Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Xanax és a gyermekvállalás – merni vagy nem merni?

2017. 03. 18.

Xanax. Műanyag fólia, ami alatt nem ázik ronggyá a lelked. …egy ideig. Amikor aztán szakadozni kezd, a lyukakat foltozni kell, anyagnak lennie kell, nincs nélküle biztonság, nincs nélküle béke. Persze reménykedsz, hogy egyszer elcsitul majd a vihar és nem lesz rá szükséged, de csak homályosabb, tompább lesz minden, a „jaj, mi volt ez?”, jaj csak el ne ájuljak” továbbra is ott lüktetnek az ereidben. A fólia egyre nehezebb és vastagabb lesz, egy idő után már nem látod a napot és nem hallasz mást, csak hidegverejtékben ázó, szorongás szülte kérdéseket.

Ha pánikrohamoktól szenvedsz, szorongsz, nyugtalanság, álmatlanság vagy depresszió gyötör, a dokid minden valószínűség szerint felírta már neked a Xanax-ot és akkor nagyon jól tudod, miről beszélek.

 

Ezen itt átugorhatsz, csak a rend kedvéért írtam ide: Az alprazolám egy triazolo-benzodiazepin.  Minőségileg a benzodiazepinekhez hasonló tulajdonságokkal (szorongásoldás, nyugtató-altató hatás, izomlazítás, antiepileptikus hatás) rendelkezik. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Alprazolámum néven hivatalos és eredetileg Xanax nevű gyógyszerként vált ismertté.

A Xanax hatásos gyógyszer a pánikbetegség kezelésében. Az alprazolamnak nagy affinitása van az agyi benzodiazepin-kötő receptorokhoz. Általánosan elfogadott tény, hogy a benzodiazepinek hatása a gamma-aminovajsav (GABA) közvetítésével kiváltott pre- és posztszinaptikus-neurális gátláson alapul.

Na de térjünk a lényegre!

Szedhető-e a Xanax, a terhesség ideje alatt?

A gyógyszerügyi hatóságok megkövetelik a terhesség alatti biztonságossági vizsgálatok eredményeit minden új gyógyszer esetén, mielőtt forgalmazni engedték azt.

Manapság már minden hatóanyagra végeznek vizsgálatokat vemhes állatokon, melyek eredményei megjósolhatják a szer magzatra kifejtett hatását terhesség során való alkalmazáskor.

Sok gyógyszer úgy károsítja a magzati szöveteket, hogy a rá jellemző terápiás hatást váltja ki, csak ez a fejlődő szervezetben sokkal erősebben nyilvánul meg. Egyes típusú vesére ható vérnyomáscsökkentők vesekárosodást okoznak, bizonyos véralvadásgátlók pedig megnövelik a vérzés esélyét. A kiváltott hatás mégis a károsító tényező magzatba való bejutásának mértékétől függ, ezt pedig sok tényező befolyásolhatja. Függhet a bejutott anyag természetétől, a beadás módjától, a beadott mennyiségtől, a felszívódás és a méhlepényen való átjutás mértékétől. Sok gyógyszer például azért nem káros, mert fel sem szívódik, csak a bélben fejti ki a hatását (például egyes hashajtók), vagy nem jut át a méhlepényen.

 

A gyógyszerügyi hatóságok terhességi kategóriákba sorolták a gyógyszereket, melyek alapján értékelni lehet a magzatkárosodás esélyét, ha azt a gyógyszert az anya a terhessége alatt szedi.

A, B, C, D és X kategóriák léteznek, melyből az A az ártalmatlan gyógyszereket jelzi, a B-nél már állatkísérleteknél születési hibákat észleltek, de ezt emberen nem lehetett bizonyítani, a C kategória már egyértelműen kimutatott állatkísérleti magzatkárosító hatást, ennél a kategóriánál mérlegelni kell, hogy embereken való alkalmazásánál a gyógyszer szedésének a haszna, meghaladja-e a potenciális károsodás mértékét.

A D kategóriánál egyértelmű adatok vannak a születési rendellenességet okozó hatásról embereken is. Az X kategória képviselőit pedig tilos terhesség alatt alkalmazni, mert szinte minden esetben súlyos születési rendellenességet okoznak.

A Xanax D kategóriás terhességi gyógyszer, tehát szedése NEM JAVALLOTT A TERHESSÉG ALATT!

(Bár hatásait befolyásolhatja, hogy a terhesség melyik szakaszában szedik.)

Xanax használata az első trimeszterben (1-3 hónap) megnövelheti a születési rendellenesség arányát. Vezethet hasadt szájhoz (cleft lip*), vagy hasadt szájpadláshoz (cleft palate* ),akár komolyabb gondokhoz is. Ezek a születési rendellenességek befolyásolhatják a baba fejlődését.

A Xanax szedése a második és harmadik trimeszterben (4-9 hónap) az újszülöttnél függőséget okozhat.

Egy kutatás szerint az absztinencia- szindróma újszülött korban, amely a gyógyszer szedése miatt alakulhat ki a babánál, az újszülöttnél légzési, táplálkozási zavarokhoz és dehidratáltsághoz vezethet.

A Xanax szedése a terhesség későbbi szakaszában hypotoniához vezethet. Ez azt jelenti, hogy a babának veleszületett gyenge izomzata lesz. Nem lesz képes mozgatni a fejét, a kezét, és a lábait.  Ez az állapot akár két-három hétig is eltarthat.

Ez a két tünet együtt (Absztinencia- szindróma újszülött korban és a hypotonia) alacsony Apgar ponthoz vezethet. ( Az Apgar pont meghatározza a csecsemő fizikai állapotát. Az alacsony ponthatár  a baba légzésével szívverésével és a hőmérsékletével van kapcsolatban.)

 

 Összefoglalva:

A  Xanax-ot nem szabad alkalmazni terhesség alatt, kivéve a kezelőorvos kifejezett utasítására. A Xanax szedése a terhesség alatt káros hatással lehet a magzatra, illetve az újszülöttre. Alkalmazása a terhesség utolsó három hónapjában vagy a szülés alatt az újszülöttnél elvonási tüneteket okozhat, valamint egyes esetekben átmeneti fejlődéslassulást tapasztaltak. Ezért ha terhes vagy, vagy terhességet tervezel, tájékoztasd erről kezelőorvosod.
Ha elkerülhetetlen az alprazolam-kezelés a terhesség késői szakaszában, kerülni kell a magas dózisok alkalmazását és az újszülöttet monitorozni kell.
FIGYELEM! Az alprazolam kis mennyiségben megjelenik az anyatejben, ezért a gyógyszer alkalmazása alatt nem javasolt szoptatni.

Xanax. Műanyag fólia, ami alatt nem ázik ronggyá a lelked. …egy ideig. Ha viszont hosszútávra tervezel, jobban teszed, ha építesz egy házat.

Forrás:

1.http://www.healthline.com/health/anxiety/xanax-during-pregnancy#AlternativestoXanax4
2.https://www.drugs.com/pregnancy/alprazolam.html
3.http://www.livestrong.com/article/246752-damaging-effects-of-xanax-while-pregnant/
4.Dr. Kovács Anikó gyógyszerész: A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
http://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/2153/a-terhesseg-alatti-gyogyszerszedes-veszelyei
5. Xanax betegtájékoztató

Ingyenes öngyógyító tanfolyam
Szeretnél kigyógyulni a
pánikbetegségből?

Iratkozz fel ingyenes öngyógyító tanfolyamunkra!

Feliratkozom Bővebben
Pánikbetegség? Van kiút!
Készen állsz a teljes átváltozásra?

Akkor ezt a programot neked találták ki!

Belenézek
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Konzultáció
Elakadtál?

Szakembereink készséggel
állnak rendelkezésedre!

Időpontot kérek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek