Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Xanax és a gyermekvállalás – merni vagy nem merni?

2017. 03. 18.

Xanax. Műanyag fólia, ami alatt nem ázik ronggyá a lelked. …egy ideig. Amikor aztán szakadozni kezd, a lyukakat foltozni kell, anyagnak lennie kell, nincs nélküle biztonság, nincs nélküle béke. Persze reménykedsz, hogy egyszer elcsitul majd a vihar és nem lesz rá szükséged, de csak homályosabb, tompább lesz minden, a „jaj, mi volt ez?”, jaj csak el ne ájuljak” továbbra is ott lüktetnek az ereidben. A fólia egyre nehezebb és vastagabb lesz, egy idő után már nem látod a napot és nem hallasz mást, csak hidegverejtékben ázó, szorongás szülte kérdéseket.

Ha pánikrohamoktól szenvedsz, szorongsz, nyugtalanság, álmatlanság vagy depresszió gyötör, a dokid minden valószínűség szerint felírta már neked a Xanax-ot és akkor nagyon jól tudod, miről beszélek.

 

Ezen itt átugorhatsz, csak a rend kedvéért írtam ide: Az alprazolám egy triazolo-benzodiazepin.  Minőségileg a benzodiazepinekhez hasonló tulajdonságokkal (szorongásoldás, nyugtató-altató hatás, izomlazítás, antiepileptikus hatás) rendelkezik. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Alprazolámum néven hivatalos és eredetileg Xanax nevű gyógyszerként vált ismertté.

A Xanax hatásos gyógyszer a pánikbetegség kezelésében. Az alprazolamnak nagy affinitása van az agyi benzodiazepin-kötő receptorokhoz. Általánosan elfogadott tény, hogy a benzodiazepinek hatása a gamma-aminovajsav (GABA) közvetítésével kiváltott pre- és posztszinaptikus-neurális gátláson alapul.

Na de térjünk a lényegre!

Szedhető-e a Xanax, a terhesség ideje alatt?

A gyógyszerügyi hatóságok megkövetelik a terhesség alatti biztonságossági vizsgálatok eredményeit minden új gyógyszer esetén, mielőtt forgalmazni engedték azt.

Manapság már minden hatóanyagra végeznek vizsgálatokat vemhes állatokon, melyek eredményei megjósolhatják a szer magzatra kifejtett hatását terhesség során való alkalmazáskor.

Sok gyógyszer úgy károsítja a magzati szöveteket, hogy a rá jellemző terápiás hatást váltja ki, csak ez a fejlődő szervezetben sokkal erősebben nyilvánul meg. Egyes típusú vesére ható vérnyomáscsökkentők vesekárosodást okoznak, bizonyos véralvadásgátlók pedig megnövelik a vérzés esélyét. A kiváltott hatás mégis a károsító tényező magzatba való bejutásának mértékétől függ, ezt pedig sok tényező befolyásolhatja. Függhet a bejutott anyag természetétől, a beadás módjától, a beadott mennyiségtől, a felszívódás és a méhlepényen való átjutás mértékétől. Sok gyógyszer például azért nem káros, mert fel sem szívódik, csak a bélben fejti ki a hatását (például egyes hashajtók), vagy nem jut át a méhlepényen.

 

A gyógyszerügyi hatóságok terhességi kategóriákba sorolták a gyógyszereket, melyek alapján értékelni lehet a magzatkárosodás esélyét, ha azt a gyógyszert az anya a terhessége alatt szedi.

A, B, C, D és X kategóriák léteznek, melyből az A az ártalmatlan gyógyszereket jelzi, a B-nél már állatkísérleteknél születési hibákat észleltek, de ezt emberen nem lehetett bizonyítani, a C kategória már egyértelműen kimutatott állatkísérleti magzatkárosító hatást, ennél a kategóriánál mérlegelni kell, hogy embereken való alkalmazásánál a gyógyszer szedésének a haszna, meghaladja-e a potenciális károsodás mértékét.

A D kategóriánál egyértelmű adatok vannak a születési rendellenességet okozó hatásról embereken is. Az X kategória képviselőit pedig tilos terhesség alatt alkalmazni, mert szinte minden esetben súlyos születési rendellenességet okoznak.

A Xanax D kategóriás terhességi gyógyszer, tehát szedése NEM JAVALLOTT A TERHESSÉG ALATT!

(Bár hatásait befolyásolhatja, hogy a terhesség melyik szakaszában szedik.)

Xanax használata az első trimeszterben (1-3 hónap) megnövelheti a születési rendellenesség arányát. Vezethet hasadt szájhoz (cleft lip*), vagy hasadt szájpadláshoz (cleft palate* ),akár komolyabb gondokhoz is. Ezek a születési rendellenességek befolyásolhatják a baba fejlődését.

A Xanax szedése a második és harmadik trimeszterben (4-9 hónap) az újszülöttnél függőséget okozhat.

Egy kutatás szerint az absztinencia- szindróma újszülött korban, amely a gyógyszer szedése miatt alakulhat ki a babánál, az újszülöttnél légzési, táplálkozási zavarokhoz és dehidratáltsághoz vezethet.

A Xanax szedése a terhesség későbbi szakaszában hypotoniához vezethet. Ez azt jelenti, hogy a babának veleszületett gyenge izomzata lesz. Nem lesz képes mozgatni a fejét, a kezét, és a lábait.  Ez az állapot akár két-három hétig is eltarthat.

Ez a két tünet együtt (Absztinencia- szindróma újszülött korban és a hypotonia) alacsony Apgar ponthoz vezethet. ( Az Apgar pont meghatározza a csecsemő fizikai állapotát. Az alacsony ponthatár  a baba légzésével szívverésével és a hőmérsékletével van kapcsolatban.)

 

 Összefoglalva:

A  Xanax-ot nem szabad alkalmazni terhesség alatt, kivéve a kezelőorvos kifejezett utasítására. A Xanax szedése a terhesség alatt káros hatással lehet a magzatra, illetve az újszülöttre. Alkalmazása a terhesség utolsó három hónapjában vagy a szülés alatt az újszülöttnél elvonási tüneteket okozhat, valamint egyes esetekben átmeneti fejlődéslassulást tapasztaltak. Ezért ha terhes vagy, vagy terhességet tervezel, tájékoztasd erről kezelőorvosod.
Ha elkerülhetetlen az alprazolam-kezelés a terhesség késői szakaszában, kerülni kell a magas dózisok alkalmazását és az újszülöttet monitorozni kell.
FIGYELEM! Az alprazolam kis mennyiségben megjelenik az anyatejben, ezért a gyógyszer alkalmazása alatt nem javasolt szoptatni.

Xanax. Műanyag fólia, ami alatt nem ázik ronggyá a lelked. …egy ideig. Ha viszont hosszútávra tervezel, jobban teszed, ha építesz egy házat.

Forrás:

1.http://www.healthline.com/health/anxiety/xanax-during-pregnancy#AlternativestoXanax4
2.https://www.drugs.com/pregnancy/alprazolam.html
3.http://www.livestrong.com/article/246752-damaging-effects-of-xanax-while-pregnant/
4.Dr. Kovács Anikó gyógyszerész: A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
http://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/2153/a-terhesseg-alatti-gyogyszerszedes-veszelyei
5. Xanax betegtájékoztató

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek