Örülünk, hogy megteszed
az első lépést a gyógyulás felé!

Adatvédelmi nyilatkozat

Jóga interjú

2015. 02. 26.

Jóga interjú

A jógameditációs cikk írása közben már felmerült bennem, hogy interjút készítek egy kedves ismerősömmel. Ő azóta – mióta évekkel ezelőtt kolléganőmként megismertem – már jóga tanár lett. Úgy éreztem, hogy a cikket egy élő, valós példával is alá tudom támasztani és ez a példa ő kell, hogy legyen. Nem csak amiatt, hogy jóga tanár, hanem a személyisége miatt is. Hiszen mióta ismerem azt csodálom benne, hogy milyen kiegyensúlyozott, mindig mosolyog és valami olyan nyugalom lengi körül, amit életem során talán csak vele kapcsolatban tapasztaltam.

Dömötör Viktóriának hívják, titulusa szerint Élet Művészete tanár. Ha valaki, akkor ő megérdemli eme cím használatát. Kedves Olvasó, a lenti interjúban a jógával kapcsolatos hozzá intézett kérdéseimet és válaszait olvashatjátok. Szolgáljon ez is megerősítésként a hezitálóknak abban, hogy érdemes nekivágni!

A jóga által megtanulhatod irányítani az elmédet és leküzdeni a stresszt, a szorongást, a dühöt, a depressziót. Ebben segít a helyes légzés és a meditáció.

D.E.: Mióta és milyen gyakran jógázol?

Viktória: 2005 áprilisától, és minden nap.

D.E.: Hogyan szerettél bele?

Viktória: Annak idején számos magánéleti és munkahelyi kapcsolati problémám volt, nem jöttem ki az édesanyámmal, az ikertestvéremmel, a főnökömmel. A munkában sikeres voltam, ami azt jelentette, hogy szinte az irodában éltem, esélyem sem volt normális emberi kapcsolatok kialakítására. Mindezek mellett az érzelmek viharát éltem meg, és egészen egyszerűen nem voltam boldog. Elkezdtem légzésterápiára járni, és a terapeutám javasolta az Élet Művészete programot – ezért nagyon hálás vagyok neki, azóta is. A tanfolyam egy teljesen új világot mutatott meg, új életirányt, ami értékessé teszi élni ezt az életet: megszabadultam a rám nehezedő óriási feszültségtől, stressztől és tehertől, kezdtem magam elfogadni, és egyre jobban megismerni. Innen indultam.

D.E.: Mit jelent számodra a jóga?

Viktória: A jóga számomra egy életstílus, egy életfelfogás. A tudatossá válás útja.

D.E.: Milyen tanítással szolgált számodra?

Viktória: Bizonyos időközönként más-más téma kerül a figyelmem középpontjába, és egyre inkább rájövök, hogy nem tudok semmit.

Az egyensúly a legfontosabb az életben. Amellett, hogy naponta gyakorolom az ászanákat, légzéstechnikákat és meditációt, és ez erőssé tesz, mások erősítése érdekében teszek valami jót, nem várva cserébe semmit (önzetlen szolgálat).

Ahelyett, hogy másokat kritizálok, igyekszem magamra/magamba figyelni, a saját békémet és boldogságomat keresni.

Mindig van mit tanulni saját magamról – követem Mesterem, H.H. Sri Sri Ravi Shankar útmutatását, és közben tiszteletben tartom mások választott útját.

D.E.: Miben és hogyan változtatta meg az életedet?

Viktória: Azt hiszem, az életem elég egyedi útirányt vett 2005 áprilisa után: miután elvégeztem az Élet Művészete 1-es kurzust, többet akartam tudni, tenni, így utam Németországba vezetett, ahol a nemzetközi alapítvány európai központja található. Felmondtam a munkahelyemen, és három hónapra kiköltöztem a Fekete-erdőbe. Itt találkoztam mostani férjemmel; azóta mindketten tanárok lettünk, és tanítjuk a már említett 1-es tanfolyamot. Az esküvőnk Indiában volt, mivel ő Keralából származik, és jelenleg a Közel-Keleten élünk – félúton Európa és India között. Azt tehetem, amit igazán szeretek, harmonikus kapcsolatban élek, megjavultak a családi kapcsolataim, és folyamatosan tanulok magamról, az életről, az elméről, mely tudást igyekszem átültetni a gyakorlatba, a mindennapokba.

D.E.: Egy kívülállónak mit mondanál, miért érdemes elkezdenie a jógát?

Viktória: A nap 24 órájából nagyon kevés időt töltünk önmagunkkal. Igyekszünk megfelelni az elvárásoknak a családban, a munkahelyen, és a stressz felborítja az egyensúlyt. A jóga képes ezt a harmóniát visszaállítani.

D.E.: Egy pánikbeteg vagy egy depressziós hogyan kamatoztathatja a jógát?

Viktória: Ezek a betegek különleges odafigyelést igényelnek. Érdemes egy barátnak vagy családtagnak elkísérnie őket a foglalkozásokra. A jóga nem csak a testi gyakorlatokból áll, hanem légzéstechnikák, és a meditáció is a részét képezik. A jóga egyensúlyba hozza a légzésünket, a testünket és az elménket, feloldja a stresszt, valamint rengeteg energiával tölt fel.

Ahogyan Mesterem tanítja, a lélegzet az összekötő kapocs a test és az elme között. Az elmét nem tudjuk az elme szintjéről kezelni, viszont a légzés által ez lehetséges. Így sokkal könnyebb. Csak figyeld meg, másképpen lélegzel, amikor dühös vagy (a légzés ilyenkor szapora és felszínes), és másképpen, amikor boldog vagy (a lélegzet ebben az esetben mély és lassú). Ha megtanuljuk, hogyan dolgozzunk a légzéssel, képesek vagyunk befolyásolni és kezelni az érzelmeinket, a gondolatainkat, ahelyett, hogy azok irányítanának minket tudattalanul.

Ha megengeded: jómagam csak az Élet Művészete foglalkozásokon vettem részt, ezt szívből tudom ajánlani. A Sudarshan Kriya nevű különleges légzéstechnika csak itt található meg.

D.E.: Hogyan kezdjünk neki a tanulásnak, mik a szükséges lépések?

Viktória: A legfontosabb a jó tanár a jógában, ez az első lépés. Én nagyon-nagyon szerencsés vagyok, mivel egy élő, megvilágosodott Mesterem van.

D.E.: Gyakorlása során mire érdemes odafigyelnünk? Mit tartsunk szem előtt?

Viktória: A fizikai gyakorlatok végzése során legyél gyengéd a testeddel – ez nem verseny, és mindenki más szinten hajlékony. Ne erőltesd túl magad, ám a jóga ászanák rendszeres gyakorlása hamar visszaadja a test rugalmasságát. A légzést összhangba kell hozni a gyakorlatokkal, a tanár útmutatása szerint – nem mindegy, mikor lélegzel be, és mikor lélegzel ki. Ami nagyon fontos, élvezd a gyakorlatokat!

D.E.: Vannak-e félelmeid?

Viktória: Hmmmm. Két válasz jutott az eszembe. 16-18 éves korom óta nagyon féltem a magasságtól. Nagy erőfeszítés volt megmászni a Szent István Bazilika lépcsőit, és körbesétálni a kupolát kívülről. Másodszor már képes voltam figyelni a lélegzetemet, és használtam a már tanult légzéstechnikákat is. A testi érzetek is érdekesek voltak. A következő fokozat a Közel-Kelet egyik legmagasabb épületének 99. szintjére feljutni lifttel. Lelki szemeim előtt láttam, ahogyan a nagy semmi közepén lebegve egy (vagy több) kötélen függ az életünk. Még mindig izzadtam, harangozott a szívem, és kapkodtam a levegőt. És következett az Eiffel-torony, tavaly májusban. Ekkor már tudtam, hogy nem is a magasságtól féltem, hanem attól, hogy meghalok. Azt gondoltam: ha most kell meghalni, akkor ez egy jó pillanat rá.

Most már nem félek.

Azzal, hogy emlékezünk a halálra, az élet végességére, óriási energiát ad, az életet a maga teljességében akarjuk megélni, és ez visszahoz a jelen pillanatba. És ez a második válasz, a jelen pillanat.

Az elme vagy a múltban van, haragszik a múltbéli dolgokra, illetve dicsőíti a múltat, vagy pedig a jövőben van, aggódik a jövő miatt. Szinte sosincs itt a jelen pillanatban. Az igazi boldogság viszont csak a jelen pillanatban elérhető. A tanfolyamon ezt is megtapasztaltam annak idején, tudatos valóságként.

D.E.: Gyakorolsz-e valamilyen ászanát? Ha igen, annak milyen haszna van számodra?

Viktória: Van egy különleges ászana-sorozat, melyet Mesterünk állított össze; ez a haladó tanfolyamokon elérhető, és mindennap gyakorlom. Az elmére van óriási hatással, fókuszba hozza és lecsillapítja az elmét, emellett természetesen megadja a test rugalmasságát, és karban tartja az erőnlétet. A Napüdvözletet is szoktam gyakorolni, ezután feltétlenül elvégzem a Jóga Nidra gyakorlatot is (relaxáció, mely közben a figyelmemet a test különböző részeire irányítom). Emellett Sri Sri Jóga elemeket teszek még a gyakorlatokhoz attól függően, mire van szüksége a testemnek.

D.E.: Milyen hatással van hangulatodra a jóga?

Viktória: Mindenképpen javítja a hangulatomat, hiszen energiával tölt fel!

D.E.: Véleményed szerint a légzésnek milyen szerepe van a jógában?

Viktória: Ahogyan már említettem, a légzés a jóga egyik része, és óriási szerepe van. Egy nagyon egyszerű meditációs technika: ülj le egyenes háttal, kényelmesen, és csak figyeld meg a légzésedet, ahogyan be- és kiáramlik a levegő az orrodon keresztül. A belégzés energiával tölt fel, a kilégzés ellazít.

D.E.: Milyen a helyes légzés?

Viktória: A teljes jógalégzés a helyes légzés.

A nők hajlamosak kizárólag a mellkasi részbe lélegezni, vagyis csak „pihegni”. A teljes jógalégzés a tüdő mindhárom részét használja, vagyis a hasi, mellkasi és tüdőcsúcsi részt. Ha megfigyeljük a gyerekeket, ők helyesen lélegeznek, sőt, a legtöbb testi pozitúrát is gyakorolják.

A méreganyagok 80%-a a légzés útján távozik a szervezetből, mégis, a felnőttek döntő többsége tüdőkapacitásának csak 30%-át használja.

D.E.: Elérted-e a szamádhi állapotát?

Viktória: A megszületés előtti 9 hónapban az édesanya méhében, mindenki a szamádhi állapotában van. Illetőleg minden nap, a felébredés és az elalvás előtti pillanatban, amikor még/már nem vagy éber, de nem is alszol, az a mély béke pillanata, az is a szamádhi. Ezt az állapotot meditációban el lehet érni, néhányszor nekem is sikerült már.

D.E.: Mit gondolsz, milyen betegségek gyógyítására alkalmas a jóga?

Viktória: A jóga képes többek között a cukorbetegség, a reumás megbetegedések, hátfájás, vérnyomás-betegség gyógyítására, a stressz, idegesség kezelésére is.

D.E.: Te melyik fajtáját űzöd?

Viktória: Hatha jóga.

D.E.: Számodra mit takar a meditáció? Hogyan foglalnád össze pár mondatban?

Viktória: A meditáció a semmit nem tevés művészete. 20 perc saját magamra. Nem csinálok semmit, nem akarok semmit, nem vagyok semmi.

A meditáció nem koncentráció – a koncentráció természetesen lehet a meditáció eredménye.

Sokan aggódnak amiatt, hogy rengeteg gondolatuk van a meditáció közben. Ami fontos, ne állj ellen a gondolatoknak! Az elmének van egy törvénye: aminek ellenállsz, az megmarad. Csak hagyjad, had jöjjenek a gondolatok. És meglátod, mi történik.

Mesterem nagyon hangsúlyozza a meditáció fontosságát. Amikor meditálunk, nem csak magunknak, magunkért meditálunk. Ha békések vagyunk, kiegyensúlyozottak, akkor ezt fogjuk sugározni a környezetünkre is. (Ezt alátámaszthatom én is ismervén Vikit)

A Sahaj Samadhi meditáció bárki számára elérhető, 3 nap, napi kb. 2 óra foglalkozás alatt elsajátítható mantra meditáció. Ez a tudat különböző szintjein hat, csodás módon eltakarítja a blokkokat a tudatból. Ezt mindennap gyakorolom, 2005 óta.

D.E.: Egyetértesz-e azzal, hogy a jógát az élet minden területén meg lehet élni?

Viktória: Természetesen, igen.

D.E.: Te is az egykedvűségre törekszel?

Viktória: Mit nevezel egykedvűségnek?

Azt, hogy nem hoz ki a sodrodból semmi? Hogy képes vagy a jelen pillanatban élni? Hogy tudatos vagy? Akkor a válaszom igen.

D.E.: Hogyan kezeled az élet problémáit a jóga szellemiségében?

Viktória: Alkalmazom azt a néhány alapvető tudáspontot, amelyet megtanultam 2005 áprilisában, és amelyeket a haladó tanfolyamokon tanulok, hozzátéve a Mesterem előadásain elhangzottakat.

D.E.: Kiegyensúlyozottnak, elégedettnek érzed magad?

Viktória: Igen.

Készítette: Dobrai Erzsébet

Brandenburg Neuro

Idegesség, ingerlékenység, felfokozott idegállapot, reggeli émelygés, alvászavar, erőtlenség, bágyadtság elleni mellékhatások nélküli természetes készítményt keresel? Olyat, amit bármikor elkezdhetsz szedni és aminek bármikor abbahagyhatod a szedését?

Rendelek
Kérdésed van?

Olvasd el az évek során
összegyűlt kérdéseket
és válaszokat!

Belenézek