Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Méregtelenítés? Egyszerűbb mint gondolnád

2017. 04. 06.
A tavasz közeledtével se szeri, se száma a méregtelenítő diétáknak, különféle léböjt kúráknak és bélrendszerünk tisztulását elősegítő tabletták hírdetéseinek.

Ezek az eljárások nagyon népszerűek, de semmi bizonyíték nincs arra, hogy valóban hatásosak és megtisztítják a szervezetet a méreganyagoktól.
Minderre mára külön iparág épült, és a legkülönfélébb teák, pirulák, porok és egyéb más készítmények közül válogathatnak azok, akik észbe kaptak, hogy valami nem jó, és azonnal változtatni is akarnak. A detoxikálószerek gyártói pedig mindezt meglovagolva állítják, méregtelenítés nélkül el sem lehet kezdeni a nagy életmódváltást, hiszen a méreganyagok felelősek azért a néhány pluszkilóért, a pattanásos, megereszkedett bőrért és a rossz közérzetért is.
A dolog érdekessége ott kezdődik, hogy már maga az orvosi szaknyelv sem ismeri a méregtelenítés terminusát a hétköznapi értelemben.

“Olyan, hogy méregtelenítés nem létezik. Ez egy igen rossz szó, rosszul használva!” – jelenti ki Zacher Gábor toxikológus és ugyanezt erősíti meg Dr. Novák Hunor is.
A szervezet nem úgy működik, mint a lakás, amit évente egyszer-kétszer nagytakarítani kell – magyarázta a szakértő. A méreganyagok kiválasztásához ráadásul nem is szükséges semmilyen por, tea, kapszula vagy akár perui kovaföld, mivel ezek kiválasztását tökéletesen elvégzik a különféle szervek, mint például a vese vagy a máj.

Maga a méregtelenítés potenciális mellékhatásokkal járhat: alacsony vércukorszint, émelygés, hányinger,fáradtság, szédülés, felborult bélrendszeri működés… etc. .
A méreganyagokat vizelettel, széklettel választjuk ki. Tehát igazából, aki naponta ül a vécén, az tökéletesen méregtelenít, tehát a méregtelenítéshez nem csodaszer kell, hanem WC-papír- fűzi hozzá Dr. Novák Hunor.
Zacher Gábor szerint életmódváltással ugyanúgy feltöltődhet az lelkileg az ember, nem kell több tízezer forintot kidobni haszontalan kúrákra. A toxikológus azt is hangsúlyozta, hogy egyes eljárások veszélyesek is lehetnek, kérdéses az, hogy mindenki alkalmas-e a léböjtkúrára.Vannak olyan krónikus betegségek, amelyek mellett a kizárólagos folyadékfogyasztás halálos is lehet.

Általánosságban a májat szokták megemlíteni a méregtelenítéssel kapcsolatban, de más szervek is rendelkeznek kisebb méregtelenítő és anyagátalakító funkcióval.A jó hír az, hogy a szervezetünk egészen hatékonyan méregtelenít magától is, a májunk, vesénk és a bélrendszerünk segítségével. A testünk a szervezetünkbe jutó legtöbb mérgező anyagot órákon belül lebontja, vagy a széklettel kiüríti.
A méregtelenítés során nem a mérgező anyagokat kell a szervezetből kiüríteni. A szervezetben ugyanis toxikológiai értelemben vett méreg ritkán fordul elő, és ennek eltávolítása nem diétát, hanem szakorvosi beavatkozást igényel. Ugyanakkor gyakorlatilag bármilyen anyag, amit a szervezetünkbe beviszünk, méreggé válhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle, a legtöbb esetben viszont a különféle tápanyagok csak olyan magas dózisban válnak mérgezővé, amilyet fizikailag képtelenség a szervezetbe vinni. Méregtelenítés tehát nem létezik. Ha azonban valaki mégis úgy dönt, hogy változtatni akar, és egészségesebben szeretne élni, azt mindenféle drasztikus intézkedés nélkül elérheti. A képlet egyszerű: kevesebbet enni, jobb minőségű alapanyagokat fogyasztani, több zöldséget, gyümölcsöt enni, illetve heti háromszor-négyszer mozogni. Lehetőleg egy életen át. Novák Hunor szerint az, aki egészségesen táplálkozik, és rendszeresen mozog, sokkal többet tesz azért, hogy sokáig egészséges maradhasson. Többet, mint egy-egy „méregtelenítő kúrával”. A pozitív hatást pedig mindenféle drága készítmény nélkül is könnyűszerrel el lehet érni.

Cs. Nagy Anikó: Egy veszélyes hóbort: mindent a méregtelenítésről

Dr. Novák Hunor Méregtelenítés

Dr. Zacher Gábor Méregtelenítés

WebMD Diet A-Z Reviewed by Maryann Tomovich Jacobsen, MS, RD on March 08, 2016

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek