Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Hasi pánikbetegség

2015. 02. 20.

A hasi pánikbetegség attól különbözik a mellkasi pánikbetegségtől, hogy a betegnek hasi diszkomfort érzése van gyomorfájdalommal, gyomorgörccsel, hasmenéssel.

A pánikbetegség és a szorongás egy nagyon összetett állapot, amely meg tudja változtatni a test kémiai működését. A szorongásos panaszok nagy stresszt jelentenek a szervezet számára és különböző tüneteket generálhatnak. Ilyenek a gyomorfájdalom és hasi pánik is, melyek attól térnek el a kardiális (szívvel kapcsolatos) pániktól, hogy nem járnak mellkasi tünetekkel.

A gyomorfájdalom, a gyomorgörcs és a hasi diszkomfort érzés mind a folyamatos szorongás eredményei lehetnek. Akkor van egyértelmű összefüggés, ha az imént felsorolt tünetek szorongás, stressz közben vagy után jelennek meg.

A szorongás következtében az is előfordulhat, hogy a gyomor extra mennyiségű savat termel. A savasság a nyelőcsőben is okozhat irritációt és további zavaró tünetek is kialakulhatnak, mint az émelygés vagy hányás. Hosszú távon a sav kimarhatja a bélfalat, ilyenkor alakulnak ki hegek, fekélyek. Ezek ugyan testi tünetek, mégis általában pszichés alapokon nyugszanak. Ennek ellenére arra buzdítunk, hogy saját megnyugvásod és az esetleges fizikai elváltozások elkerülése érdekében, minden esetben fordulj orvoshoz és vizsgáltasd ki magad.

A pánikbetegek gyakran tapasztalnak hasi vagy gyomortáji diszkomfort érzetet. Ráadásul a pánikbetegek hajlamosak az ún. túl-érzékelésre. Ez azt jelenti, hogy hajlamosak apró testi jeleket is katasztrófaként érzékelni vagy normális testi reakciókat felnagyítani. Ez tovább fokozhatja a szorongást és kialakul az ördögi kör. Ezért ha az étrendben vannak olyan ételek, melyek puffasztanak, gyomorpanaszt vagy emésztési zavart okoznak, azokat jobb elhagyni. Hiszen ezek nem csak pánikot gerjeszthetnek, hanem rosszul is hasznosulnak a szervezetedben.

Hasi pánik és szorongás

Az emésztési panasz sajnos az egyik leggyakoribb tünet szorongás esetén. A stressz és a szorongás, valamint a pánikbetegség nagy megterhelést jelentenek a szervezet és a hormonok számára, mely könnyen vezethet emésztési zavarokhoz, hasmenéshez vagy a hasi pánik kialakulásához. A hasi pánikot a köznyelvben akkor használják, ha a fő tünet, vagyis a heves szívdobogás helyett az érintett személy erős ingert érez a székletürítésre szinte kontrollálatlanul. A hasi pánik erős stressz vagy szorongás miatt kialakuló hasmenés. Tehát az érintettnek azonnal ki kell mennie a wc-re. Habár ez testi tünet, a stresszel való megküzdés kellene, hogy legyen az elsődleges feladat a kezelésben.

Miért okoz a szorongás hasmenést?

A szorongás okait és tüneteit mai napig vizsgálják, de a fő ok az, hogy egyeseknek így reagál a szervezete a „küzdj vagy menekülj” rendszerre. A szorongás aktiválja ezt a rendszert, a stressz adrenalin löketet ad, a gyomor traktus nem szűri megfelelően a vizet, a szervezet lassítja az emésztést is és ez túlzott székletürítéshez vezet.

Más további szempontokat is figyelembe kell venni. A szorongásos stressz vagy pánikbetegség jelentős fizikai stresszt jelent a gyomornak és a szerveknek is, és ez a nyomás ahhoz vezethet, hogy az étel feldolgozása nem megfelelő. Mindezek összessége hasmenéshez és egyéb más gyomorpanaszhoz vezethet, mint pl. az irritábilis bél szindróma, azaz az IBS.

Az IBS tünetei betegenként nagyfokú változatosságot mutathatnak és néha más betegséget utánozhatnak. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak: görcsös hasi fájdalom, puffadás, szelesség, gyakori hasmenés, ami székrekedéssel váltakozhat és időnként nyákos széklet. Gyakori a hasi görcsök és a hasmenés jelentkezése pszichés stressz alatt.

Az emésztési problémák gyakran fordulnak elő tehát azoknál, akik pánikrohamoktól vagy krónikus stressztől szenvednek. Ezek a szorongásos rohamok komoly stressznek teszik ki az egész szervezetet.

Hogyan lehet kezelni a hasi pánikot?

A diéta szóba jön ilyenkor is, mint kezelési mód annak ellenére, hogy teljes mértékben valószínűleg nem szünteti meg a panaszokat. De a megfelelő rost, az alacsony savtartalmú ételek segíthetnek a könnyebb emésztésben.

A hasmenés elleni szerek néhány esetben hatásosak, de nem mindig. Egyeseknek beválik, míg másoknak nem. Értelemszerűen ott, ahol a hasmenés kizárólag a pánikhoz vagy szorongáshoz köthető, a hasfogók csak tüneti szerként rövid ideig jöhetnek szóba.

A szorongás, feszültség kezelésére több mód jöhet szóba, melyek hatásosságához idő kell.

Mozogj! – Testedzés: Köztudottan hatékony szorongásellenes stratégia és az egyetlen olyan módszer, mely segít az étel előremozdításában a gyomor-béltraktusban.

Foglald le magad! – Ez nagy kihívás, hiszen sokan hajlamosak arra, hogy arra fordítsák a figyelmüket, ami problémás, jelen esetben a gyomrukra, hasukra. Próbáld tudomásul venni az adottságodat, de ne fordíts sok időt az elemzésekre, tereld el a figyelmedet. Ha nem teszed, folyamatos önmonitorozás lesz a vége.

Lélegezz lassabban! – A hiperventilláció és a pánikrohamok kéz a kézben járnak és mindkettő stresszt jelent a szervezet számára. Lassan vegyél levegőt, hasi légzést alkalmazz inkább, azaz a has emelkedjen és süllyedjen ne a mellkas, ezzel is csökkentve a pánik érzést.

A hasi pánik legalább olyan komoly és legalább annyira megnehezíti az életvitelt, mint a „sima” pánikbetegség. A betegnek általában sürgősen és kiszámíthatatlan helyzetekben kellene meglátogatnia a mellékhelyiséget, olyankor is, amikor nincs a közelben toalett. Ebből is látszik, hogy mennyire súlyos problémát jelent ez az állapot. Ezt csakúgy, mint a hagyományos pánikbetegséget pszichoterápiával és szorongásoldókkal lehet kezelni, valamint olyan relaxációs technikákkal, melyek csillapítják a kiváltó okot. Ezáltal a vele járó hasi és emésztési panaszok is megszűnnek.

Írta és fordította: Dobrai Erzsébet

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek