Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Hasi pánikbetegségről Dr. Valló Ágnessel

2015. 02. 26.

D.E.: Sok beteg fordul Önhöz azzal a panasszal, hogy pánikbetegsége, azon belül is hasi pánikja van?

Ágnes: Igen, meglehetősen sok beteg fordul hozzám pánikbetegséggel. Valószínű, hogy a fokozódó stressz miatt a pánikbetegek száma a valóságban s nő, másrészt ma már az orvosok és betegek is jobban ismerik, és jobban elfogadják a pánikbetegséget, ezért hamarabb, rövidebb kivizsgálás után jutnak el pszichoszomatikus szemléletű belgyógyászhoz, pszichoterapeutához.
A pánikbetegségnek több formája van, ezek közül nem a hasi pánik a leggyakoribb, bár nem tekinthető ritkának.

D.E.: Mit jelent ez pontosan, milyen tünetek a jellemzőek?

Ágnes: A hasi pánik jellemzően puffadással, hányingerrel, hasmenéssel jár, amit igen gyakran kísér remegés, verejtékezés.

D.E.: Tapasztalata alapján kiket érint leginkább ez a tünethalmaz, kik fogékonyak erre a „betegségre”?

Ágnes: Tapasztalataim szerint azok hajlamosak a hasi pánikra, akiknél a szervek működését vezérlő vegetatív idegrendszer paraszimpatikus ága fokozottan aktív. Ez irányítja ugyanis az emésztőrendszer működését, fokozza az emésztőenzimek elválasztását és a gyomor-bélrendszer mozgásait.
A hasi pánik gyakran egy pszichoszomatikus betegség, az ún. irritábilis bél szindróma IBS) részjelensége. Az IBS igen gyakori – bár sokszor nem felismert – betegség. A hasi panaszok miatt orvoshoz forduló betegek mintegy felének ez a baja. A tünetek igen változatosak: puffadás, gázos belek, korgó-morgó has, émelygés, fájdalom, ami lehet enyhe, egész hasat betöltő, de lehet görcsös, vándorló, sőt éles, egy pontban megjelenő is. Jelentkezhet hasmenés, székrekedés, vagy akár a kettő váltakozása is.
Az orvost a panaszok nagy nehézségek elé állítják, hiszen a gyomor- bélrendszer mindenféle szervi betegségét ki kell zárnia. A túlérzékeny vastagbél ugyanis egyértelműen funkcionális betegség, hátterében semmiféle szervi eltérést nem lehet kimutatni.
Hasi pánik akkor jelentkezik, amikor a perisztaltika rohamszerűen felgyorsul.

A túlzott aggodalmaskodás, elbizonytalanodás, az önbizalom hiánya fokozza a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását, ezért elsősorban az emésztőszervekben okoz károsodást. Könnyen belátható, hogy ezek a tulajdonságok túlnyomórészt nőkre jellemzők, nem csoda hát, hogy az IBS és a hasi pánik gyakoribb a nőknél, mint a férfiak körében.

D.E.: Mivel, hogyan magyarázható ennek a pszichológiája? Milyen belső problémát tükrözhet a sürgős szorongásos hasmenés?

Ágnes: Mint már említettem, az aggodalmaskodás, elbizonytalanodás az önbizalom hiánya áll leggyakrabban a panaszok hátterében. A betegek gondolkodására a pesszimizmus és az aggodalmaskodás jellemző. Mindig a legrosszabbra készül fel, nehogy csalódás, meglepetés érje. Százszor lejátssza, elképzeli – s ez által át is éli – a legszörnyűbb tragédiákat. Ha gyermeke nem ér haza idejében az iskolából – biztosan elütötte egy autó. Ha a főnök csak foghegyről köszön, biztos benne, hogy rövidesen kézhez kapja felmondólevelét. Ha az ügyfél visszamond egy megrendelést – az biztosan súlyos pénzügyi gondokhoz, sőt csődhöz fog vezetni. S ha a dolgok véletlenül éppen rendben mennek? Akkor biztos benne, hogy ez már nem tart soká, és hamarosan beüt a baj.
A betegek gyakran túlérzékenyek, kevés az önbizalmuk, és hajlamosak mások szavait, tetteit ellenük irányuló fenyegetésként felfogni. A világot veszélyesnek, ellenségesnek élik meg, de kerülik az összeütközést, a konfliktust. Negatív érzéseiket, szorongásukat mélyen magukba zárják. A fölhalmozódott érzelmi nyomás végül felborítja a vegetatív idegrendszer egyensúlyát, és bélműködési zavarokhoz vezet.

D.E.: Ha hosszú távon gondolkodunk milyen gyakorlattal, terápiával kezelhető ez a betegség?

Ágnes: A hosszútávon tartós hatású terápia minden esetben komplex, az alapproblémából, ill, a személyiség megerősítéséből áll. Dolgoznunk kell az önbizalommal, az aggodalmakra okot adó helyzetekkel.  Ha pl. lámpaláz szerű teljesítményszorongásról van szó, akkor el kell hinni, hogy a határozott fellépés, a jó előadó képesség tanulható. Pozitív gondolkodással, tréninggel, – veszélytelen helyzetben történő gyakorlással – nemcsak hasmenésüktől szabadulhatnak meg, hanem jóval sikeresebbek is lesznek.
Szinte minden esetben kombinált kezelést alkalmazok: kognitív terápiával belelátunk gondolkodásunk csapdáiba, és megpróbáljuk kikerülni ezeket. Autogén tréninggel – ez egyfajta relaxációs eljárás – befolyásolni tudjuk a vegetatív idegrendszert. Ezen kívül szükség lehet még módosult tudatállapotban végzett vizualizációs gyakorlatokra is.
Ehhez jön még a természetgyógyászati megközelítés: étrend, gyógynövények, ill. aromaterápia (illóolajok), Bach virágterápia.

D.E.: Mit tehet az, aki gyors, elsősegélyt szeretne a hasi pánikjára? A hagyományos pánikbetegségnél jól jön pl. egy légző-gyakorlat, de a hirtelen hasmenés ellen mit tehetünk?

Ágnes: Az autogén tréningnek van olyan hasi gyakorlata, amit – előzetesen jól begyakorolva – elsősegélyként is alkalmazhatunk. Hatásos lehet a személyre szabottan összeállított Bach csepp, vagy zsebkendőről belélegezve borsmenta és/vagy rozmaringolaj.
Persze a megelőzés itt is jobb, mint a tűzoltás.

D.E.: Az étrendnek milyen szerepe lehet a hasi pánik leküzdésében?

Ágnes: Ez is teljesen egyéni. Nem lehet olyan diétát mondani, ami minden IBS-ben vagy hasi pánikban szenvedő betegnek jó.  Lehetnek a háttérben élelmiszer allergiák, intoleranciák (a kettő nem azonos: allergiavizsgálattal az intolerancia – ami rendszerint enzimhiányra, vagy megváltozott anyagcserére vezethető vissza – nem mutatható ki..)

D.E.: Hogyan kapcsolódhatnak össze gondolataink, lelkiállapotaink a szervi működéssel?

Ágnes: Közvetlenül. Aki kételkedik abban, hogy érzéseink, gondolataink képesek befolyásolni sejtjeink működését, azt arra kérem, hogy képzeljen el egy szép, sárga citromot. Gondolatban vágja ketté, forgassa a kezében, szagolgassa meg és képzelje el, hogy néhány csepp citromlét a szájába csepegtet. Képzelje el, ahogy a savanyú íz szétfut a nyelvén.  Akinek nem futott össze a nyál a szájában, az valószínűleg még sosem látott citromot. A nyálelválasztást gondolataink vezérelték!

D.E.: A hasi pánik kezeletlenül okozhat-e hosszú távon valamilyen további problémát pl. szervit?

Ágnes: Ebből a szempontból nincs ok aggodalomra, a hasi pánik kezeletlenül sem hoz létre szervi betegséget, még akkor sem, ha IBS részjelensége. Viszont nagyon megkeseríti a beteg életét, hosszú távon beszűkíti társas kapcsolatait, megnehezíti munkavégzését is.  A kezeléssel pedig a beteg nemcsak a tünetektől szabadulhat meg, hanem önismerete, önértékelése javul, szorongása, aggodalmaskodása csökken, boldogabb, sikeresebb, teljesebb életet élhet.

Készítette: Dobrai Erzsébet

Ingyenes öngyógyító tanfolyam
Szeretnél kigyógyulni a
pánikbetegségből?

Iratkozz fel ingyenes öngyógyító tanfolyamunkra!

Feliratkozom Bővebben
Pánikbetegség? Van kiút!
Készen állsz a teljes átváltozásra?

Akkor ezt a programot neked találták ki!

Belenézek
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Konzultáció
Elakadtál?

Szakembereink készséggel
állnak rendelkezésedre!

Időpontot kérek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek