Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Mire jó a Brandenburg Neuro?


Brandenburg Neuro egyik fő összetevője a Withania Somnifera nevű ayurvédikus gyógynövény.

Withaniasomnifera

A mentális problémák kezelésében a növény gyökér részének kivonata alkalmazható, amely igen gazdag a farmakológiai hatás kialakításáért felelős withaferin A és a withanolid D nevű hatóanyagokban. A növénnyel végzett kísérletek eredményei arra engednek következtetni, hogy a Withania Somnifera alkaloidjainak hatásmechanizmusa hasonló a benzodiazepin molekulák hatásához, vagyis az idegsejtek membránjában lévő gamma-aminovajsav (GABA) receptorok aktiválásán keresztül csökkentik a neuronok membránjának ingerelhetőségét.
Humán és állatkísérleti adatok bizonyították, hogy a Withania Somnifera gyökeréből készült kivonat szignifikánsan csökkenti a szorongásos betegségek tüneteit (4, 3). Ezen túlmenően a gyógynövény fokozza a fizikai állóképességet, és javítja az alvásminőséget (1), megnövelve ezzel a szervezet stresszel szembeni védekezőképességét.
A Withania Somnifera mellett a Brandenburg Neuro fontos összetevői a B-vitaminok, melyek pótlása szignifikánsan javít az általános mentális képességeken, ill. hatékonyabbá teszi a szociális és munkahelyi szerepvállalást. (6,8)

B-vitaminok

A tiamin (B1-vitamin) a zsírok, fehérjék, szénhidrátok metabolizmusában vesz részt. Hiányában romlik a koncentrációs készség, a memória, és fáradékonyság, ingerlékenység lép fel. (8). Súlyos hiánybetegsége a Korsakoff-szindróma, a krónikus alkoholbetegeknél kialakuló demencia.

A riboflavin (B2-vitamin) a B-vitaminkomplex részeként segíti a többi vitamin működését és növeli azok hatékonyságát.

A niacin (B3-vitamin) hiánya depressziót, fáradékonyságot, szorongást, figyelemzavart, memóriaromlást, súlyos esetben pedig demenciát okoz. Pótlásával a tünetek megszüntethetők.

A pantoténsav (B5-vitamin) a koenzim-A alkotója és számos építő jellegű biokémiai folyamat részese. Pótlásával enyhíthető a szorongást kísérő izomfeszülés, illetve serkenthetők a sejtek energiatermelő folyamatai.

A piridoxin (B6-vitamin) enzimek kofaktoraként segíti a triptofán szerotoninná alakítását, de közreműködik az adrenalin és a GABA szintézisében is. Komoly hiánybetegsége ritkán alakul ki, de krónikus alkoholistáknál és időseknél gyakrabban előfordulhat. A vitamin hiányában hangulatzavar, figyelem- és memóriazavar alakulhat ki (7, 8), pótlása esetén javul a koncentráció, a szellemi teljesítmény és az emlékezőképesség (6).

A folsavnak (B9-vitamin) és a kobalaminnak (B12-vitamin) fontos szerepe van az agyban lévő neuronális hálózatok egészséges működésében. Ezek a vízben oldható vitaminok hatással vannak az idegsejtek közti kommunikációra a noradrenalin és a szerotonin mediálta neurotranszmisszió szabályozásán keresztül. Humán populáción végzett kísérletek bizonyítják, hogy a vérplazma alacsony B9- és B12-vitamin szintje összefüggésbe hozható a klinikai depresszió tüneteinek kialakulásával. Vitaminpótlás esetén a hangulatzavar tünetei enyhülnek, illetve a betegek jobban reagálnak a megkezdett antidepresszív terápiára. (5, 8)

A magnézium a szervezetünkben található egyik legfontosabb ásványi anyag, melynek alacsony plazmakoncentrációja esetén nyugtalanság, idegesség, izomrángások jelentkeznek. Magnéziumhiány esetén a depresszió, gyógyszerekre adott válaszkészsége és gyógyhajlama csökken. (2)

A cink a szinaptikus ingerületátvitel és a neuronális plaszticitás (képlékenység, alkalmazkodás) egyik jelentős tényezője. Hiánya esetén pánikbetegség (10) és hangulatzavar (8) alakulhat ki. A cink hiánya kifejezetten magas lehet gyógyszeres kezelésre nem reagáló depresszió esetén.

A mangán főként kofaktorként segíti egyes enzimek működését, melyek védenek az oxidatív stresszel szemben. Csökkent enzimműködés esetén olyan neurodegeneratív betegségek alakulhatnak ki, mint az Alzheimer-kór. (9)

Magnézium, cink és mangánpótlás esetén a mentális zavarok tünetei enyhülnek, illetve a kezelésük során alkalmazott gyógyszerekkel kifejezettebb hatás érhető el. A szellemi hanyatlás folyamata lassítható vagy adott esetben visszafordítható.

A fentiek alapján speciális összetételének köszönhetően a Brandenburg Neuro hatékonyan kiegészítheti a mentális zavarok kezelését.

 

Felhasznált irodalom:

 • Ashwinikumar, A. et al. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, ans activity of Ashwagandha (Withanis Somnifera) in healthy volunteers. J. Ayurveda and Integrative Medicine. 2012 July-Sept;3(3):111-114.
 • Camardese, G. et al. Plasma magnesium levels and treatment outcome in depressed patients. Nutr Neurosci. 2012 Mar;15(2):78-84.
 • Chittaranjan, A. et al. A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy of an ethanolic extract of Withania Somnifera. Indian J.Psych. 2000; 42(3):295-301.
 • Cooley, K. et al. Naturopathic care for anxiety: a randomized control trial. PLoS One. 2009; 4(8): e6628.
 • Coppen, A. el al. (2005). “Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12”. Journal of Psychopharmacology 19 (1): 59–65.
 • Davison, KM. et al. Nutrient intakes are correlated with overall psychiatric functioning in adults with mood disorders. Can J Psychiatry. 2012 Feb;57(2):85-92.
 • Hvas, AM. et al. Vitamin B6 level is associated with symptomes of depression, Psychother. Psychosom. 2004;73:340-343.
 • Kaplan, BJ. et al. Vitamins, minerals, and mood. Psych. Bull. 2007;133(5):747-760.
 • Marcus, DL. et al. Differential neuronal expression of manganese superoxide dismutase in Alzheimer’s disease. Med Sci Monit. 2006 Jan;12(1):BR8-14.
 • Nahar, Z. et al. Comp. analyisis of serum manganese, zinc, calcium, copper and magnesium level in panic disorder patients. Biol Trace Elem Res. 2010 Mar;133(3):284-90.
 • Nowak, G. et al. Alteration in serum and brain trace element levels after antidepressant treatment. Biol. Trace Element Research. 1999 Vol. 67:85-93.
 • Roy-Byrne, PP et al. Use of herbal medicine in primary care patients with mood and anxiety disorders. Psychosomatics. 2005 Mar-Apr;46(2):117-22.
Megrendelem a terméket:
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek