Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Pánikbetegség és glutén intolerancia? – I. rész

2015. 02. 19.

A pánikrohamok, szorongásos zavarok és a fóbiák olyan mentális problémák, melyek rejtett kapcsolatban állhatnak a glutén intoleranciával.

A glutén és az agy

Bebizonyosodott, hogy a mentális betegségek gyakori oka az ételallergia. A három leggyakoribb probléma, az allergia a tejfehérjékre, a tojásra és a búzára. Az egyik elmélet szerint a glutén fehérjék által generált antitestek megtámadhatják az agyat. A másik elmélet szerint a glutén fehérjék vagy peptidek az emésztés közben közvetlenül az agyra képesek hatni. A harmadik elmélet szerint a test más részein történő immunválasz befolyásolja az agyat. Minden immunaktivitás jeleket küld az agyba, hogy megváltoztassa a viselkedést és egy sor védekező választ váltson ki.

Az agyműködés zavarai számos tünetet idézhetnek elő, az álmosságtól kezdve a zavartságon át, a komoly mentális vagy neurológiai betegségekig. A lisztérzékeny betegek felmenőinek körében gyakoribbak a pszichiátriai problémák. Kognitív zavarral társuló fáradtságról, koncentrálási nehézségről, mentális “ködösség”-ről, memória kiesésekről számolnak be. Hangulatingadozásokról panaszkodnak, és gyakran fakadnak sírva, illetve ingerlékenyek.

Gluténérzékenység cöliákia nélkül

Egyre nagyobb bizonyosságot nyer az a tény, hogy nyolcszor annyi ember szenved a cöliákia nélküli gluténérzékenységben, mint amennyi magában, a cöliákiás betegségben. A klasszikus cöliákia egy felszívódási zavar, mely a vékonybelet borító nyálkahártya bolyhainak sorvadásával jár. A glutént tartalmazó ételeket a beteg nem tudja megemészteni, folyamatos hasmenéssel, hasi fájdalommal küzd, puffad, veszít testsúlyából. A vitaminok, ásványi sók felszívódása zavart szenved.

A Practical Neurology 2004-es kiadásában publikált levelében Marios Hadjivassiliou és Richard Grünewald kijelentették, hogy a cöliákiás betegség tünetei, csak egyfajta megnyilvánulásai a glutén érzékenységnek. Ezzel egy időben azt is elmondták, hogy a bőrgyógyászoknak, neurológusoknak és a családorvosoknak, nem csak azoknál a betegeknél kellene anti-gliadin antitest szűrést alkalmazniuk, akik a gluténérzékenység klasszikus tüneteivel rendelkeznek.

A bél biopszia, mely szabványszűrés a cöliákiás betegeknél, gyakran mutat negatív eredményt neurológiai, viselkedési vagy bőrgyógyászati tünetekre panaszkodó gluténérzékeny betegeknél is.

Neurológiai panaszok

A glutén hatása a neurológiai funkciókra vitatott téma marad az orvosok és kutatók körében, de a bizonyítékok azt az elképzelést támasztják alá, miszerint a gluténérzékenység számos viselkedésbeli, érzelmi és motorikus zavart idéz elő.

Glutén ataxia: Az ataxia az izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgást jelenti.

Migrénes fejfájások: Mára elfogadott, hogy a fejfájásoknak lehetnek étkezésbeli okai. Az ismert ételek között van a kávé, a sajt, a bor és a csokoládé, de mostanra a glutén is felkerült a listára.

Depresszió: Sok autoimmun betegség áll kapcsolatban az érzelmi tünetekkel, és ez alól a glutén intolerancia sem kivétel. Van már bizonyíték arra vonatkozóan is, hogy a depresszió egyes tünetei enyhülnek a gluténmentes diéta hatására. Ha a betegeknek gluténérzékenysége és még autimmun betegsége is van, mint pl. az 1-es típusú cukorbetegség, akkor a kapcsolat még jelentősebb.

Autizmus: Az autizmus és a gluténérzékenység kapcsolata vitatott, de mind az egyéni tapasztalatok mind a tudományos bizonyítékok száma nő, melyek alátámasztják a kapcsolatot.

Hiperaktivitás: Néhány bizonyíték arra utal, hogy lehet összefüggés a figyelemhiányos tanulási zavarok és a gluténérzékenység között.

Skizofrénia: A betegséget már 1960-ban társították a gluténérzékenységgel, amikor is a glutén és a tejtermék megvonása jó eredményt hozott néhány kórházi betegnél. Érdekes, hogy ugyanazt az ópiát típusú anyagot találták néhány autista ember vizeletében, melyet a skizofréniásokéban is kimutattak.

Szorongás

A pánikrohamok, szorongásos zavarok és a fóbiák olyan mentális problémák, melyek rejtett kapcsolatban állhatnak a glutén intoleranciával. Kiderült, hogy akik rejtett gluténérzékenységgel rendelkeznek, azoknak az agy vérkeringésében rendellenességek találhatóak. A kezeletlen glutén intolerancia a fehérje felszívódás zavaraihoz vezethet. A triptofán egy olyan fehérje, mely a nyugalom érzését és a jóllétet idézi elő az agyban és a nem kezelt gluténérzékenyeknek hiányuk lehet ebből a fehérjéből, mely végül szorongáshoz vezethet.

Bár a fenti állapotok összetettek és különböző okaik lehetnek, a gluténmentes diéta kipróbálása veszélytelen, bárki alkalmazhatja a gyógyító terápiája részeként. A glutén néha a „háttérből” van hatással a viselkedésre és a hangulatra. A „ködös agy” érzése vagy a koncentrációhiány, az ingerlékenység és a motiváció hiánya mind árulkodó jelek, melyeket a glutén intolerancia is okozhat.

A glutén érzékenységről árulkodó egyéb tünetek

Ahogy múlik az idő, a kutatók korábban misztikusnak hitt állapotokat magyaráznak gluténérzékenységgel. Az olyan betegek, akiket lupusszal, Lou Gehrig-kórral vagy skizofréniával diagnosztizáltak, figyelemre méltó javulásokat mutattak, miután gluténmentes diétára kötelezték őket.

A Dermatitis herpetiformis egy herpesz-szerű bőrfekély, mely a fejen, térden, könyökön, háton és a fenéken jelentkezik. Ez volt az első, orvostársadalom által feljegyzett nem cöliákiás gluténérzékenység, melynek esetén a betegeknél nem voltak kimutathatók a béltraktussal kapcsolatos tünetek. A gluténmentes diéta hatására a bőrgyógyászati tünetek elmúltak és ekkor döbbentek rá az orvosok, hogy a glutén intolerancia tünetei nem feltétlenül függnek össze a bélpanaszokkal.

Nem cöliákiás emésztési panaszok

A hasmenést, gázosodást, puffadást és egyéb emésztésbeli zavarokat leggyakrabban a cöliákiás betegséggel azonosítják. A vizsgálatok azonban sokszor nem mutatnak megemelkedett anti-gliadin antitesteket vagy károsodott bélbolyhokat ezeknél a betegeknél, aminek eredményeképpen arról informálják őket, hogy a tüneteik nincsenek kapcsolatban a gluténérzékenységgel. A negatív diagnózis ellenére, mégis sok ilyen páciens talál enyhülésre a gluténmentes eliminációs diéta hatására.

2011. Május

Írta: Dobrai Erzsébet

Folytatás a következő részben:

20+ indok, amiért érdemes glutén tesztet végeztetni

Részlet egy gyógyult hölgy vallomásából

Mit tehetünk? – eliminációs diéta, vérvizsgálat, zsírsavak és vitaminok

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek