Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Utazási pánikról Dr. Tolnai Valériával

2015. 02. 26.

D.E.: Gyakran felmerül-e problémaként a rendelőben az, hogy a  család utazásra, nyaralásra készül, de a pánikbeteg már előre retteg az utazástól?

T.V.: Igen, nagyon gyakori a probléma, hogy valaki fél az utazástól. Repülőtől, hajótól, de vonaton való utazástól, gépkocsival történő elutazáskor is szoktak különböző félelmek megjelenni. Pánikrohamok, hasmenés, hányinger, szédülési rohamok a leggyakoribb panaszok.

D.E.: Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan lehet felkészülni az útra?

T.V.: Ha valaki tudja, hogy problémás számára az utazás, általában már ilyenkor megvan rá a megfelelő segítség. Elsősorban javaslom, hogy pszichés problémák esetén  szedje mindenki a Brandenburg Neuro-t, mert alapként nagyon sokat segíthet. Ezen felül  vagy gyógyszert szokott kapni,  hagyományosat, esetleg homeopátiásat, ilyenkor a legjobb, ha ezeket a szereket viszi magával az illető a nyaralásra, utazásra és beveszi, ahogy előírták. Természetesen pl. pánikroham esetén nagyon hasznos lehet, ha valaki megtanulta a megfelelő légzéstechnikát az orvosától, azt mindig alkalmazhatja.

D.E.: Milyen gyógyszereket érdemes bekészíteni?

T.V.: Hagyományos orvosok hagyományos gyógyszereket írnak fel, Xanax, Frontin, Rivotril, Daedalon, ilyenkor  ezeket feltétlenül biztosítani kell az útra. Ha valaki ezeken már túl van és homeopátiásan kezelteti magát, akkor az orvosával előre tisztázza, hogy az ő állapotához mely szerek jönnek szóba és viszi magával. Repülőútra feltétlenül, esetleg máskorra is javaslom a homeopátiás védő tasakot, ebben védve vannak a szerek az esetleges elektromágneses hatásoktól, pl. repülőn az átvilágításkor károsodhatna különben a gyógyszer.

D.E.: A repülés zárt térben történik, sok pánikbetegnek okoz problémát, hogy átvészelje az utat és utána is jól érezze magát. Milyen gyógyszert érdemes bekészíteni?

T.V.: Minden beteg más, a homeopátiának éppen az az alapelve, hogy egyénre szabva állítjuk össze mindenkinek a szereit. Amennyiben ez krónikus probléma, mindenképpen kell keresnünk krónikus szert, régebbi nevén alkati szert, ezt csak orvos tudja megtenni, tehát vele kell együtt dolgozni ez ügyben. Tünetileg pl.  az ARGENTUM NITRICUM  jó lehet, de nem mindenkinek ez a jó tüneti szer. Nem javaslom, hogy orvos nélkül szedje valaki a homeopátiát, mert a szerekkel való bánásmódot feltétlenül orvosnak kell elmagyarázni, hiszen állapotrosszabbodásra is lehet számítani, ami nem jó ha pont a repülőúton lesz, tehát meg kell előzni!

Természetesen lehet a Sedatif PC-t, Nervoheel-t, Cocculine-t alkalmazni, tünetek szerint, a dobozon ott a tájékoztató.

D.E.: A gyógyszeren kívül milyen elsősegély megoldásokon érdemes pánikroham esetén gondolkodni?

T.V.: Ahogy korábban már javasoltam, mindenkinek szokott lenni terapeutája, tőle megtanulhatja a megfelelő légzéstechnikát, ami jelentős segítség pánikrohamkor. Idejében elkezdve meg is előzheti, a rohamkor pedig lerövidítheti a rosszullétek hosszát.

D.E.: Ha Önhöz fordulna egy pánikbeteg azzal, hogy előre szorong és fél az utazástól, illetve attól, hogy vidéken vagy külföldön rájön a pánikroham, mit tanácsolna neki? Mikre figyeljen oda és mik segíthetnek neki nyugalma megőrzésében?

T.V.: Én homeopátiás orvos vagyok, így elsősorban ilyen esetben kikeresem a megfelelő tüneti szereit az illetőnek. Miután létezik feji, mellkasi, hasi pánik is, ezen kívül kifejezetten hányingerrel, szédüléssel járó utazási betegségek is, így beláthatjuk, hogy nincs egy olyan szer, ami mindenki számára megfelelő. Ezért kell orvosi segítséget kérni, mert a homeopátiás szerek nem olyanok, mint a Xanax, ami majdnem mindenkinek jó, itt egyedi szert keresünk, pontosan az illető tüneteire.

D.E.: Mi van akkor, ha a pánik hasmenésben nyilvánul meg ún. hasi pánikban, ez esetben mit tanácsolna? Miket készítsen be az érintett? 

T.V.: Ebben a kellemetlen esetben mindenképpen fontos, hogy megfelelő higiéniás eszközöket vigyen magával az illető, bárhová is megy, de ezt általában már maguktól is mindig tudják az ilyen paciensek, így nem részletezném. Természetesen ahogy korábban írtam, vinnie kell a gyógyszereit, kinek ilyet, kinek olyat. Mindenképpen fontosnak tartom, hogyha valaki fél a repüléstől, ne az utolsó héten akarjon szert kérni rá, mert bármilyen ügyes is a homeopata orvos, az esetleges egyedi állapotrosszabbodások megnehezítik a helyzetet. Javaslatom az, hogy legalább egy hónappal, ha van mód rá, többel, a tervezett út előtt kérjen homeopátiás segítséget a paciens, így nagy biztonsággal kellemes útja lesz.

D.E.: Mik azok a homeopátiás szerek vagy egyebek, melyek elsősegélyként szóba jöhetnek? (ha korábban nem említette)

T.V.: Sedatif PC, Nervoheel, Cocculine, Bach cseppek közül Rescue csepp, ami „életmentő” csepp mint általános szerek,  speciális esetben: Aconitum,  Argentum nitricum, Gelsemium, Ignatia, Tabacum, Borax, Cocculus, Ipeca, Nux vomica stb. ,stb. ezek monokomponensű homeopátiás szerek, de csak abban az esetben, ha az illető szerei ezek, kiválasztásához segítség kell, ahogy írtam. Ha valaki nem a számára megfelelő szert szedi, az teljesen hatástalan lesz.

Készítette: Dobrai Erzsébet

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek