Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Mi az a fehérjeital?

2015. 02. 17.

A fehérjeital enyhíti a szorongást, mérsékeli a depressziót, növeli a szerotonin szintet.

A fehérjeital, tejsavófehérje koncentrátumból víz hozzáadásával készülő ital.

…és itt azonnal szeretnék is eloszlatni egy pár köztudatba fészkelt nagyon nagy marhaságot ezzel kapcsolatban.

1.) Nekem ez nem kell mert én nem vagyok bádi bilder – Tévedés! Fehérjére mindenkinek szüksége van, nem csak a bádi bildereknek! A fehérje ill. annak építőkövei az aminósavak, létszükséglet/ek az ember táplálékában.

2.) Hizlal – Nem igaz, nem hizlal! A fehérje az nem az energiát szolgáltató tápanyagok közé tartozik mint a szénhidrát vagy a zsír, hanem a sejtépítők közé. Mellesleg 30 gramm koncentrátumból 2,5 dl vízzel készült fehérjeitalban 114 kcal van. Ezzel szemben 2,5 dl egyszerű sovány joghurtban 144 kcal van. Tehát, ha az egyszerű sovány joghurttól nem félünk, akkor ettől még kevésbé kell.

3.) Nagyon izmos lesz tőle az ember – Na ez aztán egy orbitális baromság!

Milyen jó is lenne, ha így lenne, DE NINCS ÍGY! A fehérjék ugyan nélkülözhetetlenek az izom fejlődéséhez (meg még nagyon sok mindenhez), de az izmok edzés nélkül nem lesznek nagyobbak, feszesebbek! Azért azzal, van még egy kis meló!

…és akkor nézzük csak meg miben is segítik szervezetünk működését a minket érintő témában?

“A kutatók a tejsavó egyre több olyan lehetséges orvosi alkalmazási területét fedezik fel, amelyek meglehetősen váratlanok és eltérnek a tejsavó hagyományos immunrendszer-erősítő, rákellenes és izomépítő hatásától. Mint a legtöbb úttörő tudományágban, ezek az új kutatások is még csak előzetesek, további tesztelésre szorulnak, de ettől függetlenül igen izgalmasak. Így például a tejsavófehérje képes lehet enyhíteni a stresszt, csökkenteni a kortizol szintet, növelni az agy szerotonin szintjét, javítani a májfunkciókat a hepatitis bizonyos fajtáiban szenvedőknél, valamint csökkenteni a vérnyomást, hogy csak egy párat említsek hatásai közül. Íme néhány a számos kutatási területből, amelyek a tejsavóproteinek lehetséges alkalmazási módjait kutatják.

A kutatások egy nagy hányada, amiből a gyógyszergyáraknak igen komoly bevételei is származnak, az agy szerotonin szintjének az emberek hangulatában játszott szerepét vizsgálja. Néhány a legjobban jövedelmező gyógyszerek közül éppen a szerotonin szintet növeli. Ilyen például a Prozac, egy ismert gyógyszer, aminek a fő hatása valószínűleg az agy szerotonin szintjén keresztül fejtődik ki. A Prozac, Paxil, Celexa és Zoloft mind antidepresszánsok, amelyek növelik a szerotonin szintet, és szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló szereknek hívják őket, röviden SSRI-nek (az angol “selective serotonin reuptake inhibitors” kifejezés rövidítése). De egyik ilyen gyógyszer sem termel közvetlenül szerotonint, míg egyes táplálékkiegészítők, mint például a triptofán és a 5-HTP aminosavak közvetlenül szerotoninná alakulnak.

Az agy megnövekedett szerotonin szintje javítja az emberek stressztűrő képességét, csökkenti a kortizolt, gyakran eredményez megkönnyebbülést a depresszióból, akárcsak csökkenést a fájdalom-érzékenységben és az idegességben. Ezzel szemben az alacsony szerotonin szint depressziót és idegességet eredményez. A tudósok úgy vélik, hogy az étkezés által megnövelt triptofán szint képes növelni az agy szerotonin szintjét.

Egy közelmúltban végzett tanulmány megvizsgálta, hogy az alfa-laktalbumin – ami a tejsavófehérje egyik fő része és nagyon magas triptofán tartalma van – növeli-e a vér triptofán szintjét, valamint csökkenti-e a depressziót és a kortizol szintet olyan stresszre érzékeny alanyoknál, akiket akut stressz-terhelésnek tettek ki.

A kutatók 29 “stresszre igen érzékeny” és 29 “stresszre kevésbé érzékeny” személyt vizsgáltak kísérletükben, amely placebo-kontrollált, dupla-vak rendszerű volt, tehát sem az alanyok, sem az orvosok nem tudták, hogy ki kapott hatóanyag mentes palcebot és ki valódi laktalbumint.

A teszt résztvevőit terhelésnek tették ki a tejsavófehérjében található alfa-laktalbumin, illetve nátrium-kazeinát (egy másik tej-forrású fehérje) tartalmú étkezési program követése után. A kutatók az ily módon történő táplálkozás által befolyásolt változásokat figyelték a vér triptofán szintjében, és annak arányát a többi nagy semleges aminosavhoz (LNAA) képest, valamint a változásokat a közérzetben, a pulzusban és kortizol szintben, amely adatokat felmértek az okozott stressz előtt és után is.

Elképesztő módon a vér triptofán szintjének aránya a többi aminosavhoz képest 48 százalékkal magasabb volt az alfa-laktalbumin kúra után, mint a kazeines fajta után. Ehhez az eredményhez társult még a csökkenés a kortizol szintben, valamint a magasabb prolaktin koncentráció.”

Részletek, Will Brink és Radnai Tamás a “Tejsavófehérje: nem csak egy egyszerű testépítő protein” című tanulmányából.

Összefoglalva a tejsavóban levő aminósavak:

  • Enyhítik a szorongást és a feszültséget.
  • Javítják az emlékezőképességet és a szellemi frissességet.
  • Segítik a koncentrálóképességet.
  • Mérsékelik a depressziót.
  • Elősegítik a zsírok elégését és így az energia felszabadulását.
  • Erősítik az immunrendszert.
  • Serkentik az agy működését.
  • Pl. a glutaminsav, nagy mennyiségű ammóniát képes megkötni, ami azért fontos, mert az ammónia gátolja az agyműködését.

Tehát igen nagy szükségünk van rájuk! …ugye-ugye?

2008. január

Szerző: Brandenburg Géza

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek