Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Pánikbetegség és az utazás

2015. 02. 20.

Ha te is félsz az utazástól és attól, hogy elkap a pánikroham mialatt távol vagy, akkor olvass tovább. Néhány jó tanács, amit érdemes betartani az utazás előtt és alatt.

A pánikbetegek gyakran érzik úgy, hogy az utazás akadályként gördül eléjük, hiszen felerősödnek a félelmek, sűrűsödhetnek a rohamok vagy más szorongással kapcsolatos tünetek téphetnek fel. Számtalan ok van, amiért a pániktünetek száma megnőhet utazás közben. A legfőbb ok az, hogy új helyen, messze a megszokott helytől és az otthontól csökken a biztonságérzet. Ráadásul sokan nem is szeretik kimutatni vagy felfedni mások előtt idegességüket, szenvedésüket, félelmeiket.

Ha te is félsz az utazástól és attól, hogy nehezen kezelhető tünetek léphetnek fel mialatt távol vagy, akkor olvass tovább. Szerencsére van néhány jó tanács, amit érdemes betartani az utazás előtt és alatt.

Készülj rá!

A rendszeres relaxációs technikák (pl. az autogén tréning), a légzőgyakorlatok gyakorlása mindig pozitív eredményt hoz. Ne külső segítséget várjunk, hanem tanuljuk meg önmagunkat kontrollálni, megnyugtatni, félelmeinket eloszlatni.

Figyelemelterelés

Utazás közben gyakran előfordulhat, hogy inkább a tüneteidre, a szorongásra koncentrálsz a körülötted lévő események helyett. A testedben lévő érzések helyett próbálj meg kifelé figyelni pl. a tájra, társaságra stb. Vigyél magaddal egy jó könyvet, magazinokat, vagy élvezetes játékokat, melyek lefoglalnak az út során. A negatív gondolatokat fordítsd át pozitívvá, képzeld el magad egy kellemes jelenetben, még ha nehezedre is esik. Magadban használj megerősítő kifejezéseket, mint pl. „Biztonságban vagyok”, vagy „Jól vagyok.”

A kellemetlen fizikai tünetektől való megszabadulás másik módszere, a légzésre való figyelés. Kifejezetten nyugtató hatással bír. Ezt persze gyakorolni kell, de ha már jól megy, nagy segítséget jelenthet a problémák leküzdésében. Ha a légzésünk helyreállt, akkor a test ellazítására tereljük figyelmünket. Feszültség, szorongás esetén ugyanis a test izmai megfeszülnek. Létezik olyan lazító gyakorlat, amikor a test különböző pontjait kell megfigyelni, majd ellazítani amennyire csak lehet. Általában ekkor jönnek rá az emberek, hogy mennyire feszül az izom. Ennek oldására létezik az ún. progresszív izom relaxáció. Ha az izmok ellazulnak, az elme is képes követni és fordítva.

A figyelemelterelés kiváló eszköze még, az útiterv készítése. Lista arról, hogy mit szeretnénk megnézni, felfedezni, megkóstolni, stb. Valamint fontos még a sport, mivel levezeti a felgyülemlett feszültséget, de hasznos akár egy masszázs is, ami szintén oldja az energia blokkokat és segít ellazulni.

Ne küzdj a pániktünetek ellen

Ha a pániktünetek túlságosan eluralkodnának rajtad, akkor az a legokosabb, ha elfogadod őket. A pánikroham gyakran pillanatok alatt fejlődik ki és fokozatosan csökken az intenzitása. Ha küzdesz ellene, akkor általában csak fokozódik a pánikérzés, a szorongás és a félelem. Ne küzdj ellene, inkább fogadd el és emlékeztesd magad arra, hogy ez csak az elme játéka, nincs igazi életveszély és ez az egész, hamarosan elmúlik. Ha képes vagy erre, akkor csökkenhet a félelem és egy kis idő elteltével te kezedben lesz az irányítást.

Konzultálj egy számodra szimpatikus, segítőkész, együttérző orvossal

Beszéld meg az utazással kapcsolatos félelmeidet vele. Ha szükséges, vigyél magaddal olyan gyógyszereket, melyek elsősegélyként biztonságérzetet adnak. Nem csak a hagyományos nyugtatók segíthetnek. Vannak ma már olyan homeopátiás és Bach-virág készítmények, melyek szintén segítenek már az utazást megelőző időszaktól kezdve egészen a „vészhelyzetekig”. A megfelelő cseppet vagy szert egyéni konzultáció előzze meg, hogy számodra a lehető legjobb, leghatásosabb terméket vihesd magaddal az útra.

Pánik a repülőn

Kétségtelenül a repülőgéppel való utazás a legijesztőbb egy pánikbeteg számára. Még egy egészséges idegrendszerű ember számára is stresszel jár, hát még egy pánikbetegnek, akinek a feje felett folyamatosan ott lebeg, hogy bármikor rátörhet egy pánikroham. Klausztrofóbiával fűszerezve pedig már kész élet-halál harcnak tűnhet a gépen való utazás.

Ebben az esetben fontos tisztázni, hogy mitől félünk valójában. Magától a repüléstől, a bezártságtól vagy „csak” attól, hogy mi van, ha elkap egy pánikroham? A terápiák segíthetnek ennek feltárásában, majd ezt követően célzottan a félelem tárgyával kell foglalkozni.

Míg a terápia és a gyógyszerek sokat segíthetnek a felkészülésben, vannak további lépések, melyeket érdemes követni a pánikroham elkerülése érdekében.

Gyakorold a mélylégzést (utazás előtt és alatt is)

A megfelelő légzéstechnikával meg tudod előzni, hogy a szorongás pánikrohammá nője ki magát. Ha az elme elkezd versenyezni a szorongást okozó gondolatokkal, a test adrenalin lökettel válaszol és kialakul a „harcolj vagy menekülj” állapot. A gyors és sekély mellkasi légzés csak fokozza a hiperventillációt. A lassú és mély hasi légzéssel azonban jelentősen csökkenthető a pánik reakció. Ez komoly segítség! Nézz utána, tanuld meg, gyakorold!

A korábban említett progresszív izom relaxáció is segít a fizikai tünetek csökkentésében. Lassan feszíts meg, majd ernyessz el minden egyes izomcsoportot a testeden, miközben gyakorolod a mélylégzést.

Figyelj oda arra, hogy mit eszel!

Ha hajlamos vagy a pánikra vagy a szorongásra, jobb, ha elkerülöd a koffein tartalmú italokat a repülés előtt. Hiszen a koffein stressz hormonokat szabadít fel, melyek fokozhatják a szorongást és így könnyen kialakul a jól ismert ördögi kör. A magas cukor- és szénhidráttartalmú ételek sem kedvezőek, törekedj a kiegyensúlyozott vércukor szintre. Vegyél magadhoz fehérjét, rostot. A magok, zabpehely, a csirke, zöldségek és a sajtok ideális választások az útra.

Utazás előtt edzés

A repülés napján egy kiadós fárasztó edzés segít a feszültség és a feles energiák levezetésében. Az edzés, főleg a csoportos tánc vagy aerobic rengeteg jó érzést elősegítő hormont szabadít fel és utána az izmok is könnyebben elernyednek. A mélylégzéshez hasonlóan a torna is hosszú távú nyugtató hatással rendelkezik.

Kerüld a nyugalmadat sértő zavaró gondolatokat

Mi lesz ha rosszul leszek, és senki nem tud rajtam segíteni?

Ez általában a pánikroham kapcsán szokott felmerülni. A konkrét félelmek helyett leginkább az jellemző a pánikbetegekre, hogy magától a félelemtől félnek. Ez már elég is lehet a szorongáshoz vagy magához a pánikhoz. Habár ezek a gondolatok és érzések valóban ijesztőek, mégis ártalmatlanok. Még senki nem halt meg vagy őrült meg egy pánikroham következtében. Biztos vagyok benne, hogy minden érintett cikkolvasó tisztában van ezzel. De akkor mégis mi az, ami a pánikrohamot okozza?

Úgy gondolom, hogy a vegetatív idegrendszer fokozott reakciókészségéről lehet szó. Tehát a szervezet fokozottan reagál a gondolatokra, szorongásra, elképzelt képekre, ami aztán beindítja a nem kívánt testi folyamatokat. Ha sikerül harmonizálni a szervezet működését és csökkenteni ezt a készséget, akkor elérheted azt, hogy nem pörögsz fel és elmarad a vészreakció.

Az utazás a legtöbb ember számára stressz. De a pánikbetegek számára stressz plusz félelemmel teli kihívás szokott lenni. Ez nem jelenti azt, hogy rossz élménnyel kell hazamenned. Ha a fenti tanácsokat betartod, nagyon sokat tettél azért, hogy nyugodtabb és élvezetesebb utazásod legyen. Készülj fel rá, nézz szembe az esetleges problémákkal, mert így nagyobb eséllyel őrizheted meg a nyugalmadat.

 

Írta és fordította: Dobrai Erzsébet

 

Forrás: Panic Disorder and Traveling

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek