Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

A pszichés problémák alternatív kezelései

2016. 11. 16.

Interjú Bogár Zsuzsával tanácsadó szakpszichológus és családterapeutával.

Brandenburg Géza: Ön szerint melyik terápiás módszer a leghatékonyabb, a folyamatos önmegfigyelés és a kórosan magas szorongás miatt létrejövő pánikos tünetek kezelésében? 

Bogár Zsuzsa: Tapasztalataim szerint az ilyen állapotok kezelésében leghatékonyabban a kognitív terápia képes  segíteni a klienseimen. Feltérképezzük és beazonosítjuk, hogy a kóros szorongás és az ebből fakadó  elkerülő viselkedés mögött milyen negatív gondolatok húzódnak meg, és, hogy ezek milyen hiedelmekre  épülnek. A beazonosítás után megtanítom arra a klienseimet, hogy hogyan tudják a gondolataikat  kontroll alatt tartani. Mivel a pánikhoz nagyon gyakran kapcsolódik kontrollvesztettség érzése, fontos,  hogy a gondolat irányítási technikák visszaadják a hitüket abban, hogy képesek ők irányítani azt, ami  velük történik. Azt szoktam tanácsolni, hogy a befelé fókuszálás helyett próbálják meg kifelé fordítani a belső kamerájukat, vegyék észre a körülöttük lévő világot. De ez nem megy úgy, hogy arra gondolnak, hogy nem szeretnének magukra gondolni, csak úgy megy, ha tudatosan gondolnak valamire. Akár a külvilág apró dolgaira, akár egy versre, mesére, történetre. Mindenképp a gondolati mintázataink megváltoztatásával lehet kikerülni abból a körből, ami egy pánikbeteg fejében rendszeresen lezajlik.

Brandenburg Géza: Elképzelhető-e egy agresszív kényszeres zavarral küzdő ember esetében az, hogy megtörténik amitől retteg, tehát bántani fog valakit akit szeret vagy saját magát? Hogyan lehet megszabadulni ettől a mentális problémától? 

Bogár Zsuzsa: Aki valóban képes olyan agresszív cselekedetekre, amelyek az agresszív kényszeres zavarral küzdő emberek félelemmel teli gondolataiban megjelennek, az nem fél tőle. Az ilyen emberek legtöbbször a légynek sem tudnának ártani, ezért rettegnek annyira attól, hogy valakit bántani fognak.

A kényszergondolatok kezelésében is sokat segíthet a kognitív terápia, amely az egyén gondolataira fókuszál. Először egyfajta gondolatnaplót szoktam kérni, hogy a klienssel együtt beazonosítsuk a negatív gondolatokat. Fontos szempont, hogy ne harcolni, küzdeni akarjon a beteg ezekkel a gondolatokkal, és ne is menekülni előlük, hanem elfogadni, hogy vannak, de elnyerni annak biztos tudatát, hogy képes őket kezelni, képes őket kontroll alatt tartani. Valahogy úgy kell elképzelni, mint amikor az ősember megszelídítette a farkast. Nem menekült előle, nem megölte, hanem megpróbált vele együtt élni, de úgy, hogy ne bántsák, és ha kell, fegyelmezni tudja őket. Mindenkivel előfordul, hogy negatív gondolatok törnek rá, a kulcs az, hogy mennyire hagyjuk, hogy eluralkodjanak rajtunk, vagy azt mondjuk magunknak, azaz tudatosítjuk, hogy “én uralom a gondolataimat, én teremtem őket, nem kívülről teszik belém, hanem én vagyok az, aki felelős vagyok azért, amit gondolok”

Brandenburg Géza: Általában mennyi idő után kezd el “hatni” alvászavar esetében egy relaxációs gyakorlat és melyek azok a gyakorlatok, amikkel érdemes próbálkozni.

Zsuzsa: Ez nagyon egyénfüggő. Mindenkire másképp hatnak a relaxációs technikák, van, aki fogékony rá, és már egy kezelés csodákat művel az állapotával, de van, akinek hosszú hetek gyakorlásába telik, mire egyáltalán képes ellazítani magát a relaxáció során. Jómagam az autogén tréning módszerét tanultam, ezt használom sok esetben a szorongásos problémákkal küzdő klienseimnél is. Természetesen nem csak nálam, hanem otthon, akár elalvás előtt, akár napközben is végezhetik ezt a relaxációs technikát. Az autogén tréning hatásai nem csak közvetlenül a relaxáció után mutatkoznak meg, hanem általánosságban is eredményezhetnek egy feszültségmentes, nyugodt közérzetet annak, aki minden nap szentel pár percet ennek a technikának. Az autogén tréning által  nem csak az ellazultságot, belső nyugalmat érhetjük el, hanem képesek leszünk kontrollálni testi és lelki működésünket is.

 

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek