Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Fülakupunktúráról Dr. Hegyi Gabriellával

2015. 04. 17.

Kérdések Dr. Hegyi Gabriellához:

HegyiGabriella

D.E.: Mióta foglalkozik akupunktúrával?

Gabriella: Majd 40 éve kezdtem el érdeklődni iránta, amikor még orvostanhallgató voltam. Pár tapasztalt kolléga volt, aki művelte és a betegeiktől hallottam rendkívüli érdekes eredményeikről,… vettem a könyveket külföldről és elhatároztam, hogy egyszer még  megtanulom…

D.E.: Hogyan fordult érdeklődése az akupunktúra felé?

Gabriella: Külföldi ismerőseimet kértem, hogy hozzanak nekem szakkönyveket, minden anyagi megtakarításomat akkoriban ebbe öltem, majd elkezdtem rendszeresen járni külföldi kongresszusokra, tanfolyamokra és végre eljutottam a saját tapasztalatok szerzéséig- azóta is folyamatosan járok kongresszusokra, de már hosszú évek előadóként hívnak meg.

D.E.: Milyen eredményeket lehet elérni stressz-oldásban, szorongáscsökkentésben a fülakupunktúrával és milyeneket a test akupunktúrával?

Gabriella: A stresszoldás elérése az egyik lehetséges területe az akupunktúrás kezeléseknek, ez érvényes úgy a fül mikrorendszerének, vagy a test- akupunktúra alkalmazásakor egyaránt. Természetesen, a páciensek nem ritkán egyéb panaszaikkal keresik fel a szakembert, de a stressz mindig ott szerepel a háttérben. Így ezzel is kell foglalkozni. Tapasztalataim alapján, a stressz  ( legyen az lelki vagy testi alapú) következtében kialakult panaszok  is kezelhetők a módszerrel.

D.E.: Ön szerint hatásosabb egyik vagy másik, ha szorongáscsökkentésről, pánikbetegség kezeléséről gondolkodunk? (fül vagy test)

Gabriella: Nincs szó a két rendszer versengéséről, hiszen az egyik egy komplex rendszer- a Hagyományos Kínai orvoslás szerves részeként-  a másik meg egy elismert és igazolt mikrorendszerként tartozik a kezelési repertoárunkba. Mindkettő hatásos, az egyiket nem orvosi diplomával is végezhetik az abban képzettek és engedéllyel rendelkezők, a másikat csak orvosok.

D.E.: Mi alapján dönti el, hogy a szorongó beteget homeopátiával, vagy akupunktúrával kezeli-e?

Gabriella: Az alkalmazás ajánlása mindig az orvos kezében van egy részt, másrészt függ az alkalmazott gyógymód a páciens fogadókészségétől, hitétől is. Van, aki ezt, van, aki a másikat szeretné inkább megpróbálni. Persze, az alkalmazó tapasztalata és meggyőzése is fontos, amennyiben hiteles gyógyító. Nincs egy panaszra, vagy tünetre abszolút egyetlen és kizárólagos gyógymód…

D.E.: Ön szerint hány alkalom szükséges ahhoz, hogy akinek rendszeresen pánikrohama van, megszűnjenek panaszai? Illetve milyen időközönként?

Gabriella: Ez betegenként és tünetenként is különböző lehet. Hiszen magának a pánikbetegségnek is különböző fokozatai ismertek…Tehát kijelenthetem, menet közben, bizonyos idő elteltével ismerjük csak a kezelés hatékonyságát. Enyhe esetekben pár kezelés is elegendő, de mindig kontrollálni kell a beteget, sőt a legoptimálisabb, a  kezelő orvosa vagy pszichiátere az.

D.E.: Ön szerint akupunktúra segítségével elhagyhatóak-e a pszichiátriai gyógyszerek és az alapbetegség javítható-e?

Gabriella: Tapasztalatom az, hogy óvatosan csökkenthetők és sok esetben teljesen el is hagyhatók a gyógyszerek, de csak nagy hozzáértéssel és a kezelőorvossal együttesen…

D.E.: Mi az akupunktúra működési elve a stressz csökkentésében? Hogyan hat?

Gabriella: Ma már ismerjük a biokémiai, élettani alapjait is a perifériás stimulációnak, amit mi akupunktúrának nevezünk. Több, mint 40 neurohormon és neurotransmitter (ingerületátvivő anyag) szabadul fel akupunktúra hatására. Ezek között több olyan is van, ami pozitív hangulati hatású, sőt stresszoldó is.  Ismert az egyes pontok központi idegrendszerre ható hatása, annak pontos területe is ma már funkcionális magnetorezonanciás (fMRI)  vizsgálatokkal.

D.E.: Mi az a tartós fonalakupunktúra?

Gabriella: Nem fonal az a szó „kötödei” értelmében, hanem sebészi varrat, amelyet az orvos alkalmaz pl. hasi, mellkasi sebészeti műtét alatt… Lényege, hogy kb. 3-4 hét alatt szívódik fel abból a pontból, ahova kerül, ezzel folyamatosan stimulálja a területet illetve azt az élettani funkciót, amit a pont képvisel. Fájdalmatlan, de a beültetéséhez ill. a bevezetéséhez speciális tűre van szükség, amelynek lumene van.

D.E.: Hatásában ugyanúgy működik, mint a hagyományos tű, csak 24 órában?

Gabriella: Valóban és előnye az is, hogy csak 3-4 hetente kell a pácienset kezelni, ami előny manapság, amikor nincs ideje a betegeknek orvoshoz járni hetente többször.

D.E.: Aki fél a tűtől, a tartós/beültetéses módszert könnyebben elviseli, vagy az ilyen betegeknek egyáltalán nem ajánlja az akupunktúrát?

Gabriella: Gyermekek esetében is alkalmazzuk, hiszen a kis gyereket nem lehet hetente többször megszúrni, nem említve, hogy a tűket sem lehet a testben tartani 20-30 percig.. Jól tolerálják, de az idősek is kedvelik. De működik a softlézeres akupunktúra is, viszont gyakrabban kell alkalmazni.

D.E.: A szorongásos panaszokon kívül még milyen betegségek esetén kiemelten hatékony az akupunktúra?

Gabriella: A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása több, mint 37 betegséget ír le, amelyekre ajánlható az akupunktúra alkalmazása. Ilyenek a belgyógyászatból: nem bakteriális hasmenés/székrekedés, irritábilis vastagbél, gyomorfájdalom, reflux. Neurológiai v betegségek közül a fejfájások, stroke utáni mozgás-rehabilitáció említendő meg, de az alvászavar is kezelhető vele. Külön említendő a különböző okokból megjelenő- kivizsgált betegnél- fájdalmak kezelése is. pl. egy hosszú ideig protézisre várólistán levő csípő vagy térdízületi arthrosisban szenvedőnél is sokat jelent. De sorolhatnám a trigeminus neuralgiákat, nyaki, vagy lumbális porckorongsérves panaszokat is….

D.E.: Mi az, amit még fontosnak tart elmondani az akupunktúra kapcsán?

Gabriella: Az akupunktúra része a hagyományos kínai orvoslásnak, azonban mellette fontos az életmód, a táplálkozás és a mozgásterápia is, nem említve a gyógynövényeket, teákat, hiszen a kínai ember tápláléka egyúttal az gyógyszere is. Azaz a táplálékkal elfogyasztott gyógynövények a gyógyszerek… Mindez jelenti együttesen ezt a több ezer éves, tapasztalati tudományt, aminek kutatása hatalmas mértékben folyik szerte a világon, 112 országban hivatalosan is elismert.

Kínai nagykövet 2014 12 11.

Magyarországon  13 évi kínai kapcsolat után a Pécsi Tudomány egyetemen 2015 januárban alakult meg a Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete, amely ezen tudomány kutatását, oktatását vállalta feladatául, egyedül Európában, mivel a világon csak összesen 6 van belőle. (Konfuciusz Intézet összesen 420 létezik, de ezek a nyelv és a kultúra elterjesztésére alakultak.)

Dr. Hegyi Gabriella MD. PhD. A Yamamoto Intézet igazgató főorvosa, tanszékvezető egyetemi tanár a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. A Tangshani Hebei Orvosi Egyetem (Kína) professzora, emellett tanít a Szt. István Egyetem Biotechnika Tanszékén. Belgyógyász szakorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, családorvos. 28 éven át dolgozott háziorvosként. Tudományos fokozatát a „mechanikus és elektromágneses biostimuláció” témájában védte meg 1999-ben. Szakképesítéstszerzett hagyományos kínai orvoslásból, neurálterápiából és biofizikai orvosi ismeretekből, homeopátiából. Beszél angolul, németül és oroszul. Tagja többek között a Miniszteri Komplementer Orvosi Tanácsadó Testületnek, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke, utóbbinak a nemzetközi társaságban delegátusa, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Az európai uniós CAMbrella kutatási projekt és a NATO CAM munkacsoportjának meghívott tagja, a Kínai Népköztársaság által kinevezett tagja az International Preparatory Committee of TCM-nek.

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek