Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Az alvászavar és kezelési lehetőségei

2015. 02. 19.

Az alvászavarok kialakulásában egyrészt óriási szerepük van a ránk nehezedő pszichológiai és lelki terheknek, másrészt a nem megfelelő táplálkozásnak, az egyes tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok hiányának is.

Az életben legalább egyszer szinte mindenki megtapasztalta már, hogy milyen az amikor nehezen alszik el, hogy milyen amikor az éjszaka közepén éberen fekszik ágyában és nem jön pihentető álom a szemére.

Az alvászavar komoly, sajnos sok-sok embert érintő probléma. Előfordulhat önmagában is, de gyakran egy fő panasz mellé társuló tünet. A pánikbetegség, a depresszió és a szorongás gyakori velejárója. Több típusát különböztetjük meg és súlyossága is eltérő lehet.

A minőségi alvás hiánya negatív hatással van az energiaszintre, az érzelmi egyensúly megtartására, a teljesítőképességre, a stresszel való megküzdésre és az általános egészségre.

A jó hír az, hogy van néhány ötletünk, melyek segíthetnek megküzdeni az alvászavarral. Előbb azonban nézzük meg az alvászavar fő jellemzőit és típusait.

Az alvászavarok megértése

A fejlett országokban a lakosság mintegy harminc százalékát érintik a különböző alvásbetegségek. A Nemzeti Bizottság alvászavarral kapcsolatos kutatásai szerint, legalább 40 millió amerikai szenved krónikus, hosszú távú alvásproblémától és másik 20-30 millió ember tapasztal időszakos alvászavart.

Magyarországon a lakosság egyharmadát érinti ez a probléma. Ugyan a szakemberek fontosnak tartják a megelőzést, arról azonban kevés szó esik, hogy bizony nagyon nehéz egy stresszes, rohanó, pénzt hajszoló világban, tele megélhetési problémákkal, családi és munkahelyi nehézségekkel, úgy álomra hajtani a fejünket, hogy a hangyabolyként nyüzsgő gondolatok ne zavarjanak az elalvásban és a pihenésben.

Tehát az alvászavarok kialakulásában egyrészt óriási szerepük van a ránk nehezedő pszichológiai és lelki terheknek, másrészt a nem megfelelő táplálkozásnak, az egyes tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok hiányának is. Ezekről később szó is esik.

Sajnos, ha a pihentető alvás elkerül minket éjszaka, az bizony rányomja bélyegét kedélyállapotunkra, hangulatunkra és teljesítőképességünkre az élet minden területén. Tehát a problémát kezelni kell.

Az alvászavar árulkodó jelei

Kezd először is az alapos önmegfigyeléssel! Ha az alábbiak közül bármelyik tünetet rendszeresen észleled magadon, valószínűleg alvásproblémáid vannak, amibe beletartozik a rossz minőségű alvás miatt kialakuló nappali fáradtság is.

Alvászavarról beszélhetünk, ha

• Napközben ingerlékenynek és álmosnak érzed magad

• Nyugodt ücsörgés, tv nézés vagy olvasás közben nehezedre esik az ébrenlét

• Elalszol vagy nagyon álmos vagy vezetés közben

• Nehezen koncentrálsz

• Éjjel sokszor újra és újra felébredsz

• Nehezen alszol el

• Ha felébredsz, nehezen alszol vissza

• Alvásod felszínes, mintha ki se pihented volna magad

• Altatóval tudsz csak aludni

• Koffeines italok után sóvárogsz

Az alvászavar lehetséges okai

Az öt fő ok, mely általánosságban felelős lehet az alvászavarokért.

Pszichológiai problémák: depresszió, szorongás, krónikus stressz, bipoláris depresszió, pánikbetegség, poszt-traumás stressz szindróma

Gyógyszerek: antidepresszánsok, megfázásra szedett gyógyszerek, melyek alkoholt is tartalmaznak, koffein tartalmú fájdalomcsillapítók, vízhajtók, magas vérnyomásra adott szerek, pajzsmirigy hormonok, szteroid hormonok

Egészségügyi panaszok: asztma, allergiák, Parkinson-kór, reflux, krónikus fájdalom stb.

Alvászavarok, melyek álmatlansághoz vezetnek: alvási apnoe, narkolepszia, nyugtalan láb szindróma

Étkezés: aránytalan szénhidrát fogyasztás – túl sok cukor, pékáruk, tészta, kenyér, kóla. Bizonyos ételek feles energiát és cukrot szolgáltatva stimulánsként hatnak a szervezetre, ezért este nem tanácsos fogyasztani őket, illetve egyes ételek, italok elvonják a kalciumot a szervezetből, mint pl. a kóla, csokoládé, magvak. A magvakat és csokoládét ezért nem tanácsos a kalciumpótlás előtt és után 2 órával fogyasztani.

Alvászavar típusai

Álmatlanság

Az álmatlanság a leggyakoribb alvásprobléma. A pánikbetegeket, a depressziósokat és a szorongással küzdő betegeket is ez érinti leggyakrabban.

Az álmatlanság az elalvási képesség hiányát vagy az éjjeli jó minőségű alvás képességének hiányát jelenti. Számos dolog okozhatja, mint pl. a stresszes életmód, időeltolódás okozta fáradtság, egészségügyi probléma, gyógyszerek, vagy a serkentő italok fogyasztása. A mentális problémák esetében, mint a szorongás vagy a depresszió nagyon gyakran velejáró tünet az álmatlanság.

A további alvászavarok általában nem kísérő tünetei a mentális betegségeknek és nincsenek összefüggésben velük, azonban néhány mondat erejéig bemutatom őket.

Az alvási apnoe

Az alvási apnoe egy gyakori alvászavar, mely során a légzés alvás közben ideiglenesen megáll a felső légút akadálya miatt. Ezek a légzési szünetek megzavarják az alvást, mely óránként többszöri felébredéshez vezet..

Narkolepszia

A narkolepszia nem mást, mint egy túlzott, kontrolálhatatlan nappali álmosság. Az agy működési zavara miatt alakul ki. Ha valaki ebben szenved, akkor ún. alvási rohamok kaphatják el, emiatt hirtelen elalszik, akár hol is van éppen.

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma szinte ellenállhatatlan késztetést okoz a végtagok mozgatására. Ez a késztetés leginkább pihenés vagy fekvés közben következik be, általában valamilyen kényelmetlen, bizsergő, fájó vagy mászkáló érzés hatására.

Mit tehetünk a jobb alvás érdekében?

A pánikbetegeknek, a depresszióval és szorongással küzdőknek érdemes megfigyelniük, hogy az alvászavar a gyógyszeres kezelésük előtt is fenn állt-e, vagy azóta tűnt-e fel, amióta betegségükre új gyógyszereket szednek. A megfigyelések alapján tudnak majd egyeztetni orvosaikkal, a további kezelésről.

Az olyan általános tanácsok, mint hogy időben és rendszeresen ugyanabban az időben, lehetőleg 11 óra előtt feküdjünk le, valóban megalapozott és hasznos tanácsok. Azonban akinek volt már valamilyen pszichés betegsége, az pontosan tudja, hogy az álmatlanság, a gyakori ébredések nem elsősorban a rendszertelen lefekvéstől alakulnak ki. Ilyenkor egyszerűen nem jön álom az ember szemére akkor sem, ha időben kel és fekszik, hiszen komolyabb ok húzódik meg a háttérben. Természetesen az egészséges embereknél az alvási rutin kialakítása valóban nagy segítség lehet az átmeneti, enyhe panaszoknál.

A kardió testmozgás kifejezetten jó a feles energia és a stressz levezetésére, azonban a súlyosabb állapotú pszichés betegeknek nagyon megerőltető lehet és/vagy nehezére eshet a sport. Ők inkább sétáljanak, kocogjanak vagy biciklizzenek.

Ha alváshoz készülődsz, fontos, hogy ne égjen villany, ne zavarjon erős fény, mert az hat a belső órára. Az elalvási idő előtt kapcsold ki a TV-t, a telefont és a számítógépet. Fontos, hogy a hálószoba ne legyen túl meleg és ne szűrődjön be zavaró zaj! Elalvás előtt mindig érdemes alaposan kiszellőztetni, így a meleg és az áporodott levegő sem terheli szervezetedet.

További hasznos tanácsok álmatlanság kezelésére:

Mit kerüljünk?

Stimulánsok

Amíg az alvászavar fennáll érdemes a koffeinről, az alkoholról és a nikotinról lemondani. Ez a pánikbetegek esetében fokozottan igaz. (ld. Koffeines cikk) A koffeines italok és a nikotin is stimulánsként hatnak. Nemcsak a kávéban és energiaitalokban van koffein, hanem a csokoládéban, fekete teában és egyes gyógyszerekben is megtalálható.

Habár az alkohol segíthet az elalvásban, viszont gyakori ébredéseket, nyugtalan alvást, fejfájást, izzadást és rémálmokat okozhat. Ha este úgy alakul, hogy alkoholt fogyasztasz, igyál mellé egy pohár vizet, mert a víz segít közömbösíteni az alkohol hatását!

Fehérjék

A magas triptofán tartalmú ételeket mint pl. a pulykahúst is, előszeretettel ajánlják könyvekben, fórumokon. Azonban a proteinben gazdag étrend nem javasolt lefekvés előtt, mivel a fehérje megnehezítii az emésztést. Lefekvés előtt 3-4 órával ne fogyassz nehéz ételeket.

Forró fürdő

Gyakran olvashatjuk magazinokban, internetes oldalakon, hogy a forró fürdő segíthet ellazulni és elaludni. Ez nem így van, mivel nő a test hőmérséklete és a szervezetnek előbb vissza kell hűteni magát a normális hőfokra. Amíg ez nem történik meg, addig álmatlanul forgolódhatunk az ágyban. Ha mégis a forró fürdő mellett döntesz, a végén zuhanyozz le alaposan langyos vízzel vagy tedd korábbi időpontra a mártózást.

Mivel segíthetünk az alvászavaron?

Számos gyógynövény, vitamin illetve ásványi anyag készítmény nyújthat segítséget a panaszok enyhítésében. Habár ezek természetesek, a gyógynövényekkel azért érdemes óvatosnak lenni, mivel egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. A gyógynövénykeverékek általában erősítik és/vagy kiegészítik egymás hatását. A gyógynövények az altatókkal, nyugtatókkal és az antidepresszánsokkal is kölcsönhatásba léphetnek, felerősíthetik egymás hatását, vagy gyengíthetik azt. Ezért ezek együttes szedéséről mindenképp tanácsos az orvosoddal is konzultálni. Ilyen pl. a macskagyökér vagy az orbáncfű. A citromfű szedhető a fent említett gyógyszerek mellett is.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a vitamin és ásványi anyag készítmények inkább a szervezet belső hiánypótlásán keresztül adnak nyugalmat, míg a gyógynövények nyugtató, szedáló hatást fejtenek ki és ezáltal képesek csökkenteni az idegességet, nyugtalanságot, alvászavart. Ebből következik, hogy akár mindkettőt alkalmazhatjuk a siker érdekében. Lássuk miből érdemes válogatnod!

Kalcium – Magnézium – Kalmag

Esténként egy 500-1000 mg-os Kalcium pezsgőtabletta és egy Magnézium pezsgőtabletta csodát tehet. Létezik olyan készítmény, mely mindkettőt tartalmazza. Törekedj arra, hogy a bevitt Kalcium kb. kétszer annyi legyen, mint a Magnézium. Ha Neuroptim tablettát szedsz, akkor este 700-800 mg Kalcium tablettát javasolok.

B-komplex

A B6-vitamin és a Niacin a szerotonin képződését segítik elő az agyban, ami szükséges az ún. REM alváshoz. A pantoténsav és inozitol is jótékony hatású, valamint a B-komplex összes tagja, mely együtt szedve hat a legjobban. Az inozitol legjobb forrása a lecitin.

Melatonin

A melatonin egy természetesen előforduló hormon, melyet mindenki szervezete előállít. A melatonin segíti az alvás-ébrenlét ciklus szabályozását. Azoknak ajánlatos elsősorban kipróbálni, akik „bagoly típusúak”, tehát hajlamosak jóval később lefeküdni és felkelni, mint mások. Hasznos lehet még az idősebb korosztálynak is, hiszen náluk előfordulhat, hogy a melatonin termelés már nem olyan szabályozott, mint fiatalabb korban.

Macskagyökér

A macskagyökér szedatív vagy más néven nyugtató hatású gyógynövény, mely szintén segíthet az elalvásban. A készítmények minősége eltérő lehet, így érdemes tájékozódni. Ha a macskagyökér önmagában nem érezteti hatását, érdemes olyan tablettát, cseppet vagy teát választani, amely tartalmaz még egyéb, hasonló hatású összetevőket, mint pl. a komló vagy a citromfű.

Homeopátiás szerek

A Sedatif Pc nevű készítményt homeopátiás orvosok állították össze, mely több, stresszoldásra bevált homeopátiás alapanyagot tartalmaz. Ez egy általános szer, melyet bárki gond nélkül kipróbálhat. Ha egyénre szabottabb kezelést keresel, számos másik álmatlanságra javasolt szer jöhet szóba, melyet terapeutával érdemes egyeztetni.

Érdekességképpen megemlíteném pl. a Coffea nevű szert. Álmatlanságra annak a betegnek jöhet szóba, aki úgy érzi magát, mintha sok kávét ivott volna. Akinek túlzott izgalom, öröm okozza az álmatlanságot, zsongnak a fejében a gondolatok és nem tud kikapcsolni.

Említésre méltó a Gelsemium is. Azoknak ajánlatos, akik félnek egy kihívástól, szerepléstől, feladattól és emiatt nem tudnak aludni.

Ha egyéni, egy komponensű szert szeretnél szedni, mindig azt a szert kell kiválasztanod, melynek leírása leginkább hasonlít a te panaszaidhoz, tüneteidhez. Így nagyobb lesz a panaszmentesség esélye.

Bach-virág cseppek

Forgalomba került a Bach Rescue Éjszakai spray, mely elősegíti a stresszes nap utáni ellazulást és támogatja az alvást. Segíthet a mentális tisztulásban, a nem kívánt gondolatok és a fecsegő elme feletti uralkodásban. Készíttethetsz Bach keverékeket is és az egy virág esszenciát tartalmazó cseppek is megvásárolhatóak. A biztos siker érdekében ajánlott szakértő segítségét kérni.

Lazíts!

Ha időd és pénzed engedi, tanulj meg valamilyen relaxációs technikát, légző gyakorlatot vagy járj jóga órákra! Ha megtanulod kikapcsolni az elmédet, sokkal közelebb leszel ahhoz, hogy nyugodtan, ébredések nélkül aludd át az éjszakát. A gyakorlatokat otthon is rendszeresen alkalmazd, és így közelebb leszel a probléma gyökerének orvoslásához, mintha csak altatót alkalmaznál.

Altatók

A receptre felírt altatók átmeneti enyhülést hozhatnak az alvászavarban, de érdemes tudatosítanod, hogy az altatók nem végleges megoldások a problémára. Ráadásul, ha nem kellő óvatossággal és az előírtak szerint szeded, hosszú távon a visszájára fordulhatnak, tehát rosszabbodhat az alvászavar. A legjobb, ha az altatót csak a súlyos állapotban lévők szedik, akiknek semmilyen más módszerrel nem megy az alvás. Tudom, hogy van ilyen állapot is, hiszen én is megtapasztaltam.

Fontos tudnod, hogy a vitaminok, ásványi anyagok nyugodtan szedhetőek akár gyógynövényekkel, akár a homeopátiás szerekkel egy időben, tehát szükségtelen aggódnod egy esetleges nem kívánt kölcsönhatás miatt! Amennyiben nem vagy biztos valamiben, arra kérdezz rá nálunk a Fórumban, a facebook –os oldalunkon, vagy a kezelőorvosodnál! Amint olvashattad, az altatókon kívül számos más megoldás létezik, melyek gyógyszerek mellett is gond nélkül alkalmazhatóak.

Abban a reményben, hogy segítségedre lehettünk alvásproblémád megoldásában, kívánunk Neked pihentető jó éjszakát és nyugodalmas szép álmokat mindig, minden körülmények között!

2011. Június

A Neuroptim csapata

Ingyenes öngyógyító tanfolyam
Szeretnél kigyógyulni a
pánikbetegségből?

Iratkozz fel ingyenes öngyógyító tanfolyamunkra!

Feliratkozom Bővebben
Pánikbetegség? Van kiút!
Készen állsz a teljes átváltozásra?

Akkor ezt a programot neked találták ki!

Belenézek
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Konzultáció
Elakadtál?

Szakembereink készséggel
állnak rendelkezésedre!

Időpontot kérek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek