Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Hipnoterápia pánikbetegek részére

2015. 02. 20.

A hipnoterápia egy olyan módszer, melynek segítségével mélyen relaxált állapotba, megváltozott tudatállapotba kerülhet az ember. A hipnózist különféle egészségügyi problémák kapcsán használják: szorongás, stressz stb.

Mi az a hipnoterápia?

A hipnoterápia egy olyan módszer, melynek segítségével mélyen relaxált állapotba, megváltozott tudatállapotba kerülhet az ember.
A hipnózist különféle egészségügyi problémák kapcsán használják:
szorongás, stressz, bőrbajok, súlycsökkentés, függőségekről való leszokás, alvászavarok.

Milyen elven működik?

A hipnózis megváltoztatja a tudatállapotot oly módon, hogy az agy analitikai bal oldalát kikapcsolja, a nem analitikai jobb oldalt viszont éberebbé teszi. Így az elme tudatos kontrollja leáll, míg a tudattalan “felébred”. Mivel a tudatalatti az elmének az a része mely képes megváltoztatni az ember fizikai állapotát és viselkedését, az itt tárolt hibás attitűdök  (magatartás, viselkedés, szellemi beállítottság) és emlékképek megváltoztatásával beindítható a gyógyulás.
A hipnoterápia alatt a hipnotizőr a “beteget” relaxált állapotba vezeti. Amikor az illető már nyugodt, de ébernek érzi magát, a hipnotizőr olyan viselkedésekre irányítja a figyelmét, amelyet meg szeretne változtatni. Ilyenkor gyakran olyan mondatokat használ, mint pl. “Már nem érzed stresszesnek magad” vagy “Amikor feszült vagy szünetet tartasz, lélegzel és utána energikusnak érzed magad”.
A pozitív állítások az alanyt visszavezetik a normális állapotba. Mielőtt befejeznék a terápiát, megbeszélik, hogy mik voltak a tapasztalatok, reakciók. Az ún. ülés eltérő hosszúságú lehet, de általában egy- másfél órát vesz igénybe.

Kinek ajánlott, ki alkalmas hipnóziskezelésre?

Mivel a hipnózis az elme természetes állapota, az emberek nagy része hipnotizálható. A legfogékonyabb emberek azok, akiknek jó a képzelőerejük, jó memóriával és koncentrációs képességgel rendelkeznek, nyitottak, könnyen fejezik ki érzelmeiket, el tudnak merülni egy jó könyvben vagy filmben.
Vannak, akiket nehezebb hipnotizálni, rájuk az a jellemző, hogy inkább elfedik érzelmeiket, kevésbé tudnak megnyílni.
Hogyan segíthet a hipnoterápia pánikbetegség és a szorongásos tünetek esetén?

A kutatások azt mutatták, hogy a hipnoterápia segíthet a stressz-, a félelem-, az agórafóbia-, és a szorongás oldásában.
A hipnózis lehetővé teszi az érintett számára, hogy megtanulja hogyan maradjon nyugodt, amikor ezekkel a félelmekkel néz szembe és hogyan lépjen túl a fóbiáin.
A beteg megtanulhatja, hogyan szerezze vissza elveszített önbecsülését, hogyan lépjen túl negatív gondolkodásán, és hogyan küzdjön meg a tünetekkel illetve az esetlegesen előforduló további panaszokkal, mint a depresszió, fejfájás, migrén stb.

Hipnoanalízis
A hipnoanalízis a hipnózis egy továbbfejlesztett változata. “Erika Fromm nyomán a hipnoanalízis olyan pszichoanalitikus módszerrel végzett hipnózis, amely a tünetek oldása helyett az alapjukat képező pszichobiológiai folyamatok destruktív (romboló, pusztító)
kapcsolataiból eredő elfojtott, ártalmas kogníciók (észlelés, megismerés) feltárását és átdolgozását segíti elő.”
Nagyon fontos, hogy a páciens – ez főleg a szorongásos betegekre igaz – újra megtalálja a belső biztonságát. A pszichés betegekre ugyanis jellemző, hogy nem érzik magukat biztonságban a világban. Tehát pl. a pániktünetek kiküszöböléséhez a betegnek újra meg kell tanulnia, hogy van olyan hely a számára, ahol biztonságban van, szeretet és gondoskodás veszi körül. Erre kiválóan alkalmas a hipnoterápia és azon belül a hipnoanalízis. (4)
A hipnoterápia lehetővé teszi a beteg számára, hogy visszaemlékezzen arra az eseményre amely a stresszt okozta, rekonstruálja a szituációt és elkülönítse a memóriát a zavart okozó reakcióktól.
A hipnoterápia során új asszociációk (társítások) építhetők be az eredeti eseményhez, olyan biokémiai folyamatokat serkentve, melyek egy sokkal alkalmazkodóbb működési rendszert mozdítanak elő. A hipnoterápia nagy hatással van a vegetatív idegrendszer működésére.

Kutatások
A véletlenszerűen kontrollált vizsgálatokból az derült ki, hogy mind a hipnózis mind a relaxációs technikák csökkentik a szorongást, különösen amelyek valamely stresszes szituációhoz köthetőek. Szintén hatékonyak pánikbetegség és alvászavar esetén, főleg ha kognitív terápiával kombinálják. Egy szisztematikus áttekintés azt az eredményt
hozta, hogy a hipnózis növeli a kognitív viselkedésterápia hatásait olyan problémák esetén, mint a fóbiák, szorongás és az elhízás. (2)
Egy másik kutatásban az önirányított hipnózis hatékonyságát mérték fel a pánikrohamok kapcsán. A tünetek közé tartozott a félelem, szédülés, torokszorítás, gyomorpanaszok, étvágycsökkenés, álmatlanság, az orvosoktól való félelem. A kezelés 15 hétig tartott és 6 hónapos utókövetésből állt. Az eredmények nagyobb önkontrollt, jobb énképet, a testi tünetek kiküszöbölését és a pánikrohamok elmaradását hozták. (3)
A hipnoterápiát hivatalosan elismert személy végezheti vagy képzett mentálhigiénés szakember. Vannak, akik tartanak tőle, hiszen legendák keringenek arról, miszerint a hipnotizált személyt rá lehet venni olyan viselkedésre, amit nem akar. Ez nem igaz. Amit nem akarsz megtenni, azt nem fogod megtenni a terápia ideje alatt sem.

Ha a szándék és az érdeklődés megvan, az már egy jó alap az effajta terápiához.
A számtalan módszer közül tehát a hipnoterápia is szóba jöhet a szorongásos- és a pániktünetek kezelésében.

Írta és fordította: Dobrai Erzsi

Felhasznált irodalom:
1. How Hypnosis Can Treat Panic Symptoms
By Katharina Star, About.com Guide
Updated December 03, 2012
2. Hypnosis and relaxation therapies
Andrew Vickers and Catherine Zollman
BMJ. 1999 November 20; 319(7221): 1346-1349.
3. Rational self-directed hypnotherapy: a treatment for panic attacks.
Der DF, Lewington P. University of British Columbia. Am J Clin Hypn.
1990 Jan;32(3):160-
4. A trauma feldolgozása hipnoanalízissel
Vas József Pál – Szent Ferenc Kórház
5. Achirit ezotéria

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek