Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Pánik, szorongás és a fülakupunktúra

2015. 02. 20.

A fülakupunktúra ígéretes kezelési mód a szorongásos betegségek esetén

Az akupunktúra a holisztikus gyógyászatok közé tartozik, mely 5000 éves múltra tekint vissza. A keleti orvoslás abban a szellemben gyógyít, hogy az elme és a test összeköttetésben van és hatnak egymásra, tehát mindkettőt figyelembe kell venni. Ezen nézetek alapján nem csoda, hogy jól kezelhető a szorongás, mely az elméből indul ki, de a testre is hatással van.

A fülakupunktúra hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy a fülkagyló bizonyos pontjain ugyanúgy feltérképezhetőek az emberi test szerveinek helyei, mint a talpon.
A megfelelő pontokon történő tűszúrásokkal ugyanaz a hatás váltható ki, mint amikor a testen lévő energiapontokat stimulálják a tűkkel.

Magyarországon a lakosság 5 százaléka, vagyis mintegy félmillió ember szorong. Ez az arány az USA-ban még nagyobb, ott a lakosság 18,1 %-a küzd ezzel a problémával. A jó hír az, hogy az akupunktúra rendkívül jó eredményeket hozott a szorongás kezelésében. Különösen a fülakupunktúra az, ami kiválóan alkalmas a stresszcsökkentésre, a mentális egészség fenntartására és a szorongás oldására. A fülakupunktúra során értelemszerűen csak a fülön alkalmazzák a tűket. A fül egy mikro rendszer, amin az egész test térképe megtalálható.

A fülakupunktúrás módszer használata a szorongás kezelésére egyre növekszik. 1990-ben az Egészségügyi Világszervezet igazgatója a következőket mondta: „A fülakupunktúra tudományosan a legfejlettebb és legjobban dokumentált az összes mikrorendszer közül, továbbá a legpraktikusabb és legszélesebb körben használt.”

Bizonyos mértékig mindenkit érint a stressz, hiszen a stressz az élet szerves része. De a túlzott stressz és szorongás bárkit le tud gyengíteni, ha rohamokban, alvászavarokban, vagy extrém izomfeszülésben nyilvánul meg. Mint minden egészséges életmód felé vezető mankónak, az akupunktúrának is időt kell hagyni. Következetesen kell alkalmazni megfelelő időközönként és időtartamban ahhoz, hogy a legjobb eredményt érjük el.
Általában 25-40 percig marad bent egy tű, de ha további kezelés szükséges, akkor a magot ragasztják a megfelelő pontokra. Ez akár napokig is fent maradhat, miközben folyamatosan kifejti hatását. Ez kb. úgy néz ki, mint egy kis lenmagocska.

Számos kutatás és vizsgálat támasztja alá, hogy a fülakupunktúra hatásos volt a szorongás csökkentésében olyan esetekben is, amikor az emberek műtét előtt álltak vagy akkor, amikor alvászavarban szenvedtek, esetleg poszt-traumás stressz szindrómájuk volt, de jó eredménnyel alkalmazható szorongás, alvászavar és pánikrohamok esetén is. Az eredmény általában 30 percen belül érezhető, tehát a tűszúrást követően fél órán belül csökken a páciensben a belső feszültség. Úgy gondolják, hogy az akupunktúra stimulálja az idegrendszert és a neurokémiai hírvivő molekulák kibocsátását idézi elő. Ezek a biokémiai változások befolyásolják a szervezet homeosztatikus működéseit, így segítik elő a fizikai és érzelmi jóllétet.

A kutatások azt mutatják, hogy az akupunktúrás kezelés főként a szorongásos zavarok és a szorongásos tünetek esetén tesz jót az alábbiak szerint:

  • Az agy azon területeire hat, melyek csökkentik a fájdalomra és a stresszre való érzékenységet, miközben elősegítik a relaxációt és kikapcsolják az agy „analitikai” felét, mely a szorongásért és az aggodalmakért felel.
  • A neurotranszmitterek és hormonok szintjét szabályozza, ezért megváltoztatja az agy hangulatért felelős kémiáját, így segítve8 megküzdeni a negatív állapotokkal
  • Az endogén opioidok termelését fokozza, melyek hatást gyakorolnak a vegetatív idegrendszerre. Míg a stressz aktiválja a szimpatikus idegrendszert, az akupunktúra aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, mely a relaxációs választ kezdeményezi
  • Visszafordítja a stressz által kiváltott változásokat biokémiai szinten

A fülben található egy ún. Zéró pont vagy „O”-pont. Kiterjedt, általános vegetatív beszabályozó és nyugtató, csillapító, szedatív hatású. Alvászavarok, félelem, nyugtalanság, pszichés eredetű impotencia esetén kezelik. Ezen a ponton megfelelő irányú masszázs vagy szúrás esetén csillapítható a pánikroham is.

A kínai gyógyászatot alkalmazók azt vallják, hogy a stressz, a szorongás a depresszió vagy bármely más erős érzelem megbontja az energia lágy áramlását a testben. Az akupunktúráról úgy tartják, hogy segít visszaállítani az egyensúlyt.

Az interneten egy amerikai férfi személyes beszámolójában arról ír, hogy pánikrohamokkal és szorongással küzdött már jó ideje, mikor kipróbálta a fülakupunktúrát. A fülébe tűket helyeztek, melyek egy hétig benne is maradtak valószínűsíthetően a mag formájában – erről nem írt. Azt írja, szinte teljesen elmúlt a szorongása ez idő alatt. Ezt követően teljes test akupunktúrás kezelést kapott, majd a harmadikat követően azt érezte, hogy még a legcsekélyebb szorongást kiváltó ingerek is megszűntek.

Véleményem szerint a fülakupunktúra mindenképpen rákerülhet arra a listára, melyen a lehetséges szorongáscsökkentő módszerek szerepelnek. Számos előnyei között megtalálható, hogy a kezelések viszonylag az olcsóbbak közé tartoznak, akár az első alkalommal fél órán belül érezteti hatását, nem jelent különösebb kényelmetlenséget és nincsenek mellékhatásai. Hátrányai között szerepelhet, hogy többször is ismételni kell, hogy tartósabb eredményt érjünk el, bár ez a szelíd módszerekre általában jellemző. Továbbá annak, aki retteg a tűktől, értelemszerűen nem ezt a kezelési módot ajánlanám legelőször, annak ellenére sem, hogy nem fájdalmas a kezelés.

Írta: Dobrai Erzsébet

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek