Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Orvosi szakvélemény


Dr. Belső Nóra pszichiáter szakorvos orvosi szakvéleményezése a BRANDENBURG NEURO  étrend-kiegészítő tablettáról.

utak-egymashoz-megtartas-dr-belso-nora-eloadasa-original-55257

A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiányának szerepe a mentális problémák létrejöttében

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontos szereppel bírnak a központi idegrendszer működésében. Ezek a tápanyagok részt vesznek az idegsejtek közti hírvivő anyagok ún. neurotranszmitterek szintézisében, hatással vannak az idegpályák működésére, azok regenerációs képességére, illetve fontos szerepük van a neuronok működéséhez nélkülözhetetlen energiatermelő folyamatok megfelelő kivitelezésében is.

Napjainkban azonban az idegrendszer normális működéséhez szükséges tápanyagok bejuttatása étkezéseink által, a zöldségek, gyümölcsök és a gabonafélék lecsökkent vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalma (14, 15, 18), valamint a megváltozott étkezési szokások miatt (7), szinte kivitelezhetetlen.

Nem megfelelő tápanyagbevitel esetén viszont az idegrendszer zavarával, kóros működésével kell számolni. (8)

Ilyen például a fáradtság, idegesség, ingerlékenység, érzelmi labilitás, lehangoltság és az alvászavar. Súlyosabb tápanyaghiány esetén az idegsejtek közötti ingerület-átvitel komolyan károsodhat, ami mentális betegségekben, ezen belül legtöbbször szorongás és hangulatzavar képében, illetve a kognitív képességek hanyatlásában, demenciában nyilvánul meg.


A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, természetes hatóanyagok szerepe a mentális problémák kezelésében

Napjainkban a mentális zavarok kezelése főként farmakoterápiával történik, azonban a gyógyszerek sok esetben nem vagy nem kellőképpen hatnak, alkalmazásuk a beteg számára nehezen tolerálható mellékhatásokkal jár, ezért fordulnak egyre többen az alternatív, kiegészítő kezelési lehetőségek felé. (20)

A mentális problémák kezelésében reális alternatíva a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek pótlása, illetve egyes növényi összetevők használata. Ezek hatékonyan csökkenthetik a lelki eredetű megbetegedések tüneteit (8), illetve farmakoterápia mellett kiegészítő kezelésként alkalmazva sikeresen támogatják a gyógyszerek hatását.

Alkalmazásuk mellett szól továbbá, hogy használatuk kevés mellékhatással jár, valamint a vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok véletlen vagy akaratlagos túladagolása ép vesefunkció esetén a szervezetben kárt nem okoz.


A készítmény összetevőinek szerepe a  mentális problémák kezelésében

A BRANDENBURG NEURO étrend-kiegészítő tabletta fő összetevője a  Withania Somnifera nevű  Ayurvédikus gyógynövény. A mentális problémák kezelésében a növény gyökér részének kivonata alkalmazható, amely igen gazdag a farmakológiai hatás kialakításáért felelős withaferin A és a withanolid D nevű hatóanyagokban.

Humán kísérletek adatai bizonyították, hogy a Withania Somnifera gyökeréből készült kivonat szignifikánsan csökkenti a szorongásos betegségek (4,5), valamint a depresszió tüneteit, hatása ezekben a mentális betegségekben összevethető a lorazepam és a triciklusos antidepresszív szer, az imipramin hatásával. (2) Ezen túlmenően a gyógynövény fokozza a fizikai állóképességet, és javítja az alvásminőséget (1), ezzel megnövelve a szervezet stresszel szembeni védekezőképességét.

B-vitaminok, melyek pótlása szignifikánsan javít az általános mentális képességeken, ill. hatékonyabbá teszi a szociális és munkahelyi szerepvállalást. (8,13)

Tiamin (B1-vitamin) – A zsírok, fehérjék, szénhidrátok metabolizmusában vesz részt, mindemellett szerepe van még egyes gátló neurotranszmitterek, így az acetilkolin és a gamma-amino-vajsav bioszintézisében is. Hiányában romlik a koncentrációs készség, a memória, illetve fokozódik a fáradékonyság, az ingerlékenység. Súlyos hiánybetegsége a Wernicke-Korsakoff-szindróma, mely elsősorban krónikus alkoholbetegeknél alakul ki. Bevitele hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (17)

Riboflavin (B2-vitamin) – A B-vitamin komplex részeként hozzájárul a szervezet energiatermelő folyamatainak működéséhez és közvetett módon fokozza a többi vitamin hatását. Hiánya összefüggésbe hozható egyes alvászavarokkal és gyakori hangulatingadozásokkal. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (8)

Niacin (B3-vitamin) – Súlyos hiánybetegsége a pellagra, de a niacin csökkent bevitele enyhébb esetben is depressziót, fáradékonyságot, szorongást, figyelemzavart, memóriaromlást, súlyos esetben pedig demenciát okoz. (11) Pótlásával a tünetek megszüntethetők. Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer egészséges működéséhez. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (8)

Pantoténsav (B5-vitamin) – A koenzim-A alkotója és számos építő jellegű biokémiai folyamat részese. Pótlásával serkenthetők a sejtek energiatermelő folyamatai. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (8)

Piridoxin (B6-vitamin) – Az enzimek kofaktoraként segíti a triptofán szerotoninná alakítását, illetve fokozza a melatonin termelést, ami az élettani napszaki ritmus szabályozásán keresztül fejti ki hatását a hangulatra. (10) A vitamin hiányában hangulatzavar, figyelem- és memóriazavar alakulhat ki (12), pótlása esetén javul a koncentráció, a szellemi teljesítmény és az emlékezőképesség (8). Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (13)

Folsav (B9-vitamin), kobalamin (B12-vitamin) – Fontos szerepük van az agyban lévő neuronális hálózatok egészséges működésében. Ezek a vízben oldható vitaminok hatással vannak az idegsejtek közti kommunikációra a noradrenalin és a szerotonin mediálta neurotranszmisszió szabályozásán keresztül. Humán populáción végzett kísérletek bizonyítják, hogy a vérplazma alacsony B9- és B12-vitamin szintje összefüggésbe hozható a klinikai depresszió tüneteinek kialakulásával. Vitaminpótlás esetén a hangulatzavar tünetei enyhülnek, illetve a betegek jobban reagálnak a megkezdett antidepresszív terápiára. (6) Hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez. (13)

Magnézium – A szervezetünkben található egyik legfontosabb ásványi anyag, melynek alacsony plazmakoncentrációja esetén nyugtalanság, idegesség, izomrángások jelentkeznek. Magnéziumhiány esetén, a szervezet pszichiátriai gyógyszerekre adott válaszkészsége és gyógyhajlama csökken. (3) Bevitele hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és a depresszió tüneteinek enyhítéséhez. (9)

Cink – A szinaptikus ingerületátvitel és a neuronális plaszticitás egyik jelentős tényezője. Hiánya esetén pánikbetegség (19) és hangulatzavar (13) alakulhat ki. A cink hiánya kifejezetten magas lehet gyógyszeres kezelésre nem reagáló depresszió esetén. Bevitele hozzájárul a megfelelő szellemi működés fenntartásához. (8)

Mangán – Főként kofaktorként segíti egyes enzimek működését, melyek védenek az oxidatív stresszel szemben. Csökkent enzimműködés esetén olyan neurodegeneratív betegségek alakulhatnak ki, mint az Alzheimer-kór. (16)

Magnézium, cink és mangánpótlás esetén a mentális zavarok tünetei enyhülnek, illetve a kezelésük során alkalmazott gyógyszerekkel kifejezettebb hatás érhető el.
A szellemi hanyatlás folyamata lassítható vagy adott esetben visszafordítható.

A fentiek alapján speciális összetételének köszönhetően a BRANDENBURG NEURO étrend-kiegészítő tabletta, hatékonyan kiegészítheti a pszichiátriai betegek kezelését.


Javaslatom: napi 1 db. tabletta bevétele szétrágás nélkül, evés közben.

Dr.  Belső Nóra
pszichiáter szakorvos

Felhasznált irodalom:

1.    Ashwinikumar, A. et al. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, ans activity of Ashwagandha (Withanis somnifera) in healthy volunteers. J. Ayurveda and Integrative Medicine. 2012;3(3):111-114.

2.    Bhattacharya et al. Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study. Phytomedicine. 2000 ;7(6):463-9.

3.    Camardese, G. et al. Plasma magnesium levels and treatment outcome in depressed patients. Nutr Neurosci. 2012;15(2):78-84.

4.    Chittaranjan, A. et al. A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy of an ethanolic extract of Withania somnifera. Indian J.Psych. 2000;42(3):295-301.

5.    Cooley, K. et al. Naturopathic care for anxiety: a randomized control trial. PLoS One. 2009; 4(8): 6628.

6.    Coppen, A. el al. “Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12”. Journal of Psychopharmacol. 2005;19(1): 59–65.

7.    Davis, RD. et al. Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. J.Am. Coll. Nutr., 2004;23(6):669–682.

8.    Davison, KM. et al. Nutrient intakes are correlated with overall psychiatric functioning in adults with mood disorders. Can J Psychiatry. 2012;57(2):85-92.

9.    Eby, GA et al. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med. Hypothesis 2006;67:362-370.

10.    Faisal, S. et al. Effect of diet on serotonergic neurotransmission in depression. Neurochem. Intern. 2013; 3306.

11.    Hegyi, J. et al. Pellagra: dermatitis, dementia anfd diarrhea. Int. J. Derm. 2004;43:1-5.

12.    Hvas, AM. et al. Vitamin B6 level is associated with symptomes of depression, Psychother. Psychosom. 2004;73:340-343.

13.    Kaplan, BJ. et al. Vitamins, minerals, and mood. Psych. Bull. 2007;133(5):747-760.

14.    Kirchhoff, E. et al. Ernahzung bei Gericht Nutrition. Max Rubner Institut und Bundeslebensmittelschlüssels, Bonn-Karlsruhe. 2004.

15.    Márai, G. et al. A termőföld minősége és a táplálék értéke. Tanulmány.

16.    Marcus, DL. et al. Differential neuronal expression of manganese superoxide dismutase in Alzheimer’s disease. Med. Sci. Monit. 2006;12(1):8-14.

17.    Martin, PR. et al. The role if thiamine deficiency in alcoholic brain desease. Alc. Res. Health. 2003;27(2):134-142.

18.    McCance, R. A. et al. The mineral depletion of the foods availabale to US as a nation over the period 1940 to 2002. Nutr. Health. 2007;19:21-55.

19.    Nahar, Z. et al. Comp. analyisis of serum manganese, zinc, calcium, copper and magnesium level in panic disorder patients. Biol. Trace Elem. Res. 2010;133(3):284-90.

20.    Roy-Byrne, PP et al. Use of herbal medicine in primary care patients with mood and anxiety disorders. Psychosomatics. 2005;46(2):117-22.

Megrendelem a terméket:
Ingyenes öngyógyító tanfolyam
Szeretnél kigyógyulni a
pánikbetegségből?

Iratkozz fel ingyenes öngyógyító tanfolyamunkra!

Feliratkozom Bővebben
Pánikbetegség? Van kiút!
Készen állsz a teljes átváltozásra?

Akkor ezt a programot neked találták ki!

Belenézek
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Konzultáció
Elakadtál?

Szakembereink készséggel
állnak rendelkezésedre!

Időpontot kérek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek