Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Pánikbetegség


Pánikbetegség - sötét örvény

Pánikbetegség

Egy feneketlen, sötét örvény, amiben eltűnik minden, ami szép, minden, ami jó és nem marad más csak szenvedés, bánat és félelem.

Összeroppantó pánikbetegség

Pánikbetegség

Egy lelket szorító spanyolcsizma, ami szétzúzza az álmokat és úgy roppantja össze az embert, mint mázsás kerék a vékony nádszálat.

A legyőzhető pánikbetegség

Pánikbetegség

Egy félelmetes fenevad. DE HIDD EL, LEGYŐZHETŐ! És az elmúlt évek tapasztalataival a hátam mögött magabiztosan állítom, hogy ez NEKED IS SIKERÜLHET!

A betegségről


A tudomány még nem tudja pontosan, hogy mi állhat a pánikbetegség kialakulása mögött. Szóba került az öröklődő hajlam, az idegingerület-átvivő anyagok nem megfelelő szintje, azonban hivatalosan még egyik változatot sem fogadták el a pánikbetegség kiváltó okaként. Noha az okok nem tisztázottak, a szakrendelői vizsgálatok tapasztalatainak alapján, az alábbi tünetek esetében (ha a szükséges szakorvosi vizsgálatok által igazoltan nincsenek szervi problémák), nagy valószínűséggel pánikbetegség áll a háttérben:

 • menekülési kényszer
 • halálfélelem
 • kontrollvesztéstől, megőrüléstől való félelem
 • szapora szívverés
 • látászavar
 • szédülés
 • izzadás
 • reszketés, hidegrázás
 • anyagcserezavar /hasmenés, székrekedés/
 • hasi, mellkasi fájdalom
 • légszomj, fulladásérzés
 • gombócérzés a torokban, nyelési nehézségek

A pánikbetegség mintegy lemásol más betegségeket, amelyek valójában nincsenek jelen. A tünetei viszont teljesen valóságosak, és ez sajnálatos módon képes megkeseríteni a mindennapokat. A pánikbetegség annyira elhatalmasodhat az érintetten, hogy képtelenné válik teljes életet élni. Mikor valakinél a fenti – nem szervi eredetű – tünetek jelennek meg, a diagnózis szinte egészen biztosan pánikbetegség.

A betegségeket kizáró vizsgálati eredmények sajnos nem érnek sokat a pánikbetegség ellen. Átmenetileg ugyan hoznak egy kis nyugalmat, de nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a pánikbeteg ismét rettegni kezdjen a következő roham bekövetkeztétől. A pánikbetegség két vállra fektetéséhez tehát több kell, mint pár jó orvosi vizsgálati eredmény. De ne keseredj el, több év tapasztalata mondatja velem, hogy te is birtokában vagy annak az erőnek, amivel legyűrheted a betegséget. Benned is megvan a képesség arra, hogy újra teljes életet élj. A szorongás, a pánikbetegség és a depresszió leküzdhető. Téged is utolért? Segíthetünk neked, kövesd Facebook csoportunkat! Olvasd Öngyógyító tanfolyamunk leveleit, fogadd meg a tanácsokat, csatlakozz a legnagyobb magyar pánikbeteg csoporthoz! Segítünk abban, hogy magad mögött hagyd a pánikbetegség nyűgét. Hidd el, létezik az az út, amelyet követve megszabadulhatsz a pánikbetegség béklyóitól.

A pánikroham és a pánikbetegség kapcsolata

Orvosi szempontból azokat az eseteket nevezik pánikrohamnak, amelyek során a fenti tünetek közül legalább négy jelentkezik. A kiváltó okról nem sokat tudni, a roham szinte a semmiből érkezik, és általában mindössze néhány percen belül tetőfokára hág, majd körülbelül félóra alatt el is múlik. Ez egyáltalán nem tűnik sok időnek, de aki már átélt ilyen rohamot, az tudja, hogy ilyenkor ólomlábakon vánszorognak a másodpercek.

A pánikbetegség kialakulását jelezheti, ha valakinek több pánikrohama is volt már. Az egyes rohamok után a beteg gyakran napokon, sőt heteken át a következő pánikroham eljövetele miatt retteg. A szorongás csak fokozódik, ami újabb rohamot okozhat, amivel a beteg saját félelmeit igazolja, és ezzel egy lefelé tartó spirálba kerül.

Fontos, hogy megkülönböztessük egymástól a spontán és a szorongásos pánikot. Az előbbi, ahogyan neve is mutatja, meglepetésszerűen tör rá a betegre. A szorongásos pánik ennél jóval alattomosabb, amiből sokszor kilátástalannak tűnik a kitörés. De hidd el, van kiút, ki lehet lépni a pánikbetegség ördögi köréből. Rengeteg embernek sikerült már, Te is visszakaphatod elveszettnek hitt énedet. A képlet egyszerű, tévesen reagálunk egy általunk veszélyesnek ítélt ingerre, ami félelmet vált ki belőlünk. A félelem miatt testi tüneteket kezdünk produkálni, majd összeomlást vizionálunk, amitől aztán a tünetek csak súlyosbodnak, amíg végül be nem következik a roham. Noha a pánikbetegség működése könnyedén megérthető, a beteg tudja is, hogy mi történik vele, mégsem képes legyőzni a félelmét. Pedig ez egyáltalán nem lehetetlen. Biztos vagyok abban, hogy neked is sikerülhet.

Kiket veszélyeztet a pánikbetegség?

Mivel pontosan nem tudjuk, mi áll a pánikbetegség hátterében, ezért csak a statisztikai adatokra támaszkodhatunk a legveszélyeztetettebb csoportok meghatározásához. Élete során minden hatodik ember esett már át pánikrohamon legalább egyszer. Fontos hozzátenni, egyetlen roham még nem jelenti azt, hogy pánikbetegség fog kialakulni. Ha azonban rendszeressé válnak a rohamok, illetve az azoktól való félelem, már szinte biztosak lehetünk abban, hogy a diagnózis: PÁNIKBETEGSÉG.

Bővebben a betegségről

A pánikbetegség bárkit megtámadhat, de érintettjei között a húszas éveik elején járó nők az átlagosnál jóval nagyobb számban szerepelnek. Az is elmondható, hogy a nők általában hajlamosabbak a betegségre, mint a férfiak. A statisztikák szerint a betegségek fele hozzávetőleg 24 évesnél fiatalabb korban alakult ki. Ezt a húsz év körüli fiatalokra nehezedő stressz hatalmas mértékével magyarázzák. Ebben a korban történik ugyanis a szülőkről való leválás, a kilépés a munkaerőpiacra, vagyis mindaz, amit csak „nagybetűs” életként szoktak emlegetni. Továbbá többen családi hajlamot is felfedezni vélnek, vagyis ha valakinek a családjában előfordult már pánikbetegség, akkor nagyobb eséllyel kerülhet szembe ezzel a problémával.

A pánikbetegség a generalizált szorongás és a depresszió előszobája

A baj sajnos nem jár egyedül, tízből hét pánikbeteg depresszióssá válhat, ha nem fordít figyelmet a betegség kezelésére. A generalizált szorongás pedig akár ennél több pánikbeteg életét is megnehezítheti. Az általános szorongás a pánikbetegség tüneteihez hasonló szimptómákkal jár, ám ezek jóval enyhébbek, viszont folyamatosan jelen vannak. Hogy nyugalmat találjanak, sokan nyúlnak ilyenkor az alkohol vagy kábítószerek után, amitől azonban csak még rosszabbra fordul az állapotuk.

Ha nem törődsz a pánikbetegség kezelésével, óriási veszélynek teszed ki magad. Szinte észre sem veszed, hogy napról napra egyre mélyebben és mélyebben a lényedbe ivódik a betegség, míg végül teljesen hozzákapcsolódik az énképedhez, és magával ránt. Ilyenkor sem lehetetlen megszabadulni a pánikbetegség vagy akár a depresszió gyötrelmeitől, de miért nehezítenéd meg a saját dolgod? Ha időben reagálsz, ha odafigyelsz a lelked rezdüléseire, megóvhatod magad.

Létezik megoldás, van segítség

Tudom, sokan úgy érzik, nincs kiút a pánikbetegségből. De azt is tudom, hogy tévednek. A pánikbetegség igenis legyőzhető. Ismerd meg a módszert, aminek segítségével sok-sok embernek sikerült már kiszabadulnia a pánikbetegség félelmetes poklából.


Interjúk gyógyult betegekkel további interjúk
Egy gyógyulás története – 4

Kedves Sorstársak!Szeretném elmesélni, hogyan kezdődött és hogy ért véget a pánikbetegségem, ami több mint 5 évig kínozott.

2015. 02. 26.
Egy gyógyulás története – 3

Kedves Géza! Én is szívesen beszámolhatok róla, hogy tünetmentesen élem a napjaimat, most már gyógyszerek nélkül, de kb. két éve a reggelemet mindig a Neuroptimmal kezdem.

2015. 02. 26.
Interjúk szakemberekkel további interjúk
A pszichés problémák alternatív kezelései

Interjú Bogár Zsuzsával tanácsadó szakpszichológus és családterapeutával. Brandenburg Géza: Ön szerint melyik terápiás módszer a leghatékonyabb, a folyamatos önmegfigyelés és a kórosan magas szorongás miatt létrejövő pánikos tünetek kezelésében?  Bogár Zsuzsa: Tapasztalataim szerint az ilyen állapotok kezelésében leghatékonyabban a kognitív terápia képes  segíteni a klienseimen. Feltérképezzük és beazonosítjuk, hogy a kóros szorongás és az ebből fakadó […]

2016. 11. 16.
Fülakupunktúráról Dr. Hegyi Gabriellával

Kérdések Dr. Hegyi Gabriellához: D.E.: Mióta foglalkozik akupunktúrával? Gabriella: Majd 40 éve kezdtem el érdeklődni iránta, amikor még orvostanhallgató voltam. Pár tapasztalt kolléga volt, aki művelte és a betegeiktől hallottam rendkívüli érdekes eredményeikről,… vettem a könyveket külföldről és elhatároztam, hogy egyszer még  megtanulom… D.E.: Hogyan fordult érdeklődése az akupunktúra felé? Gabriella: Külföldi ismerőseimet kértem, hogy hozzanak […]

2015. 04. 17.
Gluténmentes kenyér párnácska

Hozzávalók: 15 dkg gluténmentes lisztkeverék (Schär, Glutenix, NutriFree,…) 6 dkg   rizsliszt 1 kávéskanál só 1 kiskanál barnacukor 1 csom instant gm élesztő (Haas) 1,25 dl  langyos víz 1,25 dl  langyos laktózmentes tej 1 evőkanál zsiradék (kókuszzsír, olivaolaj,…) Elkészítés: A langyos tejet és vizet egy keverő tálba tálba teszem, belekeverem a cukrot és az instant gm […]

2015. 02. 23.
Édes-savanyú kenyérsaláta

Hozzávalók: 1 fej hagyma szeletekre vágva, 1 db sárga és 1 db piros kaliforniai paprika szintén felcsíkozva, 1 db cukkini és 1 db padlizsán felszeletelve, 4-5 db ajóka gyűrű, 1 db paradicsom felkockázva, 1 csipet himalája só, 2 ek. szőlőmagolaj, 1 ek. nyírfacukor, 2 ek. rizsecet vagy sima ecet, 4 szelet gluténmentes kenyér megpirítva, 1 […]

2015. 02. 23.
Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek