Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

A koffein és a pánikroham

2015. 02. 19.

A pánikbetegeknek nagyon oda kell figyelniük a koffeinbevitelre és ajánlatos elkerülniük ezt az anyagot.

Az emberiség kedvenc kesernyés ízű itala évszázadok óta a kávé. Íze, illata, élénkítő hatása miatt világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk.

A pánikbetegek azonban jobban teszik, ha lemondanak róla. Hiszen fokozott koffein iránti érzékenységünkből adódóan a kávé a pánikrohamot provokáló tényezők között bizony az első helyen van.

Hogyan fejti ki hatását?

A koffein az úgynevezett pszichostimulánsok csoportjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy olyan hatóanyagnak minősül, mely fokozza a spontán lelki aktivitást, a szellemi frissességet, a gyomorsav termelődést, a vizeletürítést, elfedi a fáradtságérzetet.

Hatását az ideg- és izomsejtek felületén fejti ki. A kávéban és a teában található koffein az adenozin alváskiváltó hatását gátolja, ami egyfajta fáradtságjelző anyag. Így hosszabbítva meg, az ébrenlét idejét

Ezen felül hatással van még néhány enzim és ingerületátvivő anyag működésére is. A koffein oly módon serkenti az idegrendszert, hogy az agy adenozin-kötő helyeit blokkolva fenntartja az éberséget.

Ez a folyamat befolyásolhatja a vérerek összehúzódását is, ami egyben megmagyarázza a koffein fejfájást csillapító hatását és széleskörű gyógyszeripari felhasználását is. Mi következik ebből? Az, hogy koffeint raknak jó néhány gyógyszerbe: pl. fejfájás csillapítókba, megfázás elleni gyógyszerekbe, élénkítőkbe, amiket ez által szintén érdemes elkerülni a koffeinre érzékenyeknek. Emellett emeli a vérnyomást és gyorsítja a szívverést. Hamar hat, hiszen gyorsan felszívódik.

Ha azt gondolod, hogy alig jutsz koffeinhez, hiszen nem is iszol kávét, akkor meg fogsz lepődni, amikor az alábbi listát végigolvasod. Ebben megtalálod, hogy egyes ételekben, italokban mennyi élénkítő anyag, vagyis koffein van:

Főzött kávé – 80-135 mg

Instant kávé – 70 mg

Jeges tea – 60 mg

Forró tea – 60 mg

Koffeines üdítőital – 50 mg

Csésze zöld tea 5-30 mg

Csésze fekete tea – 20-90 mg

Szelet (kb. 45 g) tejcsoki 10-30 mg

Gyógyszer – 25 mg-tól

A legtöbb üdítőital tartalmaz koffeint. A kutatások úgy tartják, hogy a kevés koffeinfogyasztás nem okoz problémát az egészséges embereknél.

De akinek pániktünetei vannak, az nem sorolható az egészséges kategóriába. Ezért egy pánikbetegnek felettébb ajánlatos felülvizsgálnia kapcsolatát a koffeinnel. Egy egészséges embernek a koffein jobb figyelmet és éberséget biztosít. Ugyanakkor az elfogyasztott dózis nagyságától és az egyéni érzékenységtől függően, vannak akiknél lehangoltságot, kimerültséget, szorongást tud okozni.

Az energiaitalok koffein tartalma 50-300 mg között mozog. Habár egzotikusabbnak hangzik néhány ital vagy energiaital esetében az, hogy guaranine-nt tartalmaznak, de ez ne tévesszen meg senkit sem, hiszen a guaranine, kémiailag azonos a koffeinnel.

Koffein okozta problémák

 • Nyugtalanság
 • Idegesség
 • Izgatottság
 • Álmatlanság
 • Kivörösödött arc
 • Nagyobb vizelet kiválasztás
 • Bélrendszeri zavar
 • Izomrángás
 • Akadozó gondolkodás vagy beszéd
 • Tachykardia vagy szívritmuszavar
 • Kimeríthetetlenség periódusokban
 • Pszichomotoros nyugtalanság

A koffeinmegvonás tünetei

A tünetek elkezdődhetnek 6-12 órával a koffeinfogyasztás befejezése vagy csökkentése után, a csúcspont 1-2 nap után van, majd eltarthat egy hétig.

A koffein hirtelen abbahagyását vagy csökkentését hamarosan jellegzetes fejfájás követ illetve tipikus fáradtság, álmosság, szorongás, depresszió, hányinger vagy hányás.

Koffein – gyógyszerek -mentális problémák

A koffein hozzájárulhat a nyugtalansághoz, ingerlékenységhez és hatással van az antipszchotikus gyógyszerekre. Megemelheti ezeknek a gyógyszereknek a szintjét a vérben, ami előidézheti a nemkívánt  mellékhatások jelentkezését.

A lehetséges magyarázata ennek az, hogy mind a koffein és az antipszichotikus gyógyszerek egy bizonyos enzimrendszer metabolizmusára „pályáznak”.

A bipoláris zavarral szenvedő betegeknél a mániás tünetek rosszabbodása várható, amikor nagy mennyiségű koffeint fogyasztanak. Ez a közvetlen pszichostimuláns tulajdonságoknak köszönhető és a vese megnövekedett lítium kiválasztásának.

A depresszió összefüggésben állhat a vér magas koffein szintjével.

A pánikbeteg emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve koffeinfogyasztás után, mert pánikrohamot fokozó hatása lehet.

Számos fájdalomcsillapító, nátha gyógyszer és testsúlycsökkentő tartalmaz koffeint.

Egy szó mint száz, a lényeg az, hogy a pánikbetegeknek nagyon oda kell figyelniük a koffeinbevitelre és ajánlatos inkább elkerülniük azt.

A pánikbetegséggel küzdő kávéfogyasztók számára pedig, akiknek ez az imádott nedű egyszerűen nem hiányozhat az életükből, egy kifejezetten jó alternatívát jelent a cikória.

Kiváló máj- és veseméregtelenítő gyógynövény, mely hatékonyan segít bizonyos emésztési zavarok (felfúvódás, böfögés, bélrenyheség, bélgáz képződés) kezelésében, valamint csökkenti a vér triglicerid és koleszterinszintjét is.

Mindezek mellett keserű is, fekete is. …hát kell ennél jobb?

2010. Március

Írta: Dobrai Erzsébet, Brandenburg Géza

Forrás:

Cserháti Zoltán: Koffeinnel összefüggő pszichiátriai betegségek

R. Gregory Lande,Walter Reed: Caffeine-Related Psychiatric Disorders

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek