Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Okozhat-e szorongást az alacsony vércukorszint?

2015. 02. 19.

A cukor és a magas glikémiás indexű ételek magasra tolják a vércukorszintet, majd amikor elérték a csúcsot, nagyot zuhannak. Ezáltal képes kialakulni az alacsony vércukorszint nem sokkal akár az étkezés után.

A hipoglikémia vagyis az alacsony vércukorszint különböző érzelmi és fizikai tüneteket okozhat. Pl.: fejfájást, szívdobogást, feledékenységet, izzadást, remegést, gyengeséget, éhséget, fáradtságot, émelygést, idegességet.

Na most a szorongás tünetei is igen hasonlóak, hiszen ott van közöttük a nyugtalanság, a felfokozottság érzése, a szapora pulzus, a fejfájás, a remegés, az izzadás, a hasmenés vagy híg széklet, a fáradékonyság, a gombócérzés a torokban, stb.

Amint látod, igen nagy a párhuzam a kettő tünetei között. Most már csak azt kell kideríteni, hogy pszichés okok vagy alacsony vércukorszint van a háttérben.

A fogyókúra vagy a rendszertelen étkezés, a túl sok üres szénhidrátfogyasztás, alacsony vércukorszintet okozhat, főleg az erre érzékeny embereknél. Az alacsony vércukornak fél-egy órával a már fent felsorolt tünetek előtt is lehetnek előjelei, mint pl. a fáradékonyság, a koncentrációs képesség hiánya vagy az édesség utáni sóvárgás.

Amikor tehát a vércukorszint eléri a kritikus szintet, akkor felléphet szédülés, ingerlékenység, izzadás, idegesség stb. (Az alacsony vércukorszint lehet egyébként a csökkent pajzsmirigyműködés velejárója is, erre egy orvosi vizsgálat könnyen fényt deríthet.)

Mi az első és legfontosabb teendő? Erre egyszerű a válasz. Tudatos táplálkozás. Alaposan válogasd meg azt, amit megeszel! Manapság, a boltokban kínált ételek közül szinte mindenben van már cukor valamilyen formában.

Miért baj mindez? A cukor és összességében a magas glikémiás indexű ételek magasra tolják a vércukor- és inzulinszintet, majd amikor elérték a csúcsot, akkor egy hatalmasat zuhannak. Ezáltal képes kialakulni az alacsony vércukorszint nem sokkal akár az étkezés után, a szorongásra emlékeztető tünetekkel együtt. A hipoglikémia tehát súlyosbíthatja a szorongásos beteg mentális állapotát. Emiatt fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire és étkezzünk rendszeresen, többször kevesebbet, főleg ha bebizonyosodott, hogy hipoglikémiára vagyunk hajlamosak.

Mit tehetünk még?

Fontos tudnivaló, hogy az alacsony vércukorszint okozta szorongásos, valamint pszichés panaszok elmúlnak, amint glükózhoz jut az agy. Tehát amikor a tüneteket észleljük, érdemes minél előbb enni valamit, lehetőleg valamilyen alacsony glikémiás indexű ételt. Ha étkezés után nem sokkal a tünetek elmúlnak, akkor nagy bizonyossággal a problémát nem valamilyen szorongásos zavar okozta, hanem az alacsony vércukorszint.

Nagyon fontos, hogy sportolás előtt kb. fél órával, fogyassz pár falat alacsony glikémiás indexű ételt. Ne kezdj neki a sportnak úgy, hogy órákkal előtte nem ettél semmit sem! Ébredés után 1 órán belül is javasolt elfogyasztani pár falat ételt (még akkor is, ha nem vagy éhes), mivel azzal megelőzöd a vércukorszint kritikus csökkenését.

Többen jelezték már a weboldalon, a fórumon, hogy furcsa tüneteket észlelnek sportolás után. Pl. nagyfokú gyengeséget, esetleg remegést, ami akár az alacsony vércukorszint árulkodó jele is lehet.

Ne feledd, az agyunk rendkívül érzékeny a bevitt glükózra, a táplálékokra, tápanyagokra. Így a kiegyensúlyozatlan, illetve a megfelően kiegyensúlyozott étkezés is, óriási hatással van a mentális állapotunkra, teljesítőképességünkre, szellemi frissességünkre.
A tanácsom tehát az, hogy: NE EDD MEG A SZEMETET, MERT ELVESZI AZ ESZEDET! 🙂

2011. Április

Dobrai Erzsi

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek