Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Pszichés betegségek – Dr. Varga Alojzia

2015. 02. 26.

Interjú Varga Alojzia pszichiáterrel a pszichoterápiáról, a gyógyszeres kezelésekről, a pszichés betegségek kialakulásáról.

D.E.: Tisztelt Doktornő, kérem mutatkozzon be pár mondatban!

Alojzia: Dr. Varga Alojzia vagyok, 63 éves háziorvosi és pszichiáter szakvizsgával. Mindkettőben párhuzamosan dolgoztam, ill. jelenleg pszichiáterként praktizálok. Győrben élek.

D.E.: Mi a pszichiáter feladata?

Alojzia: A lelki, mentális, érzelmi és testi zavarok esetén a lelki háttér megtalálása és segítés a gyógyulásában.

D.E.: Kinek, milyen betegség esetén tud segíteni?

Alojzia: Minden segítséget kérőnek / ha ő valóban motivált a javulására/ valamilyen ponton lehet „könnyíteni a baján”.

D.E.: Milyen módszerrel gyógyít?

Alojzia: A gyógyításom alappillére: az önismeret elsajátítása. Megértése saját élethelyzetének, konfliktusai lelki hátterének, és az ebből fakadó „hibás” céljainak, elvárásainak.

Fő módszerem: az orvosi meditáció alkalmazása.

D.E.: Ön szerint mik szükségesek a pszichés betegek gyógyulásához? Mik a szükséges alapok?

Alojzia: A környezeti károsító hatások csökkentése mellett – családi környezet, munkakörülmények stb. – minden, ami az önismerethez segítséget ad!

D.E.: Ön szerint mi szükséges ahhoz, hogy valaki jó pszichiáter legyen?

Alojzia: A szakmai szabályok, ismeretek mellett, mint minden orvosnál, de itt főleg fontos az empátia.

D.E.: Mennyi időt szán egy betegre?

Alojzia: Alkalmanként legalább 70 perc.

D.E.: Hány alkalom szükséges általában a pszichés betegek terápiájához?

Alojzia: Teljesen a probléma függvénye.

D.E.: Milyen gyakran érdemes találkozni?

Alojzia: Egyedi megítélés, a haladás ütemétől ill. a panaszos motivációjától függ. Általában meditációs terápia esetén kb. 14 napos találkozás biztosítja, hogy az előzőekben elhangzottak „már lecsepegnek” a tudatalattiba, és a folytatás megalapozódott.

D.E.: Milyen esetben javasol gyógyszert?

Alojzia: Ha a páciens lelki, érzelmi állapota miatt nem tud nyitni a gyógyító beavatkozás felé, gyors külső segítséget igényel / pl. szorongás, alvászavar, hangulati zavar, fájdalom /.

D.E.: Milyen esetben javasol pszichoterápiát?

Alojzia: A hozzám fordulóknál mindig, és ha elfogadja, folytatok is.

D.E.: Milyen pszichoterápiás módszereket alkalmaz és melyiket mikor javasolja?

Alojzia: Kognitív pszichoterápia, ill. ez meditációval kombinálva. A páciens nyitottságától függően.

D.E.: Ha beválik valakinek a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia, mennyi idő után javasolja a gyógyszer elhagyását?

Alojzia: Az aktuális élethelyzet motiválta, erős külső megterhelés esetén néhány hónap, egyébként fél évnél tovább, a páciens változásának függvényében akár évekig is szükséges lehet.

D.E.: Milyen tempóban hagyhatják el a betegek az egyes gyógyszereket?

Alojzia:

  • Antidepresszáns
  • Nyugtató
  • Egyéb szorongásoldó

Minden gyógyszercsökkentés nagyon lassan történhet csak, mert nem csupán a hatása esik ki elhagyáskor, hanem a testi működésbe beépült hozzászokást is le kell építeni. Erre van egy elfogadott protokoll.

D.E.: Mit javasolna azoknak a fiatal nőknek, akik gyermeket szeretnének vállalni, de az antidepresszánst, nyugtatót nem tudják elhagyni?

Alojzia: A legújabb megfigyelések, az élet produkálta biológiai próbák kimutatták, hogy az antidepresszánsok jelentős része nem magzatkárosító. Vizsgálatok igazolják, melyiket adhatjuk érdemi rizikó nélkül terhességben, melyik ajánlott a szoptatás alatt. A mindenáron való elhagyás – a személyes tapasztalataim alapján is – ártalmasabb, mert az anya lelki-érzelmi állapotát instabilizálja.

D.E.: Milyen típusú gyógyszereket ír fel?

Alojzia: A beteg tünetei, panaszai határozzák meg.

D.E.: Miben rejlik a pszichoterápia ereje? Mennyire és miért sikeres?

Alojzia: A gondolkodásunkat, cselekedetünket a tudatalatti érzelmeink, élményeink szándékunk ellenére átszínezik, motiválják. Pszichoterápia során ezek az élmények, érzelmek a felszínre kerülnek, tudatosulnak. Ekkor már nem passzív elszenvedői vagyunk elfojtott érzelmeink háttértevékenységének, hanem képesek leszünk kezelni őket. Természetesen ez tanulási folyamat, és a terápia során válik új belső képességünkké. A pszichoterápia lényege tehát, hogy segítse megtalálni az élethelyzetek kihívásaira azokat az új válaszokat, amelyek eddig még nem léteztek számunkra. Azt mondanám, hogy minden pszichoterápia sikeres, de változó a mértéke az elsajátított új helyzetmegoldó képességek mennyiségének, milyenségének a függvényében. Ezt a terápiás célt és a páciens motivációja befolyásolja.

D.E.: Sokan vannak-e, akik életük végéig szedik a gyógyszert?

Alojzia: Akik csak gyógyszer segítségével szeretnének meggyógyulni, nem vállalják fel azt a belső munkát, ami az önismeretet szélesíti, többen válnak állandó gyógyszerszedővé. Fordítva is igaz! Akiknél sikeres volt az önismeret, képesek az életüket kézben tartani és maguktól is elhagyják a gyógyszert. Megfogalmazzák, hogy már nincs rá szükségük.

D.E.: Pályafutása során volt olyan beteg, aki azt állította teljesen meggyógyult valamely alternatív módszertől, de nem a gyógyszerektől?

Alojzia: Igen.

D.E.: Ön mit gondol, mely tényezők játszanak szerepet a pszichés betegségek kialakulásában?

Alojzia: Legalapvetőbb az anya gyermek kapcsolat, a kora gyermekkori élmények, vagyis a környezeti hatások. Ezek alapozzák meg a világlátásunkat, gondolkodásunkat.

D.E.: Mit gondol, a táplálkozásnak van-e szerepe a pszichés betegségek kialakulásában? Ha igen, mi módon?

Alojzia: A táplálkozási szokásaink részben a tanult normák, részben a belső motivációnk függvényei. Csak a táplálkozás nem képes megbetegíteni – kivéve, ha a tanult norma, a szokás testünket károsító hatású anyagokkal, tényezőkkel /pl. késő esti nagy lakomák szokása/ van „fűszerezve”- a harmonikusan fejlődő pszichét. Ezen túl a táplálkozási szokás inkább a pszichés működés jellemzője / problémákkal küzdő lelki állapot esetén pl. a falánkság, csoki-evés, nassolás, iszákosság stb./. Természetesen a pszichés egyensúlyvesztés tartós fennmaradásában már szerepet játszik egy kialakult szokás, mert az ember a saját szokásaitól nehezen tud megszabadulni. Ilyenek vagyunk mindannyian.

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek