Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

A csodálatos magnézium

2015. 02. 20.

A magnéziumhiány tünetei lehetnek: düh/harag/ingerültség, angina, szorongás, apátia, szívritmuszavar, asztma, különböző bélproblémák, agyi trauma, krónikus fáradtság, hideg végtagok, koncentrációs zavarok, zavarodottság stb.

Tudtad, hogy a legtöbb ember tápanyaghiányban szenved? Nincsenek már meg a zöldségekben és gyümölcsökben a szükséges mennyiségek ásványi anyagokból, vitaminokból és nyomelemekből. Sokkal kevesebb tápanyag van bennük, mint 50-60 évvel ezelőtt. Laboratóriumi tesztek igazolják, hogy a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, a tojás, a tej és a húsok nem olyan minőségűek már mint néhány generációval ezelőtt. Manapság nem lehet már elég zöldséget, gyümölcsöt enni ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű ásványi sók bekerüljenek a szervezetbe.

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag. Egy kiváló üzemanyag ami egészségesebbé és energikusabbá tesz. Több mint 325 enzimet szabályoz a szervezetben, valamint számos fiziológiai szerepe is van. Pl. az idegműködéssel, a szívműködéssel, az  izom összehúzódással, az erek tónusával, a vérnyomással és a perifériás véráramlással kapcsolatban is.

Kinek van magnéziumhiánya?

Felmerül a kérdés, honnan tudhatod, hogy magnézium hiányod van?

Honnan tudhatod, hogy többre van szükséged, mint amennyit beviszel?

Kell-e kiegészítőt szedned?

Carolyn Dean, A Magnézium csoda című könyv szerzője úgy találta, hogy mindenkinek hasznára válik az extra magnézium kiegészítés. Az alábbi lista segít beazonosítani a hiánytüneteket. Számos faktor hozzájárulhat a hiányhoz, ha néhányat felismersz közülük, mindenképp érdemes kiegészítésként magnéziumot is szedned.

Ennek megfelelően, tehát:

Alkoholfogyasztás heti rendszerességgel, düh/harag/ingerültség ismétlődő érzése, angina, szorongás, apátia, szívritmuszavar, asztma, különböző bélproblémák, agyi trauma, krónikus fáradtság, koffeinfogyasztás, hideg végtagok, koncentrációs zavarok, zavarodottság, depresszió, diabétesz, görcsök, fibromyalgia, rendszertelen étkezés, sóvárgás – szénhidrátok, csoki után stb., fejfájások, szívbetegség, magas vérnyomás, hiperaktivitás, álmatlanság, vesekövek, gyógyszerszedés, menstruációs panaszok, mitrális prolapszus, paranoia, zajérzékenység, légszomj, nyugtalanság, stresszes életmód, zihálás esetén, mindenképp.

Az adrenalin „kioldja” a magnéziumot

Nem csak egy teória, miszerint a stressz magnéziumhiányt okoz és a magnézium hiánya „felnagyítja” a stresszt. Kísérletekben, ahol intravénásan adtak adrenalint, csökkent a magnéziumszint, valamint a kalcium, kálium és a nátriumszint is. Elegendő magnézium nélkül az erek és izmok megfeszülnek, a vérnyomás emelkedik és a szívizom is görcsbe rándulhat. Ha az adrenalin áramlásnak vége, a test visszaáll az eredetire és a káliumszint is emelkedik. Ugyanakkor a magnéziumnak sokkal több idő kell, hogy elérje a normális szintet.

Több tucat metabolikus folyamatot befolyásol az adrenalin, például a pulzusszámot, vérnyomást, véredények szűkületét és az izom összehúzódást. Ezek a funkciók mind magnéziumot igényelnek. Éppen ezért, ha például valakinek pánikrohama van, rendszeresen szorong, vagy szapora a pulzusa, napi szinten érdemes magnézium kiegészítőt szednie. Közeledő pánikroham esetén is segíthet, ha az érintett bevesz egy magnézium tablettát.

Amikor valakinek hirtelen leesik a vércukra, kap egy hatalmas adrenalin löketet a szervezete. Az adrenalin gyorsítja a szívverést és a pánikbeteg máris szorongani kezd a tünetektől. Érdekes módon a magnézium „segít” beállítani a megfelelő vércukor szintet. Ez azt is jelentheti a gyakorlatban, hogy akinek több magnézium jut a szervezetébe, alacsonyabb a vércukra, akinek hiánya van, emelkedhetnek az értékei.

A nők hajlamosak jobban odafigyelni az érzelmeikre, érzéseikre ezért egy érzelmi egyensúlyzavar esetén könnyen bepánikolhatnak. A segítség legtöbbször gyógyszeres kezelés formájában nyilvánul meg, pedig sokszor elég lenne egy jól összeállított diéta, valamilyen testmozgás és a hiányokat pótló étrend-kiegészítők. A magnéziumhiány ugyanis jelentősen hozzájárulhat a szorongás és depresszió kialakulásához, ahogy ez számos klinikai vizsgálatból  kiderült.

A krónikus magnéziumhiány tünetei lehetnek a szorongásos viselkedés, túlérzékenység, apátia, gyenge memória, haragos/dühös viselkedés, idegesség, izomgyengeség, fáradtág, fejfájások, álmatlanság, szédülés, gombócérzés a torokban, légzési elégtelenség, izomgörcsök, szúró bizsergő érzés a bőrön, gyors pulzus, mellkasi fájdalom, szívdobogásérzés, szívritmuszavarok.

A hiperventilláció is magnéziumot ürít a szervezetből. Miért van ez?

A hiperventilláció a vért lúgosabbá teszi, melyet semlegesíteni kell nátriummal, káliummal, kálciummal és magnéziummal. Egy 1995-ös tanulmány azt mutatta, hogy még az enyhe magnéziumhiány is hiperingerlékennyé teheti az agyat, ahogy azt az EEG vizsgálat kimutatta. (Ez tágabb értelemben véve egy pszichofiziológiai mérőeljárás, melynek segítségével a pszichés működés élettani hátterét vizsgálhatjuk meg; szűkebb értelemben pedig egy elektrofiziológiai mérőeszköz, mely a neuronok elektromos aktivitásának regisztrálására szolgál valós időben.) A vizsgálat 6 hónapig tartott 13 nő bevonásával. Az első 3 hónapban 115 mg magnéziumot kaptak minden nap. A második 3 hónapra 315 mg-ot kaptak/nap. Ez a mennyiség nem éri el az ajánlott 360 mg/napi szintet, mégis 6 hét alatt jelentős javulást mutatott az EEG vizsgálat az agyműködésben és csökkent az agy ingerlékenysége is.

Szorongás

A stressz annyira elterjedt a mindennapi életünkben, hogy szinte érzéketlenné váltunk rá, pedig egy fontos üzenetet hordoz: lassítsunk le! A szorongás egy kémiai reakció, amely akkor jön létre, amikor a mellékvesék stresszes helyzetre reagálnak, például amikor az alacsony vércukorszint miatt adrenalint bocsátanak ki. Az adrenalin nagyon hasznos, ha egy veszélyes helyzetből kell elmenekülnöd, mert stimulálja az „üss vagy menekülj” reakciót. A szív elkezd gyorsabban verni, az emésztés lelassul, az energiaraktárak kiürülnek a májból, a szív, a tüdő és az izmok rendelkezésre állnak. Mindezek magnéziumot igényelnek. Így minden alkalommal, amikor stresszt tapasztalunk a magnézium tartalékaink megcsappannak.

A magnéziumhiány stresszeli a szervezetet, ami aztán pánikrohamhoz vezethet, mely persze további stresszt jelent. Így az ember gyakran ingerült, ideges, szorong, rossz kedvű. Ez jelentősen csökkenthető, ha a magnéziumot pótoljuk. Többek között ezért is került bele pl. a Brandenburg Neuro-ba 350 mg magnézium. A magnézium tehát nagyon fontos, mert természetes módon képes az idegrendszer ingerlékenységét csökkenteni.

Milyen ételekben van magnézium?

Ha sokszor kívánod a csokoládét, az azt is jelentheti, hogy magnéziumhiányod van. Választhatod a csokit pótlásra, de figyelj arra, hogy legalább 70%-os ét csokit válassz. Meglátod sokkal kevesebb elég lesz belőle, mint cukros társaiból. Fogyassz sok zöld levelű zöldséget, olajos magot és hüvelyeseket. Sajnos az átlagos magyar étkezési szokások nem biztosítanak elegendő magnéziumot a szervezetünk számára. A hazai vizsgálatok eredményei szerint naponta többnyire mindössze 210-270 mg-ot fogyasztunk. Csoda hát, hogy a legtöbb embernek hiánya van? Ezért is érdemes tehát kiegészíteni ételeinket az imént felsoroltakkal.

Írta és fordította: Dobrai Erzsébet, Brandenburg Géza

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek