Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Biztonságossági elemzés a Withania Somniferáról

2015. 03. 05.

A Withania somnifera Indiában őshonos, az ajúrvédikus gyógyászatban és más indiai tradicionális gyógyászati rendszerekben 3000 éve alkalmazott gyógynövény, amelynek Indiában több drogját (pl. a levelet, a teljes növényt), de elsősorban a gyökerét használják fel.

A gyökérdrog főbb alkalmazási területei: általános erősítő, általános egészségjavító, betegségmegelőző, izom-vázrendszeri panaszok (pl. arthritis, rheumatoid arthritis) esetén gyulladáscsökkentő, szorongás esetén feszültségoldó, altató. A drogot az ajúrvédikus gyógyászatban rasayanának (megfiatalító) tartják, amely megőrzi és visszaállítja a fizikai és mentális egészséget, meghosszabbítja az életet. Ez utóbbi, Indiában egyébként nagyon hangsúlyos felhasználási cél nem gyógyászati felhasználásként, sokkal inkább a szervezet általános erősítését célzó alkalmazásként értelmezhető.

Az Indiában Ashwagandha néven ismert növényt Európában gyakran (botanikailag tévesen) indiai ginszengnek nevezik. Ez az elnevezés arra utal, hogy a Withaniát a Panax ginsenghez hasonlóan adaptogénként, azaz a fizikai és pszichés stresszel szembeni ellenálló képességet fokozó szerként használják.

A gyökérdrog jellegzetes tartalomanyagai a szteroid-lakton szerkezetű withanolidok, szaponinok és alkaloidok (0,13-0,32%).4,

A Withania somnifera több indiai gyógyászati rendszerben évezredek óta tradicionálisan alkalmazott növény. Az utóbbi években az Európai Unió számos országában megjelent étrend-kiegészítők komponenseként.

A növénnyel végzett humán vizsgálatokban nem figyeltek meg specifikus nemkívánatos hatásokat.

A növénynek nem ismertek humán alkalmazás esetén gyógyszer-interakciói. Ez a tény alapot adhat az orvosi felügyelet nélküli biztonságos alkalmazáshoz.

Túladagolás

A szakirodalomban nem ismertek túladagolási esetek.

A túladagolási esetek hiánya alapot adhat az orvosi felügyelet nélküli biztonságos alkalmazáshoz.

Farmakológiai, fiziológiai hatások

A sokoldalúan felhasznált növény különböző kivonataival, kivonatainak frakcióival és tiszta vegyületeivel számos preklinikai és humán vizsgálatot végeztek. Gyulladáscsökkentő, antistressz, feszültségoldó, nootróp és daganatellenes hatását pozitív kimenetelű állatkísérletekben tanulmányozták.

A növény gyökerének metanolos kivonata in vitro több tesztrendszerben antioxidáns, szabadgyök fogó, citotoxicitást és DNS-károsodást csökkentő hatásúnak bizonyult. A levéldrog metanolos kivonata antigenotoxikus hatást mutatott egy in vitro tesztrendszerben.

A növény vegyületei közül a legtöbb farmakológiai vizsgálat a witanolid D-re és a withaferin A-ra irányult.1

A növénnyel elvégzett farmakológiai és klinikai vizsgálatok több olyan hatás jelenlétét igazolták (pl. antioxidáns, gyulladáscsökkentő, feszültségoldó), amelyek fényében racionálisnak tekinthető a tradicionális indiai, preventív jellegű alkalmazás. A növénynek nem ismertek olyan preklinikai vizsgálatokban megfigyelt hatásai, amelyek alapján humán alkalmazása veszélyesnek lenne tekinthető.

Nem ismertek a növénnyel kapcsolatba hozható nemkívánatos hatások a növény terápiás dózisának alkalmazása esetén.

Gyógyszer-interakciók

Humán alkalmazás során nem írták le gyógyszer-interakcióit.

———————————

Gupta GL, Rana AC: Withania somnifera (Ashwagandha): A Review. Pharmacognosy Reviews 2007; 1: 129-136.

Kulkarni SK, Dhir A: Withania somnifera: an Indian ginseng. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2008; 32: 1093-105.

Puri HS: Rasayana – Ayurvedic Herbs for Longevity and Rejuvenation. CRC Press, 2003. pp. 46-58.

Russo A, Izzo AA, Cardile V, Borrelli F, Vanella A: Indian medicinal plants as antiradicals and DNA cleavage protectors, Phytomedicine 2001; 8: 125–132.

Rani G, Kaur K, Wadhwa R, Kaul SC, NagpalA: Evaluation of the anti-genotoxicity of leaf extract of Ashwagandha, Food Chem Toxicol 2005; 43: 95–98.

Ingyenes öngyógyító tanfolyam
Szeretnél kigyógyulni a
pánikbetegségből?

Iratkozz fel ingyenes öngyógyító tanfolyamunkra!

Feliratkozom Bővebben
Pánikbetegség? Van kiút!
Készen állsz a teljes átváltozásra?

Akkor ezt a programot neked találták ki!

Belenézek
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Konzultáció
Elakadtál?

Szakembereink készséggel
állnak rendelkezésedre!

Időpontot kérek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek