Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Éjszakai pánikroham

2015. 02. 19.

Az éjszakai pánikrohamok védtelen, eszméletlen állapotában érik el a beteget. A rohamok a stressz és szorongás megtestesülései abban az állapotban, amikor már nem tudatosan cselekszünk.

Az éjszakai pánikrohamok védtelen, eszméletlen állapotában érik el a beteget. A rohamok a stressz és szorongás megtestesülései abban az állapotban, amikor már nem tudatosan cselekszünk. A tünetek ugyanazok, mint nappal: gyors szívverés, verejtékezés, fulladásérzés, szapora légvétel, erős félelemérzet stb. De miért pont éjszaka jönnek?

Sajnos az éjszakai pánikrohamok okát mai napig nem derítették fel. Csak találgatások vannak, de hogy pontosan miért és mi váltja ki az éjszakai rohamot nem tudni biztosan. Ami azonban kétségkívül szerepet játszik kialakulásában az a napi stressz, konfliktusok, gyász, megélhetési problémák, összegezve tehát az egyén érzelmi állapota. Továbbá az is kiderült, hogy nem rémálmok miatt riadnak fel ilyenkor a betegek, mivel a rémálom egy mélyebb alvási fázisban következik be, mint a pánikroham. Vagyis egy éberebb állapotban történik a roham, amikor nem vagyunk REM fázisban, de nem is vagyunk ébren, tudatunknál.

Az is érdekes, hogy a terhesség is fokozhatja az éjszakai rosszulléteket, de csak azoknál a nőknél, akiknél a terhesség egyben félelmeket is generál. Hiszen van a másik típus, akinél a terhesség akár meg is szűntetheti a pánikrohamokat, hiszen az anyuka nagyon jól érzi magát az áldott állapotban, mivel boldogan várja születendő gyerekét.

Mire érdemes figyelni elalvás előtt?

A ma embere képtelen ellazulni, élvezni a semmittevést, relaxálni és elengedni magát. Sok embernek elalvás előtt is kavarognak a gondolatai, közben villódzik a tv. Sokan akkor kapcsolják ki a tv-t, amikor holtfáradtak. Nem hagynak elég időt maguknak ara, hogy kikapcsolódjanak, és előkészüljenek az alváshoz. Mások pedig pont félelmeik miatt járatják sokáig a tv-t.

Fontos, hogy ha nyugodtan szeretnél aludni és tudatában vagy annak, hogy az idegrendszered jelenleg sérülékenyebb, akkor ne nézz olyan műsort elalvás előtt, ami felzaklat, idegesít vagy kellemetlen érzéseket, gondolatokat vált ki belőled!

Persze az is fontos, hogy ne fogyassz olyan ételeket, italokat melyek serkentőleg hatnak, mint pl. a kávé, feketetea, energiaital, kóla, alkohol, nehéz ételek és azok, melyekre érzékeny vagy.

A torna nagyon jól levezetheti a fölös stresszt és jót tesz a hormonális folyamatoknak, de elalvás előtt egy-két órával serkentőleg hathat és megnehezítheti a nyugodt elalvást.

Mit tehetsz az éjszakai pánikroham esetén?

Az első lépés, amit tehetsz, hogy felismered magát a helyzetet. Miután felébredtél, próbáld józanul szemlélni az eseményeket és hitesd el magaddal, hogy biztonságban vagy. Mindezt ne tagadással tedd, hanem fogadd el ami történt, de mindig gondolkozz pozitívan! Ne úgy küzdj meg a pánikkal, hogy a negatív gondolatokat pörgeted le magadban, hanem szedd elő a jó gondolatokat is! Ez a taktika segít a pánikroham mellékhatásait lecsendesíteni és visszanyerni a megfelelő lelkiállapotot.

Miután ráeszméltél, hogy pánikrohamod van, kezdj el lassan lélegezni. Lélegezz be, majd tartsd bent pár másodpercig, és végül fújd ki a levegőt! Ez segíteni fog a jobb keringésben és a lenyugvásban, valamint hatalmat ad a tested tudatos irányításhoz is. Hiszen nem marad eredmény nélkül.

Miután sikerült stabilizálni a nyugalmi állapotot, elkezdhetsz gondolkodni azon, hogy mi az, ami aznap történt veled és kiválthatta a rohamot, vagy mi az, ami általánosságban zavar az életedben. Ha ez megfogalmazódott benned, akkor csak úgy segíthetsz ezen önerőből, ha elkezded megoldani a problémádat. A legtöbben szeretik homokba dugni a fejüket, hiszen az a könnyebb megoldás, mint szembesülni a teendőkkel. Már az is haladás, ha legalább felismerjük, hogy mi lehet a problémánk forrása.

Elalvás előtt próbáld meg lecsillapítani az elmédet akár meditációval, akár gyógyteával vagy lazító-nyújtó gyakorlatokkal.

Irányíts te!

Ne ugorj ki rögtön az ágyból éjjel, ha rád tör a pánik. Ha fel kell kelned, lassan ülj fel és várj, amíg magadhoz térsz.

Ne felejtsd el a légzés fontosságát! Gyakorold be és automatikussá válik majd. Vedd elő, amikor csak szükségét érzed. Legalább egy-két percig tartson a légzőgyakorlat. (ld. Légző gyakorlatos cikkünk) Húzd ki magad és próbálj meg hasból lélegezni, ne mellkasból!

A rendszeres sporttal megelőzheted és „kezelheted” a pánikot. Nemcsak lefárasztja a fölös energiákat, de az agyi hormonműködésre is jótékonyan hat. Ha dühöt és haragot érzel, választhatsz boxolós, ugrálós, rugdosós gyakorlatokat is.

Nyugtatókkal, altatókkal is lehet eredményt elérni, de így nem veszel részt a probléma feltárásában, megoldásában és nem tanulod meg lecsillapítani a rohamot, mint a fenti esetekben. Valóban nagyon ijesztő a pánikroham, nehéz higgadtnak maradni és megtanulni irányítani, de nem lehetetlen. Ha másoknak sikerült, neked is sikerülhet.

Kreatív vizualizáció és megerősítések

A kreatív vizualizáció és a megerősítések hasznos technikák lehetnek. Arra használhatod őket, hogy újraprogramozd a képzeletedet, és hogy pozitív irányba mozgósítsd magadat. A pánikbetegek hajlamosak a rémületüknél fogva olyan képeket elképzelni, melyben katasztrófa, betegség és halál szerepel. De te megfordíthatod ezt a folyamatot.

Arra képezd az agyadat, hogy számodra jó dolgokat és jó közérzetet idézzen fel. Ezt bárhol gyakorolhatod, pl. ha érzed, hogy közeleg a pánik, ne azt mondogasd magadban, ami negatívumként korábban megjelent, hanem hogy:

• sikerülni fog

• megcsinálom

• átjutok rajta

• ha x évesen sikerült, akkor most is fog stb.

Elképzelheted azt is, amitől félsz. Ez lehet hely, szituáció, ember, esemény. Mondd azt, hogy:

• jól vagyok

• meg tudom csinálni..

• nincs okom félni, hiszen…

Ezek a technikák gyakorlást igényelnek, és sajnos nem hoznak gyors eredményt, főleg ha mindig negatívan, pesszimistán gondolkodtál. Így sok gyakorlásra és elszántságra lesz szükséged, de ha megtapasztalod az első sikerélményeket és a pozitív gondolatok eredményeit, büszke leszel magadra, hisz önerőből érted el. Látni fogod a különbséget régi önmagad és az új között.

Elsősegély

Ha pánikrohamod van, tarts közvetlenül a szád és orrod elé egy papír zacskót és abba lélegezz 10 percig. Ez éjjel otthon gond nélkül kivitelezhető. Ez rövid időn belül csökkenti a rohamot. Próbáld meg elvonni a figyelmedet a veszélyérzetedről úgy, hogy nagyon figyelsz, koncentrálsz valamire (pl. fejszámolás) vagy pont fordítva, megpróbálsz nem gondolni semmire (miközben légző gyakorlatot is végzel)

Igyál meg egy bögre citromfű teát, ha felriadsz, hiszen kiváló szívnyugtató és segít az elalvásban.

Ne felejtsd el, hogy a természetes módszerek is lehetnek legalább olyan hatékonyak, mint a nyugtató tabletta. Mivel a természetes módszerek szelídek, így hatásuk később érezhető. Ha gyakorolod a légző gyakorlatot, teakúrát tartasz, rendszeresen mozogsz, pótolod a vitaminokat, ásványi anyagokat, sokkal jobban leszel! Ehhez nem férhet kétség. Vágj bele!

2011. Április

Írta: Dobrai Erzsi

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek