Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

A gyógyszerész válaszol

2015. 10. 15.

rita

Kedves Rita!

Borzasztó gondolatok gyötörnek. Általában akkor törnek rám, amikor együtt vagyok a konyhában azokkal, akiket nagyon szeretek és kések vannak a közelemben. Attól félek, hogy bántani fogom őket. Le sem merem írni, hogy milyen gondolatok kínoznak ilyenkor. Van erre valamilyen gyógyszer? Kérem, segítsen! Dandy.

Kedves Dandy!

Ezek kényszeres gondolatok, kényszeres zavarok! Ez a kórkép is a szorongásos zavarok közé tartozik! Hiába próbálja valaki elnyomni a kényszerét, a szorongás egyre fokozódik.
Egyértelmű, hogy szégyen és rettegés kíséri ezeket a gondolatokat: hogy kívánhatom valakinek a halálát, amikor szeretem, mi van, ha tényleg megteszem, ami a fejemben jár??? Mindenkinek vannak olykor betolakodó gondolatai. Van aki kontrollal bír felettük és van, aki magát hibáztatja. De ami a lényeg: mindenképp az okot kell feltárni: erős, kemény, követelőző szülők, nehezebb fajsúlyú feladatok, mint amivel meg tudnánk birkózni, stb… a skála nagyon széles. Az ilyen probléma egy komoly, mélyreható pszichoanalízist, pszichoterápiát igényel, gyakran gyógyszeres terápiával egybekötve! Kérdésére a válasz tehát: Igen,van megoldás! Keressen egy terapeutát, egy tapasztalt szakembert, pszichiátert, pszichológust! Kezdjen el egy terápiát, merjen a mélyére nézni a dolgoknak!
Fájdalmas út,de megéri végigmenni rajta!!!
Kívánom, hogy sikerüljön!

Rita

 

Kedves Rita!

Vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedek három hónapja. Egy hónappal ezelőtt elkezdtem szedni a Géza készítményét is, ugyanakkor próbaképpen elkezdtem csökkenteni a gyógyszer adagját. Most ott tartok, hogy fele annyi gyógyszert szedek mint három hónappal ezelőtt és teljesen rendben van a vérnyomásom. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint folytassam-e a gyógyszer csökkentését vagy hagyjam így, szedjem a fél adag gyógyszert és a Brandenburg Neurót. Az orvosommal nem tudom ezt megbeszélni, mert nagyon gyógyszer centrikus és ez zavar engem.

Kedves Kérdező!

A “Géza készítményében” jelenlévő magnéziummennyiség nyilván hozzájárul a vérnyomása normalizálásához is!Viszont azt gondolom, hogy a vérnyomáscsökkentővel nem kellene szabadon kísérleteznie. Itt is érvényes, hogy idő kell a szervezetnek míg adaptálódik az adaghoz. Magyarul nem szabad úgy szedni, mint pld. egy fájdalomcsillapítót, tehát szükség szerint!Ha viszont normalizálódott a vérnyomása, felesleges a szervezetét plusz gyógyszerrel “mérgeznie”. Ezt viszont szigorúan a kezelőorvossal kellene megbeszélni.

Rita.

 

Kedves Rita!

Cipralexet szedek 3 éve. Nem állítom, hogy 100-as vagyok tőle, de elvoltam valahogy. Pár hete viszont nagyon rosszra fordult a helyzet. Egy pesti, körfolyosós házban lakom a 4. emeleten. Itt nőttem fel, soha nem volt problémám azzal, hogy 18 méter magasban, egy épphogy derékig érő korláttal szegélyezett folyosón kell végigmennem a lakásunkig. Ez most sajnos óriásit változott. Ha kilépek a gangra, kezem, lábam remeg, szédülök, kimegy belőlem az erő és egyfolytában attól félek, hogy leugrom. A pszichiáterem gyógyszert akar váltani, de én azt olvastam, hogy aki egyik napról a másikra változtatott a megszokott gyógyszerén, az nagyon rosszul érezte magát. Nem tudom, mit tegyek. Köszönöm, ha válaszol. Eszter36

Kedves Eszter!

Elsősorban annak kellene utána néznie, hogy történt-e valami pár hete, ami megzavarhatta a nyugalmát. Valami , ott legbelül, elindíthatott-e valamit, ami kiválthatta ezeket a kényszeres gondolatokat. Mert ez egy kényszeres zavar, ami szintén a szorongásos zavarok közé tartozik. Én, az Ön helyében, elterelném a figyelmemet arra a rövidke kis időre, amíg feljutok a lakásba. Kizárnám valahogy azt a pár percet a tudatomból. Pld. hívjon fel valakit, és koncentráljon arra a beszélgetésre, dugjon fülhallgatót a fülébe a kedvenc zenéjével és énekeljen (hangosan vagy magában tök mindegy), szóval valami elterelő hadműveletet folytasson. Észre sem veszi és már bent lesz a lakásban. Az antidepitől soha nem lesz “100-as”,ahogy ön írja. Mankó. Át lehet térni más SSRI-re rövid időn belül, kérdés, hogy beválik-e más. Valószínűleg a váltást megérzi a szervezet, mert új kémiai anyaggal találkozik megint. Én ebben az esetben (is) sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnék a pszichoterápiára, mint a gyógyszeres kezelésre…hisz Ön is tapasztalja, hogy hiába a cipralex, mégis…. Pszichoterápia, blokkok oldása, berögzült gondolatok átdolgozása, minták megdolgozása…
Sok sikert kívánok!

Rita

 

Kedves Rita!

40 éves pánikbeteg nő vagyok. Gyógyszereket szedek régóta. Az a problémám, hogy egy ideje már egyáltalán nem érdekel a szex. Tudom, hogy ez lehet a gyógyszerek mellékhatása is, de én nem tudok megválni tőlük. Jó lenne, ha visszakapnám a régi önmagam, de sajnos nem tudom mit kellene csinálnom. Úgy érzem, gyógyszerek nélkül nem vagyok képes semmire. Tudna tanácsolni valamit? Z. D.

Kedves Z.D.!

Igen, a libidó csökkenése egyértelműen lehet az antidepresszáns mellékhatása! De nem biztos, hogy ez az egyetlen ok. A pajzsmirigye rendben van?Ugyanis az alacsony pajzsmirigyműködés /Hashimoto szindróma/ egyik tünete között szintén szerepel a libidócsökkenés. Mivel ezen csoport tagja,feltételezem, hogy pánikkal, esetleg depresszióval, szorongással is küzd. Ezek is mind lehetnek a pajzsmirigyprobléma kísérő tünetei. Ajánlom,mindenképp járjon utána! “Jó lenne, ha visszakapnám régi önmagam..” Megkérdezhetem, hogy mit tesz ezért?? Miért nem hiszi el, hogy gyógyszerek nélkül is megy, hogy igenis van kiút? Nem szeretnék feltételezésekbe esni:fogalmam sincs, hogy milyen utat járt már be vagy milyen úton jár épp ..de végig tetszett csinálni akár a Géza öngyógyító tanfolyamát esetleg?? Pszichoterápia? Önismeret? Apró lépések, apró sikerek, amelyek önbizalmat adnak Önnek! Kihívások, meglépések, amelyek erősítik a “képes vagyok rá” érzésünket! Kicsi,másoknak jelentéktelennek tűnő dolgok, amik esetleg Önnek a lehetetlen megugrását jelentik, ezek mind-mind nagyot dobhatnak az önbecsülésén, a magába vetett hitén, hogy egyáltalán el tudja hinni, hogy képes gyógyszerek nélkül is élni,létezni. Hiszen nem a tabletták fogják megoldani a problémáját! Mankónak jók, de nem fogják maga helyett megoldani azt, amivel Önnek kell szembenézni. Nem könnyű, de megéri!

Rita

 

Kedves Rita!

3X2 darab 0,5ös Rivotrilt, 10 milligramm Concort, este egy vagy két 7,5 milligrammos Somnolt szedek évek óta. Egyre rosszabbul vagyok, nem alszom rendesen, sokszor még a beszéd is a nehezemre esik. A fejem olyan mintha csőben lenne. Megpróbáltam csökkenteni a gyógyszereket, de két nap után olyan rosszul lettem, hogy ki kellett hívni az ügyeletet. Az orvosom azt mondta próbáljak meg valami másik gyógyszert, az majd rendbe hoz. Egyébként a családi életemmel nincsen semmi gond. Minden rendben van csak ez az állandó félelem kikészít.
Köszönöm hogy elolvasta. Timi

Kedves Timi!

Hol is kezdjük? Az nagyon jó, hogy a családi élettel minden rendben van, egy ok kipipálva. Ez így szép és helyes. De ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek a mélyben elraktározva olyan dolgok, amikkel a lelkünk, tudatalattink nem tud megbirkózni, amikkel dolgunk lenne, amik a felszínre akarnak törni, akár testi-szomatikus tünetek formájában..szorongás, pánik, depi, félelmek..ezeknek mind okuk van, gyökere..amit vagy ki kellene irtani, vagy legalább megdolgozni, még ha feldolgozni nem is lehet..Ebben hiszek, én..nem kell,hogy más is egyetértsen velem. Tudom, miről beszélek.. Ez volt Rita, az ember véleménye, OK? A patikus: napi 3 mg Rivotrilról lejönni nem egyszerű dolog…azt nem lehet egyik napról a másikra..óvatosan, lassan, orvosi felügyelet mellett… A tompaságot, kábultságot az altató is okozhatja..Konzultálnia kellene az orvosával ezekről a mellékhatásokról..Nem tudom mennyire van jelen az életében a pszichoterápia! Rengeteget segít, sőt..én erre helyezném a hangsúlyt..főleg a félelemérzése miatt, a tünetelése miatt még ennyi gyógyszer mellett is.. Mert ez így nem OK.. Tudjuk,hogy nem a tabletták fogják megoldani a megoldandót!!!! Próbáljon keresni olyan szakembert, aki segíthet önnek ezen az úton..

Rita

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek