Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Biztonsági elemzés a Withania Somnifera-rólA Withania somnifera Indiában őshonos, az ajúrvédikus gyógyászatban és más indiai tradicionális gyógyászati rendszerekben 3000 éve alkalmazott gyógynövény, amelynek Indiában több drogját (pl. a levelet, a teljes növényt), de elsősorban a gyökerét használják fel. A gyökérdrog főbb alkalmazási területei: általános erősítő, általános egészségjavító, betegségmegelőző, izom-vázrendszeri panaszok (pl. arthritis, rheumatoid arthritis) esetén gyulladáscsökkentő, szorongás esetén feszültségoldó, altató. A drogot az ajúrvédikus gyógyászatban rasayanának (megfiatalító) tartják, amely megőrzi és visszaállítja a fizikai és mentális egészséget, meghosszabbítja az életet. Ez utóbbi, Indiában egyébként nagyon hangsúlyos felhasználási cél nem gyógyászati felhasználásként, sokkal inkább a szervezet általános erősítését célzó alkalmazásként értelmezhető.

Az Indiában Ashwagandha néven ismert növényt Európában gyakran (botanikailag tévesen) indiai ginszengnek nevezik. Ez az elnevezés arra utal, hogy a Withaniát a Panax ginsenghez hasonlóan adaptogénként, azaz a fizikai és pszichés stresszel szembeni ellenállóképességet fokozó szerként használják.

A gyökérdrog jellegzetes tartalomanyagai a szteroid-lakton szerkezetű withanolidok, szaponinok és alkaloidok (0,13-0,32%).4,

A Withania somnifera több indiai gyógyászati rendszerben évezredek óta tradicionálisan alkalmazott növény. Az utóbbi években az Európai Unió számos országában megjelent étrend-kiegészítők komponenseként.

A növénnyel végzett humán vizsgálatokban nem figyeltek meg specifikus nemkívánatos hatásokat.

A növénynek nem ismertek humán alkalmazás esetén gyógyszer-interakciói. Ez a tény alapot adhat az orvosi felügyelet nélküli biztonságos alkalmazáshoz.

Túladagolás

A szakirodalomban nem ismertek túladagolási esetek.

A túladagolási esetek hiánya alapot adhat az orvosi felügyelet nélküli biztonságos alkalmazáshoz.

Farmakológiai, fiziológiai hatások

A sokoldalúan felhasznált növény különböző kivonataival, kivonatainak frakcióival és tiszta vegyületeivel számos preklinikai és humán vizsgálatot végeztek. Gyulladáscsökkentő, antistressz, feszültségoldó, nootróp és daganatellenes hatását pozitív kimenetelű állatkísérletekben tanulmányozták.

A növény gyökerének metanolos kivonata in vitro több tesztrendszerben antioxidáns, szabadgyökfogó, citotoxicitást és DNS-károsodást csökkentő hatásúnak bizonyult. A levéldrog metanolos kivonata antigenotoxikus hatást mutatott egy in vitro tesztrendszerben.

A növény vegyületei közül a legtöbb farmakológiai vizsgálat a witanolid D-re és a withaferin A-ra irányult.1

A növénnyel elvégzett farmakológiai és klinikai vizsgálatok több olyan hatás jelenlétét igazolták (pl. antioxidáns, gyulladáscsökkentő, feszültségoldó), amelyek fényében racionálisnak tekinthető a tradicionális indiai, preventív jellegű alkalmazás. A növénynek nem ismertek olyan preklinikai vizsgálatokban megfigyelt hatásai, amelyek alapján humán alkalmazása veszélyesnek lenne tekinthető.

Nem ismertek a növénnyel kapcsolatba hozható nemkívánatos hatások a növény terápiás dózisának alkalmazása esetén.

Gyógyszer-interakciók

Humán alkalmazás során nem írták le gyógyszer-interakcióit.

———————————

Gupta GL, Rana AC: Withania somnifera (Ashwagandha): A Review. Pharmacognosy Reviews 2007; 1: 129-136.

Kulkarni SK, Dhir A: Withania somnifera: an Indian ginseng. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2008; 32: 1093-105.

Puri HS: Rasayana – Ayurvedic Herbs for Longevity and Rejuvenation. CRC Press, 2003. pp. 46-58.

Russo A, Izzo AA, Cardile V, Borrelli F, Vanella A: Indian medicinal plants as antiradicals and DNA cleavage protectors, Phytomedicine 2001; 8: 125–132.

Rani G, Kaur K, Wadhwa R, Kaul SC, NagpalA: Evaluation of the anti-genotoxicity of leaf extract of Ashwagandha, Food Chem Toxicol 2005; 43: 95–98.

Megrendelem a terméket:
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek