Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Orvosi szakvélemény


Dr. Belső Nóra pszichiáter szakorvos orvosi szakvéleményezése a BRANDENBURG NEURO  étrend-kiegészítő tablettáról.

utak-egymashoz-megtartas-dr-belso-nora-eloadasa-original-55257

A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiányának szerepe a mentális problémák létrejöttében

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontos szereppel bírnak a központi idegrendszer működésében. Ezek a tápanyagok részt vesznek az idegsejtek közti hírvivő anyagok ún. neurotranszmitterek szintézisében, hatással vannak az idegpályák működésére, azok regenerációs képességére, illetve fontos szerepük van a neuronok működéséhez nélkülözhetetlen energiatermelő folyamatok megfelelő kivitelezésében is.

Napjainkban azonban az idegrendszer normális működéséhez szükséges tápanyagok bejuttatása étkezéseink által, a zöldségek, gyümölcsök és a gabonafélék lecsökkent vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalma (14, 15, 18), valamint a megváltozott étkezési szokások miatt (7), szinte kivitelezhetetlen.

Nem megfelelő tápanyagbevitel esetén viszont az idegrendszer zavarával, kóros működésével kell számolni. (8)

Ilyen például a fáradtság, idegesség, ingerlékenység, érzelmi labilitás, lehangoltság és az alvászavar. Súlyosabb tápanyaghiány esetén az idegsejtek közötti ingerület-átvitel komolyan károsodhat, ami mentális betegségekben, ezen belül legtöbbször szorongás és hangulatzavar képében, illetve a kognitív képességek hanyatlásában, demenciában nyilvánul meg.


A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, természetes hatóanyagok szerepe a mentális problémák kezelésében

Napjainkban a mentális zavarok kezelése főként farmakoterápiával történik, azonban a gyógyszerek sok esetben nem vagy nem kellőképpen hatnak, alkalmazásuk a beteg számára nehezen tolerálható mellékhatásokkal jár, ezért fordulnak egyre többen az alternatív, kiegészítő kezelési lehetőségek felé. (20)

A mentális problémák kezelésében reális alternatíva a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek pótlása, illetve egyes növényi összetevők használata. Ezek hatékonyan csökkenthetik a lelki eredetű megbetegedések tüneteit (8), illetve farmakoterápia mellett kiegészítő kezelésként alkalmazva sikeresen támogatják a gyógyszerek hatását.

Alkalmazásuk mellett szól továbbá, hogy használatuk kevés mellékhatással jár, valamint a vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok véletlen vagy akaratlagos túladagolása ép vesefunkció esetén a szervezetben kárt nem okoz.


A készítmény összetevőinek szerepe a  mentális problémák kezelésében

A BRANDENBURG NEURO étrend-kiegészítő tabletta fő összetevője a  Withania Somnifera nevű  Ayurvédikus gyógynövény. A mentális problémák kezelésében a növény gyökér részének kivonata alkalmazható, amely igen gazdag a farmakológiai hatás kialakításáért felelős withaferin A és a withanolid D nevű hatóanyagokban.

Humán kísérletek adatai bizonyították, hogy a Withania Somnifera gyökeréből készült kivonat szignifikánsan csökkenti a szorongásos betegségek (4,5), valamint a depresszió tüneteit, hatása ezekben a mentális betegségekben összevethető a lorazepam és a triciklusos antidepresszív szer, az imipramin hatásával. (2) Ezen túlmenően a gyógynövény fokozza a fizikai állóképességet, és javítja az alvásminőséget (1), ezzel megnövelve a szervezet stresszel szembeni védekezőképességét.

B-vitaminok, melyek pótlása szignifikánsan javít az általános mentális képességeken, ill. hatékonyabbá teszi a szociális és munkahelyi szerepvállalást. (8,13)

Tiamin (B1-vitamin) – A zsírok, fehérjék, szénhidrátok metabolizmusában vesz részt, mindemellett szerepe van még egyes gátló neurotranszmitterek, így az acetilkolin és a gamma-amino-vajsav bioszintézisében is. Hiányában romlik a koncentrációs készség, a memória, illetve fokozódik a fáradékonyság, az ingerlékenység. Súlyos hiánybetegsége a Wernicke-Korsakoff-szindróma, mely elsősorban krónikus alkoholbetegeknél alakul ki. Bevitele hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (17)

Riboflavin (B2-vitamin) – A B-vitamin komplex részeként hozzájárul a szervezet energiatermelő folyamatainak működéséhez és közvetett módon fokozza a többi vitamin hatását. Hiánya összefüggésbe hozható egyes alvászavarokkal és gyakori hangulatingadozásokkal. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (8)

Niacin (B3-vitamin) – Súlyos hiánybetegsége a pellagra, de a niacin csökkent bevitele enyhébb esetben is depressziót, fáradékonyságot, szorongást, figyelemzavart, memóriaromlást, súlyos esetben pedig demenciát okoz. (11) Pótlásával a tünetek megszüntethetők. Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer egészséges működéséhez. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (8)

Pantoténsav (B5-vitamin) – A koenzim-A alkotója és számos építő jellegű biokémiai folyamat részese. Pótlásával serkenthetők a sejtek energiatermelő folyamatai. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (8)

Piridoxin (B6-vitamin) – Az enzimek kofaktoraként segíti a triptofán szerotoninná alakítását, illetve fokozza a melatonin termelést, ami az élettani napszaki ritmus szabályozásán keresztül fejti ki hatását a hangulatra. (10) A vitamin hiányában hangulatzavar, figyelem- és memóriazavar alakulhat ki (12), pótlása esetén javul a koncentráció, a szellemi teljesítmény és az emlékezőképesség (8). Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. (13)

Folsav (B9-vitamin), kobalamin (B12-vitamin) – Fontos szerepük van az agyban lévő neuronális hálózatok egészséges működésében. Ezek a vízben oldható vitaminok hatással vannak az idegsejtek közti kommunikációra a noradrenalin és a szerotonin mediálta neurotranszmisszió szabályozásán keresztül. Humán populáción végzett kísérletek bizonyítják, hogy a vérplazma alacsony B9- és B12-vitamin szintje összefüggésbe hozható a klinikai depresszió tüneteinek kialakulásával. Vitaminpótlás esetén a hangulatzavar tünetei enyhülnek, illetve a betegek jobban reagálnak a megkezdett antidepresszív terápiára. (6) Hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez. (13)

Magnézium – A szervezetünkben található egyik legfontosabb ásványi anyag, melynek alacsony plazmakoncentrációja esetén nyugtalanság, idegesség, izomrángások jelentkeznek. Magnéziumhiány esetén, a szervezet pszichiátriai gyógyszerekre adott válaszkészsége és gyógyhajlama csökken. (3) Bevitele hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és a depresszió tüneteinek enyhítéséhez. (9)

Cink – A szinaptikus ingerületátvitel és a neuronális plaszticitás egyik jelentős tényezője. Hiánya esetén pánikbetegség (19) és hangulatzavar (13) alakulhat ki. A cink hiánya kifejezetten magas lehet gyógyszeres kezelésre nem reagáló depresszió esetén. Bevitele hozzájárul a megfelelő szellemi működés fenntartásához. (8)

Mangán – Főként kofaktorként segíti egyes enzimek működését, melyek védenek az oxidatív stresszel szemben. Csökkent enzimműködés esetén olyan neurodegeneratív betegségek alakulhatnak ki, mint az Alzheimer-kór. (16)

Magnézium, cink és mangánpótlás esetén a mentális zavarok tünetei enyhülnek, illetve a kezelésük során alkalmazott gyógyszerekkel kifejezettebb hatás érhető el.
A szellemi hanyatlás folyamata lassítható vagy adott esetben visszafordítható.

A fentiek alapján speciális összetételének köszönhetően a BRANDENBURG NEURO étrend-kiegészítő tabletta, hatékonyan kiegészítheti a pszichiátriai betegek kezelését.


Javaslatom: napi 1 db. tabletta bevétele szétrágás nélkül, evés közben.

Dr.  Belső Nóra
pszichiáter szakorvos

Felhasznált irodalom:

1.    Ashwinikumar, A. et al. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, ans activity of Ashwagandha (Withanis somnifera) in healthy volunteers. J. Ayurveda and Integrative Medicine. 2012;3(3):111-114.

2.    Bhattacharya et al. Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study. Phytomedicine. 2000 ;7(6):463-9.

3.    Camardese, G. et al. Plasma magnesium levels and treatment outcome in depressed patients. Nutr Neurosci. 2012;15(2):78-84.

4.    Chittaranjan, A. et al. A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy of an ethanolic extract of Withania somnifera. Indian J.Psych. 2000;42(3):295-301.

5.    Cooley, K. et al. Naturopathic care for anxiety: a randomized control trial. PLoS One. 2009; 4(8): 6628.

6.    Coppen, A. el al. “Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12”. Journal of Psychopharmacol. 2005;19(1): 59–65.

7.    Davis, RD. et al. Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. J.Am. Coll. Nutr., 2004;23(6):669–682.

8.    Davison, KM. et al. Nutrient intakes are correlated with overall psychiatric functioning in adults with mood disorders. Can J Psychiatry. 2012;57(2):85-92.

9.    Eby, GA et al. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med. Hypothesis 2006;67:362-370.

10.    Faisal, S. et al. Effect of diet on serotonergic neurotransmission in depression. Neurochem. Intern. 2013; 3306.

11.    Hegyi, J. et al. Pellagra: dermatitis, dementia anfd diarrhea. Int. J. Derm. 2004;43:1-5.

12.    Hvas, AM. et al. Vitamin B6 level is associated with symptomes of depression, Psychother. Psychosom. 2004;73:340-343.

13.    Kaplan, BJ. et al. Vitamins, minerals, and mood. Psych. Bull. 2007;133(5):747-760.

14.    Kirchhoff, E. et al. Ernahzung bei Gericht Nutrition. Max Rubner Institut und Bundeslebensmittelschlüssels, Bonn-Karlsruhe. 2004.

15.    Márai, G. et al. A termőföld minősége és a táplálék értéke. Tanulmány.

16.    Marcus, DL. et al. Differential neuronal expression of manganese superoxide dismutase in Alzheimer’s disease. Med. Sci. Monit. 2006;12(1):8-14.

17.    Martin, PR. et al. The role if thiamine deficiency in alcoholic brain desease. Alc. Res. Health. 2003;27(2):134-142.

18.    McCance, R. A. et al. The mineral depletion of the foods availabale to US as a nation over the period 1940 to 2002. Nutr. Health. 2007;19:21-55.

19.    Nahar, Z. et al. Comp. analyisis of serum manganese, zinc, calcium, copper and magnesium level in panic disorder patients. Biol. Trace Elem. Res. 2010;133(3):284-90.

20.    Roy-Byrne, PP et al. Use of herbal medicine in primary care patients with mood and anxiety disorders. Psychosomatics. 2005;46(2):117-22.

Megrendelem a terméket:
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek